Zlatna sobna lozica

1,500 RSD

Scindapsus – sobna lozica

 • veoma laka za održavanje;
 • ne voli preterano zalivanje, zalivati tek kada gornji sloj zemlje u saksiji bude suv;
 • ne trebani previše prihranjivati biljku jer i bez prihrane veoma brzo raste;
 • u prostoriji treba da bude na svetlom mestu ali ne izložena direktnom suncu;
 • biljku ne treba ni često presađivati, presaditi tek kada žile probiju iz saksije;
 • biljke su kao na slikama, formirane uz stub visine oko 50 cm.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava kurirskom službom se dodatno naplaćuje!

855

Opis

Zlatna puzavica (zlatni bršljanlozicađavolji bršljan) je verovatno jedna od najlakših kućnih biljaka za uzgoj, čak i ako ste neko ko zaboravlja da dovoljno često zaliva svoje biljke.

Ova vinova loza, poreklom sa Solomonovih ostrva u južnom Pacifiku, ima šiljaste zelene listove u obliku srca koji su ponekad prošarani belim, žutim ili bledozelenim prugama.

Zlatna puzavica se može saditi u zatvorenom prostoru tokom cele godine i brzo će rasti, često dodajući između 30 i 45 cm dužine mesečno. Imajte na umu da je ova biljka toksična za kućne ljubimce.

Zlatna puzavica nega

Zlatna puzavica ili zlatni brsljan se ne kači za rešetke i lestvice sama (kao što bi bršljan mogao), ali se mogu postaviti na podupirače kako bi dale izgled upredenih biljaka. Kao sobne biljke, uobičajeno je videti da primerci zlatne puzavice narastu i do 9 metara, iako se većina drži na mnogo kraćoj i urednijoj dužini. Ako odlučite da pustite da vaša zlatna puzavica preraste u dugačku lozu, može se pričvrstiti na kuke da se kreće duž zidova i preko prozorskih okvira. Loze koje su ostavljene da rastu same mogu se jako zapetljati, pa ih s vremena na vreme olabavite da ne bi postale zapetljani nered.

Iako zlatni puzavac voli jarko, indirektno svetlo, može da uspe i u oblastima sa slabom osvetljenošću ili onima koje imaju samo fluorescentno osvetljenje, što je čini odličnom opcijom za kancelarije i druge prostore na kojima nema dovoljno svetlosti.

Zlatna puzavica svetlost

Kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, zlatna puzavica preferira jaku, ali indirektnu svetlost. Raznolike biljke ponekad gube obrazac listova i vraćaju se na potpuno zeleno lišće ako ne dobiju dovoljno svetla, ali to ne znači da im senka ne pogoduje. Zlatna puzavica spada u sobno cveće koje voli tamu i dobro je podnosi. Premeštanjem u svetlije uslove obično se vraća šarenilo. Iznenada izbledeli listovi znače da biljka dobija previše sunca.

Zlatna puzavica zemljište

Zlatne puzavice uspevaju u običnom, dobro drenirajućem zemljištu za saksije. Zlatna puzavica je prilično tolerantna na pH zemljišta i može uspevati u nizu uslova, od neutralnih do kiselih.

Lozica puzavica zalivanje

Ova biljka voli da joj se zemlja potpuno osuši između zalivanja. Ako se ostavi u stalno vlažnom tlu, koreni biljke će istrunuti. Crne mrlje na lišću (ili iznenadni kolaps biljke) ukazuju na to da je tlo previše vlažno. Biljka će pokazati kada joj je potrebna voda. Kada počne da visi beživotno, potrebna joj je voda. Međutim, nemojte čekati da lišće počne da se smežurava ili će biljka izgubiti neke listove. Suve, smeđe ivice znače da se biljka predugo sušila.

Temperatura i vlažnost

Zlatnu puzavicu treba držati na temperaturama koje su konstantno iznad 10 stepeni Celzijusa, iako oni najviše cene uobičajenu sobnu temperaturu koja se kreće između 18 i 24 stepena.

Pored toga, ove biljke vole visoku vlažnost, tako da možete povećati vlažnost oko biljke tako što ćete je držati u tipično vlažnom delu kuće, kao što je kuhinja ili kupatilo. Ipak, biljka je veoma tolerantna i može da uspeva čak i u okruženjima sa niskom vlažnošću, tako da nema potrebe za ulaganjem u ovlaživač.

Lozica puzavica đubrenje

Biljke zlatne puzavice nisu teške za prihranjivanje. Ali pošto obično nema hranljivih materija u većini zemljišta za saksiju, možete hraniti biljku mesečno ili dvaput mesečno bilo kojim uravnoteženim đubrivom za kućne biljke da biste poboljšali ishranu.

Vrste puzavica

Hibridi zlatne puzavice su razvijeni sa mnogo različitih vrsta šarenila listova, sa belim, žutim ili svetlozelenim mrljama koje prekidaju pretežno tamnozeleno lišće. Neke sorte imaju čvrste svetlozelene listove. Neke preporučene sorte zlatne puzavice uključuju:

 • ‘Mermerna kraljica’: sorta sa izuzetno atraktivnim belo-zelenim šarenim uzorkom. Potrebno joj je više svetlosti od većine puzavica da bi zadržala svoju jedinstvenu boju.
 • ‘Biseri i žad’: Ova sorta je strastvena bela i zelena penjačica, ali umesto prugastih, boje se pojavljuju u obliku malih tačaka.
 • ‘Neon’: Svetla sorta šartreza, ovoj puzavici treba manje svetlosti i odlična je za osvetljavanje tamnog područja u vašem domu.
 • ‘Silver Saten’: Ova sorta ima debele sivo-zelene listove sa srebrnim mrljama. Veoma je tolerantna na sušu i uslove slabog osvetljenja.

Sadnja i presađivanje zlatne puzavice

Na kraju, vaša sobna lozica će postati vezana za saksiju. Kada listovi klonu, bez obzira koliko količinski i koliko često ih zalivate, opadanje je siguran znak da je koren verovatno napunio saksiju i da nema mesta za rast. Pažljivo izvadite biljku iz saksije i proverite da li je to problem. Možda ćete moći da vidite korenje koje raste iz drenažnih rupa. Kada lozica puzavica dostigne ovu fazu, možete je ponovo posaditi u posudu koja je za jednu ili dve veličine veća u prečniku i dubini i napunjena svežom zemljom za sađenje.

Zlatna puzavica razmnožavanje

Zlatna puzavica razmnožavanje se obavlja jednostavno, iz reznica stabljike.

 • Koristeći sterilni, oštar alat za sečenje, izaberite zdravu stabljiku sa najmanje tri lista i isecite je pod uglom oko 1 do 3 cm ispod najnižeg lista.
 • Uklonite najniži list sa stabljike (ne morate uklanjati ostale listove).
 • Stavite stabljiku u vazu ili teglu sa vodom, ali ne dozvolite da preostali listovi dodiruju vodu.
 • Kada reznica pusti nove korene dugačke nekoliko cm, verovatno za  nekoliko nedelja, presadite je u saksiju sa zemljom što je pre moguće kako bi mogla da počne da razvija snažan korenov sistem.
 • Stavite saksiju na mesto sa jakim indirektnim svetlom i držite zemlju vlažnom, ali ne mokrom.

Uobičajene štetočine

Zlatna puzavica je obično bez štetočina. Međutim, biljka se povremeno može zaraziti brašnastim bubama. Jednostavan insekticidni sapun kontroliše štetočine, ali najlakši metod je jednostavno tapkati insekte pamučnim štapićem natopljenim alkoholom.

Uobičajena pitanja o zlatnoj puzavici

Da li je zlatnu puzavicu lako održavati?

Briga o biljci zlatnoj puzavici je vrlo laka i prilično su tolerantne prema zanemarivanju i rastućim okruženjima koja nisu potpuno idealna.

Koliko brzo raste zlatna puzavica?

Zlatna puzavica je brzorastuća sobna biljka sa potencijalom da za mesec dana doda više metara svojoj postojećoj dužini.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Dimenzije 60 cm
Call Now ButtonPozovite nas!