Akcija!

Tuja Globoza lopta

Original price was: 1,800 RSD.Current price is: 1,200 RSD.

U ponudi sadnice tuje oblikovane sa jednom niskom loptom,  visine oko 0,6-1 metar.

Jako dekorativne sadnice koje dolaze do izražaja u svakom prostoru.

Lopta je veoma gusta.

Može se saditi i na sunčanom mestu, tokom leta sa umerenim ne velikim zalivanjem.

Napomena: Cena od 1.800,00 dinara je cena sadnice u busenu.

Cena važi za prodaju u rasadniku.
Ukoliko se biljka dostavlja kurirskom službom, doplaćuje se za jednu biljku oko 890,00 dinara.

  • 3 na zalihama

Opis

Četinari kuglaste forme zauzimaju značajno mesto u pejzažnoj arhitekturi. Raznovrsnost boja i oblika je zaokružena loptastom formom, koja može biti u prvom planu kao solista ili u pozadini stvarajući tako trodimenzionalnu sliku. Patuljaste forme loptastih četinara se koriste za alpinume, fontane, partere, dakle za udarne pozicije na kojima se želi da se kugle istaknu.

Loptasti četinari veoma su atraktivni i u pozadini aranžmana, dajući svojom pojavom lepršavost i punoću.
Ova patuljasta vrsta veoma je zahvalna i za gajenje u saksiji.
Zimi četine dobijaju crvenkastu boju.

Sadnja i održavanje tuja

Osnov za uspešnu sadnicu tuja je kupovina kvalitetnog i zdravog sadnog materijala. Definicija rasadnika je veoma jasna i kratka: ”mesto gde se proizvodi i održava sadni materijal“.

  • Čuvanje tuja do sadnje:

Prilikom preuzimanja sadnica tuja, a pre same sadnje potrebno je sadnice smestiti u hladovinu u uspravnom položaju kako bi se moglo obezbediti zalivanje i tuširanje istih. Što je temperatura veća potrebno je i češće zalivanje i orošavanje sadnice. U zavisnosti od doba godine i samih vremenskih uslova sadnju je moguće korigovati-odložiti  vreme sadnje do nekoliko dana  (u jesen, rano proleće  po kišovitom i hladom vremenu, ukoliko su sadnice u saksijama, kontejnerima).

Kvalitetno rasadnički odgojena tuja MORA da ima kompaktan čvrst busen tj. koren. Kod sadnica proizvedenim u saksijama/kontejnerima sadnica se mora slobodno izvaditi iz saksije da se zemlja ne rasipa. Prilikom kupovine sadnica pod obavezno morate proveriti busen.

  • Sadnja tuja:

Otkopom sadne jame treba imati u vidu kolika razmak želimo između sadnje i koja je trenutna veličina busena. Zlatno pravilo je da sadna jama bude barem 50-70 % veća od trenutne veličine busena (primer prečnik busena je 30 cm kopate sadnju jamu širine od 50 cm ili rov iste širene i željene dužine za sadnju istih).

U zavisnosti od kvaliteta zemljišta potrebno je dodati sveže zemlje za sadnju do kompletne promene zemljišta u sadnoj jami tamo gde je kvalitetnija zemlja potrebno je dodati samo neznatnu količinu oko busena, srednje kvalitetno zemljište dodati tj. pomešati postojeću zemlju koju ste iskopali sa kvalitetnijom zemljom za sadnju, a kod zemljišta koje je jako loše kompletnu zemlju koju iskopamo treba da uklonimo i da zamenimo sa kvalitetnom zemljom za sadnju.

Kada sve to sprovedemo busen sadnice treba osloboditi od omotača i spustiti u rupu. Dodamo zemlju, odredimo visinu u odnosu busen-zemlja, ispravimo ukoliko sadnica stoji koso i nagazimo petom da bi se zemlja sabila i sadnica dobije početnu statiku. Potom sadnicu treba obilno zaliti – polako sa velikom količinom vode da bi zemlja oko busena lepo slegla, izbacila vazduh i koren da može da prihvati vodu/vlagu iz rupe.

  • Zalivanje sadnica tuja:

Najlepše ujedno i najprostije objašnjenje ovog je rečenica da KUPOVINOM TUJE KUPUJETE KUĆNOG LJUBIMCA!!! 

UVEK ĆE BITI ŽEDNA

Količina i učestalost zalivanja zavisi od brojnih faktora: veličine sadnice, kapaciteta zemljišta da akumulira vodu, godišnjeg doba. Uglavnom tuja voli vlažnije zemljište i to joj morate ispuniti. Što je sadnica veća više će piti vode, što je temperatura veća isto, što je zemljište lošije…

Uglavnom prvih nekoliko dana pratite sadnicu i zemljište oko korena, potrebno je da uvek ima vlage. U prvoj godini po sadnji potrebno je očuvati sto više vlage kako bi se koren prihvatio i ojačao u novoj sredini.

Zlatno pravilo zalivanja  kada je temperatura 20 stepeni jednom u deset dana, 25 stepena jednom nedeljno, 30-35 dva puta nedeljno. Esktremi 35-40-45 svaki dan po mogućnosti.

  • Šišanje, orezivanje tuja:

Skoro svaka tuja je jako zahvalna za šišanje tj. orezivanje. Tuja smaragd čak spada u idealne tuje od kojih možete praviti brojne oblike.

Najčešća pitanja za orezivanje tuje su kad i kako se tuje mogu šišati za živu ogradu ukoliko je potrebno. Trebaju Vam dobre i oštre makaze ili trimer za živu ogradu. Ukoliko skraćujete manju zelenu masu do 20 cm niste uslovljeni sa vremenom orezivanja. Ukoliko je potrebno radikalno skratiti visinu i širinu  onda je preporučivo u rano proleće ili jesen.

  • Vezivanje tuje kao zaštita od snega:

U nasem klimatskom području u toku zime može doci do veće količine snežnih padavina. Ukoliko su tuje mlade 2-10 godina poželjno ih je pred zimu uvezati da ne bi došlo do loma. Naime dok su mlade one imaju u toku godine intezivan prirast i dosta veću zelenu masu od odrvenelog dela. Prilikom padavina sneg se polako lepi za zelenu masu i počinje svojom težinom da je opterećuje i vuče na dole. Najčesće su to mlade i tanke grane sa dosta zelenih četina. Da sneg ne bi preopteretio sadnicu i doveo do snegoloma i pucanja potrebno je od vrha sadnice ka dole uraditi nekoliko prostih kružnih vezova na umerenoj razdaljini jedan od drugih (20-50 cm). Cilj tog vezivanja je taj da više tanjih grana koje se lagano skupe i vežu postaju dosta jače i otpornije na samo opterećenje. Za to je najbolje koristiti klasičan zidarski konopac ili nesto umerene čvrstine. NIKAKO NE TREBA UVIJATE TUJU U NAJLONSKE DŽAKOVE,STREČ FOLIJU I KOMLET DA JE OBLOŽITE to dovodi do “gušenja” same tuje i pri suncu sigurno će se temperatura ispod najlona podići više nego što treba.

Dodatne informacije

Težina 12 kg
Dimenzije 80 cm
Pozovite nas!