Totem – Cupressus sempervirens 150 cm

4,500 RSD

Totem – Mediteranski, Italijanski čempres

  • zimzelena biljka mediteranskog područja;
  • dobro uspeva u načim uslovima;
  • raste veoma visoko 15-20-30 metara;
  • uska je i kompaktna biljka sa kratkim četinama;
  • često se sadi i kombinije u parkovima;
  • sadnica je u saksiji, visine preko 150 cm.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava kurirskom službom u Srbiji se dodatno naplaćuje!

  • 10 na zalihama

Opis

Cupressus sempervirens, poznat i kao italijanski čempres, je zimzeleni četinar koji je široko rasprostranjen u mediteranskoj regiji i drugim delovima sveta sa sličnim klimatskim uslovima. Ova impozantna biljka često se koristi kao ukrasno drvo u vrtovima, parkovima i pejzažnim aranžmanima zbog svoje elegantne forme i gustog, tamnozelene lišća.

Italijanski čempres može narasti do visine od 35 do 40 metara, sa uskim stubastim oblikom koji čini svojevrstan pejzažni pečat. Njegova krošnja je gusta i konusnog oblika, što ga čini popularnim izborom za živu ogradu ili za stvaranje vizuelne barijere.

Osim svoje estetske vrednosti, Cupressus sempervirens ima i kulturni značaj. U mnogim kulturama, čempres se smatra simbolom dugovečnosti, večnosti i otpornosti. Često se sadi na grobljima kao simbol večnog života i sećanja na preminule.

Ova vrsta čempresa preferira sunčane položaje i dobro drenirana zemljišta. Iako može podneti suše i visoke temperature, povremeno zalivanje tokom sušnih perioda pomaže u održavanju zdravog rasta. Takođe je otporan na razne štetočine i bolesti, što ga čini relativno jednostavnim za održavanje.

Ukratko, Cupressus sempervirens, poznat kao italijanski čempres, je izuzetno dekorativni četinar sa dugovečnim zelenim lišćem i elegantnom formom, često korišćen kao ukrasno drvo u vrtovima i pejzažnim aranžmanima širom sveta. Osim svoje estetske vrednosti, ima i dubok kulturni značaj kao simbol večnosti i trajnosti.

Dodatne informacije

Težina 5 kg
Dimenzije 170 cm
Pozovite nas!