Akcija!

Srebrna Smrča 100-120 cm

Original price was: 2,700 RSD.Current price is: 2,500 RSD.

Srebrna smrča, visina 100-120 cm.
Biljka je sa busenom.
Koristi se kao novogodišnje drvo (srebrna jelka).
Varijetet je bodljive smrče zeleno sive boje četina.
Zbog svoje velike dekorativnosti, kako oblika, tako i boje i gustine krošnje, ima široku primenu na zelenim površinama.
Može se saditi u grupi ili pojedinačno, kada joj se grane spuštaju do zemlje.
Ukoliko se na vreme počne sa orezivanjem, mogu se formirati jedinstvene žive ograde.
Koristi se na mestima koja treba istaći, a izuzetna je i za kombinaciju sa drugim vrstama, naročito onima tamnije boje krošnje.

Cena važi za prodaju u rasadniku.
Ukoliko se biljka dostavlja kurirskom službom, doplaćuje se za jednu biljku 890,00 dinara.

  • 6 na zalihama

Opis

Smrča je visoko zimzeleno drvo, koje svoju krošnju formira od zemlje, jako je slična rodu jela, pa je mnogi poistovećuju sa njom. Mada su to različite vrste lako ih je pomešati, jedan od najsigurnijih načina raspoznavanja ove dve vrste, jeste položaj njihovih šišarki. Zapravo, kod jele, šišarke su okrenute nagore, dok kod smrča, šišarke su viseće. Opšti oblik smrče je široko kupasti sa pravilno raspoređenim granama oko stabla u etažama. Smrča je veoma otporna vrsta, a takođe je jako dekorativna, tako da se može saditi u svim sredinama i zemljištima. Ovde ćemo upoznati neke vrste i njihove varijetete, koji se kod nas najčešće sreću.

Varijetet bodljive smrče plavo sive do izrazito plave boje četina. Zbog svoje velike dekorativnosti, kako oblika, tako i boje i gustine krošnje, srebrna smrča ima zaista široku primenu na zelenim površinama. Može se saditi u grupi ili pojedinačno, kada joj se grane spuštaju do zemlje. Ukoliko se na vreme počne sa orezivanjem, mogu se formirati jedinstvene žive ograde. Koristi se na mestima koja treba istaći, a izuzetna je i za kombinaciju sa drugim vrstama, naročito onima tamnije boje krošnje.

Smrča – Rod Picea obuhvata 35 vrsta i dostiže visinu 20-60 metara. Krošnja je piramidalnog oblika, a kora stabla je gruba i kako drvo stari javljaju se brazde.

Smrča – Grane padaju prema dole, a grančica je hrapava kada iglice otpadnu, jer na njoj ostaje peteljka u kojoj su se iglice nalazile. Iglice smrče su četvorougaone pa se lako mogu okretati među prstima. Iglice se nalaze na grančici pojedinačno.

Smrča – šišarke vise sa grana na dole. Nakon ispadanja semena, šišarke ostaju cele. Kada opadnu sa drveta često se mogu naći na zemlji ispod stabla.

Smatra se za domaću vrstu, ali kao samonikla raste samo na većim nadmorskim visinama. Najviše joj odgovaraju hladnija staništa, vrsta je senke i polusenke, a odgovara joj i vlaga kako u zemljištu tako i u vazduhu. Dobro se pokazala i na nižim nadmorskim visinama gde nema velike zagađenosti vazduha, a uspeva i u gradskim uslovima gde malo gubi na dekorativnosti, ali ipak preživljava. Zbog svoje dekorativnosti, oblika krošnje i boje našla je široku primenu u ozelenjavanju, a posebno u pošumljavanju goleti. Najčešće se gaji kao novogodišnje drvo. Varijabilna je vrsta, pa se kao gajeni ili prirodni varieteti sreću različite forme, neke od njih su „cruenta“, čiji su mladi izdanci crvene boje i „nidiformis“, patuljasta forma, sa sitnim grančicama i veoma sporog rasta.

Dodatne informacije

Težina 10 kg
Dimenzije 130 cm
Pozovite nas!