Ljubičasta magnolija

2,000 RSD

Magnolija je jedna od omiljenih biljaka u svakom dvorištu. Rano u proleće magnolija otvara krupne cvetove na golim granama koji ne mogu a da ne privuku pogled svakog prolaznika. Magnolija simboliše dostojanstvo i istrajnost, čistoću, lepotu i ženstvenost.

Magnolija je drvenasta biljka, može se formirati kao žbun ili kao drvo.

U ponudi su sadnice visine oko 0,5 metara u saksiji.

  • 4 na zalihama

205

,

Opis

Na teritoriji Evrope, Severne Amerike i Azije, nalaženi su fosili magnolija stari više od 100 miliona godina. To znači da je cvetala još u doba dinosaurusa. S obzirom na to da je postojala pre pojave pčela i drugih letećih oprašivača, cvetovi magnolije nemaju prašnike, a oprašuju ih bube opnokrilci privučeni njenim intenzivnim mirisom.

U rod Magnolia spada oko 75 prirodnih vrsta listopadnog zimzelenog drveća ili žbunja. Zbog bogatih i raskošnih cvetova raznovrsnih boja koji se među prvima pojavljuju u proleće, nazivaju je kraljicom prolećnog cveća. Sve vrste magnolije uglavnom rastu kao visoko žbunje koje se može oblikovati u nisko drvo visine do 5 m. Cvet magnolije u zavisnosti od vrste može biti različitog oblika – čašast, peharast, zdeličast, zvezdast… i različitih boja – od čisto bele, preko raznih varijanti ružičaste i ljubičaste, pa sve do žute boje. Listovi su krupni, sjajni i kožasti, a plodovi su slični šišarkama sa kojih posle pucanja vise semena na dugačkim nitima.

U Kini je cvet magnolije simbol snage i vernosti u ljubavi, dok je u Evropi ovaj cvet nosio simboliku vraćanja staroj ljubavi. Po feng šui-ju, magnolijino stablo u dvorištu donosi zadovoljstvo i mir u kuću.

U svakom slučaju ova prelepa biljka zaslužuje divljenje ako ni zbog čega drugog, ono zbog impozantne činjenice da već milionima godina na ovoj planeti jednako odiše mladošću i lepotom.”….

Ljubičasta magnolija je niže listopadno drvo koje je poznato po raskošnim ljubičastim cvetovima. Glavna odlika ljubičaste magnolije je cvetanje u rano proleće, pre listanja. Bogato i obilno cveta što veoma efektno izgleda na sivim golim grančicama. Cvetovi su neobične lepote, sa naličja latica ljubičaste boje a sa lica svetlo roze. Pred kraj cvetanja magnolija olista. S obzirom da može da naraste i 4-5 metara velike su mogućnosti koje pruža magnolije. Raste u vidu razgranatog žbuna ili nižeg drveta pa lako može da napravi hladovinu ili zakloni od nepoželjnih pogleda. Uživaćete u transformaciji i lepoti koju daje ljubičasta magnolija. Veoma otporna biljka koja ne zahteva posebne mere nege. Lepo uspeva i na suncu i u polusenci. Najviše joj odgovaraju plodna, rastresita zemljišta.

Dodatne informacije

Težina 5 kg
Dimenzije 15 × 100 cm
Pozovite nas!