Akcija!

Stubasta tuja Kolumna

250 RSD

Naziv proizvoda ……………………. Stubasta tuja 

Stručni naziv ………………………… Thuja Occidentalis Columna

Ukupna starost ……………………… 2

Visina kod isporuke ……………….. 50-60 cm u saksiji

Težina kod isporuke ……………….. 1,5 kg

Kratak opis proizvoda:

  • Zimzeleni četinar, visine do 5 m;
  • Širine do 1 m;
  • Jako tolerantan za naše podneblje;
  • Voli osunčane položaje i vodu.

Upotreba:

  • Dekorativno;
  • Živa ograda;
  • Samostalna sadnja;
  • Za saksije.
  • 40 na zalihama

139

, , ,

Opis

Thuja occidentalis “COLUMNA” – TUJA KOLUMNA 

Izuzetno otporan, stubasti varijetet zapadne tuje (Thuja occidentalis), pravilnog, valjkastog oblika, zatupastog vrha, visine do 5 m, a širine maksimalno do 1 m. Može se saditi u kombinaciji sa drugim niskim četinarima, uz ulaze ili duž staza. Dobro se održava u žardinjerama. Izuzetan efekat može se postići i ako se koristi za formiranje visokih živih ograda i sadi se na rastojanju od 60-70 cm. Kao sto i sam naziv govori raste u obliku stuba ne ide puno u širinu, tako da rezanje skoro i nije potrebno, lako se održava i nije posebno zahtevna.

Stubasta tuja, idealna za živu ogradu. Može se saditi direktno u zemlju , takođe dobro podnosi i saksije i žardinjere. Relativno brzog rasta. Sadi se na rastojanju od 0,6-1 metar. U zavisnosti od održavanja i same gustine sadnje potrebno je 1-4 godina da zatvori red.
Kao i svaka tuja potrebno je u toku leta obezbediti redovno zalivanje. Voli sunčane položaje.

Thuja occidentalis columna – Stubasta tuja se ubraja u četinare i (zajedno sa smaragdnom) predstavlja varijetet zapadne tuje. Moglo bi se reći da je posle smaragdne tuje, ova vrsta najzastupljenija, posebno kada je reč o formiranju „zelenih zidova“. Potiče sa Zapadnog dela Američkog kontinenta. Odlikuje je valjkasta, odnosno stubasta forma stabla (odatle naziv „stubasta“) sa zatupljenim vrhom. Za razliku od smaragdne tuje, ova vrsta ima znatno tamniju boju listova. Može narasti do 5 m u visinu i najviše 1,5 m u prečniku, spada u brzorastuće četinare. Nije posebno zahtevna kako po pitanju zemljišta, tako ni po poziciji sadnje. Odgovara joj sunčana, odnosno polusenovita pozicija. Zemlja treba biti propusna, takođe važi da plodnija zemlja poboljšava rast same biljke. Najčešće se koristi za formiranje visokih živih ograda do 3 i više metara, jer je od svih tuja najpogodnija za tu namenu upravo zbog stubaste forme stabla. Stoga, odlično podosni orezivanje. U tom slučaju, sadnice trebaju biti na rastojanju 70-80 cm. Sadnice se orezuju tek kada dostignu željenu visinu, dok u prečniku ne rastu previše pa orezivanje nije neophodno. Takođe, vrt mogu ukrasiti posađene pojedinačno ili u grupacijama. Razmnožava se jednogodišnjim, odrvenelim reznicama koje se seku pod uglom od 45 stepeni, a potom sade u prethodno pripremljen supstrat. Preporučljivo je korišćenje hormona za ožiljavanje kako bi procent ožiljenih bio veći. Tokom prve godine, tek ožiljene sadnice trebaju biti posađene, odnosno rasađene u manje saksije, a tek iduće godine je moguća sadnja na otvorenom.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Dimenzije 20 × 50 cm
Pozovite nas!