Stubasta tuja – Kolumna 205-230 cm

1,500 RSD

Naziv proizvoda ……………………. Stubasta tuja 

Stručni naziv ………………………… Thuja Occidentalis Columna

Ukupna starost ……………………… 6

Visina kod isporuke ……………….. 205-230 cm

Težina kod isporuke ……………….. 25 kg

Kratak opis proizvoda ……………. Zimzeleni četinar, visine do 5 m;
……………………………………………… Širine do 1 m;
……………………………………………… Jako tolerantan za naše podneblje;
……………………………………………… Voli osunčane položaje i vodu.

Upotreba ……………………………. Dekorativno;
……………………………………………… Živa ograda;
……………………………………………… Samostalna sadnja;
……………………………………………… Za saksije.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 100 na zalihama

110-1

, , ,

Opis

Stubasta tuja- Thuja occidentalis ‘Columna’ 

Izrazito stubasta biljka, samo joj ime kaže. Skoro podjednako široka i na dnu i na vrhu neizraženog vrha, lepezastih grana, visoke dekorativnosti. Brzo raste i dosta je otporna na svim vrstama zemljišta. Prednost u odnosu na druge tuje je što može formirati visoku i gustu ogradu. Tuja kolumna može napraviti ogradu visine i do 5–6 metara a da ne bude široka i nezgrapna. Ako se sade u redu radi formiranja ograde razmak sadnje je 70-100 cm. stubasta tuja

Širina jedva prelazi metar. Ljuspaste četine tamnozelene, sjajne. Zbog svog lepog oblika ima široku primenu. Pogodna kao soliter na manjim zelenim površinama, za cvećnjake, groblja, uz ulaze i stepeništa. Takođe, i za živice, ili zelene zidove.

Napomena: Biljka visine oko 35 cm. razvijenog korena u saksiji 15.

Thuja occidentalis columna je piramidalna vrsta, mrko zelene boje užeg kupastog oblika. Valjkaste je forme sa tupim vrhom. Otporna je na vremenske uslove i zagađenje pa se često sadi u  gradskim uslovima. Sadi se na plodnim,humusnim rastresitim zemljištima. Dobro podnosi sve vremenske uslove.Trpi korektivno orezivanje. Raste preko šest do osam metara visine.

Nije posebno zahtevna, ali joj se mora omogućiti kontinuiarno zalivanje.

Zbog svoje forme koristi se najviše za sadnju živih ograda.

Sadi se pojedinačno i u masivima.

Umereno, redovno zalivanje.

Sadnja tuja u regionima sa visokim letnjim temperaturama često može biti uzaludna jer visoke temperature obično dovode do ogromnog isušivanja nadzemnog dela biljke, što rezultira propadanjem biljke ili njenoj ogromnoj fiziološkoj iscrpljenosti. Tuja zbog velike zelene mase traži mnogo vode, kako u zemlji tako i na nadzemnom delu biljke, pa joj je potrebno često tuširanje, ali je tuširanje tokom dana, po visokoj temperaturi često pogubno zbog velikog šoka koji biljka doživi. Zbog toga tuširanje treba obavljati uveče ili rano ujutro.

Tuja kao biljna vrsta nema veliku sposobnost teranja bočnih izdanaka, stoga joj je neophodno često orezivanje da bi održala kompaktnost. Uglavnom je reč od dve rezidbe, ali je vreme rezidbe veoma značajno. Prvu rezidbu neophodno je obaviti pre kretanja vegetacije u rano proleće. Druga rezidba se obično izvodi kasno na jesen, nakon vegetacije. O sadnji tuja u priobalnim regionima treba dobro razmisliti jer je tuja biljka koja nije toliko otporna na pojavu slane.

Simptomi koji nisu za brigu – oporavak sledi

Česta zabrinutost ljudi zbog izgleda tuja javlja se krajem leta i početkom jeseni kada dolazi do tzv. “čišćenja biljke” zbog kojeg se unutrašnjost tuje proređuje, što je naročito izraženo kod vrste Thuja occidentalis “smaragdna tuja”. Kod gustih i kompaktnih tuja poput smaragdne usled nedostatka svetlosti u unutrašnjosti krošnje dolazi do odumiranja četina, a njihova nagla promena boje i opadanje nastaje krajem leta. Zbog toga tuja postaje “šupljikava” gubi kompaktnost, što često izaziva zabrinutost vlasnika biljke. Međutim, reč je o redovnoj fiziološkoj pojavi koja ne predstavlja veliki problem jer se kretanjem nove vegetacije biljka oporavlja. Jedino se u tom momentu biljka može blago iščistiti da bi se uklonili osušeni delovi.

Dodatne informacije

Težina 20 kg
Dimenzije 240 cm
Call Now ButtonPozovite nas!