Valcer ruža puzavica

200 RSD

Sadnica ruže – penjačica, puzavica;

Visina – oko 2-3 metra;

Vreme cvetanja – od proleća do prvih mrazeva;

Poželjno je posle cvetanja skinuti uvele cvetove kako bi opet cvetala;

Pogodne su za pokrivanje zidova, ograda, stubova i neuglednih pozadina, kao i za pojedinačno sađenje na istaknutim mestima.

  • Nema na zalihama

940

, , ,

Opis

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opčinjavaju. Postoji takođe i nekoliko vrsta divljih ruža, kao što je popularni šipurak, korišćen u prehrani i medicini. ruza puzavica

Radi upotrebe u cvećarskom svetu dekorativnih i mirisnih biljaka, koriste se različite ukrštane vrste ruža koje variraju u veličini i nijansi cvetova. Ruža može biti korišćena u kuhinji kao začin u kozmetičkim svrhama, ali od njenih latica može biti pravljen i sok prelepog ukusa. Na svetu postoji oko sto vrsta ruža, dok se u srbiji uzgaja njih dvadeset. ruza puzavica valcer

Sađenje ruža

Ruže predstavljaju ukras svakog ambijenta u kome se nalaze, a sade se u kasnu jesen ili početkom proleća. Dok ova biljka uspeva u gotovo svim vrstama zemljišta, ali najbolje tlo za njen razvoj jeste vrtna tera, koja je dobro prehranjena stajskim đubrivom i mineralima.

Ruže sadite u razmaku od 30 do 50 cm, a pošto im je koren veoma osetljiv i podložan je sušenju, poželjno je da prilikom njegovog presađivanja koristi vlažnu mahovinu ili mokar papir kako biste ga zaštitili.

Ruže sadite na većoj dubini u odnosu na onu koju je posedovala u rasadu. Kako je ruža podložna sušenju i veoma je osetljiva na nedostatak vlage u zemljuštu, zalivajte svoje biljke obilno i redovno.

Nega ruža

Ruže koje se uzgajaju u baštama zahtevaju uzimljavanje iz razloga što ih niske temperature mogu oštetiti. Ovaj postupak možete izvršiti na nekoliko načina i dok se ruže niskog rasta uzimljuju ogrtanjem, tokom zime ih možete potpuno prekriti zemljom.

Takođe je poželjno podići male ograde od daščica oko vaših ružičnjaka, kako biste u njihovom obimu kasnije dodali zemlju koja će održavati biljke u idealnim uslovima, dok zemlju na proleće možete skloniti.

Sa druge strane, visoke sorte ruža se pripremaju za zimski san umotavanjem u najlon ili pokrivanjem slamom.

Prihranjivanje ruža

Kada su vaše ruže još uvek mlade, veoma je bitno da ih okopavate na redovnoj bazi. Svoje biljke prihranjujte mešavinom stajskog i veštačkog đubriva, dok idealnu meru predstavlja oko dve litre rastvora po jednom grmu ruža. Đubrivo ne bi trebalo da dođe u direktan kontakt sa korenom biljaka i prehranjivanje bi uvek trebalo da se vrši kada je zemlja vlažna.

Zaštita od bolesti

Ružu najčešće napada bolest znana kao pepelnica, a nju je moguće ukrotiti tokom proleća tako što se oko korena biljaka posipa malo sumpora. Ruže takođe napada i rđa, koju možete sprečiti različitim insekticidima. Čest problem predstavljaju i vaši, tako da se preporučuje prskanje biljaka insekticidom rano izjutra, međutim, nipošto po cvetovima, niti jakom suncu.

Orezivanje ruža

Kako biste uzgojili zdrave i lepe biljke, orezivanje ruža je veoma bitna stavka. Kada su ruže dobro nađubrene puštaće izdanke tokom cele godine, a njih je u zimskom periodu potrebno skratiti, dok je puno orezivanje potrebno ostaviti za proleće.

Razmnožavanje ruža

Ruže se razmnožavaju na nekoliko načina, putem semena, reznica, povaljivaljem ili okuliranjem. Semeno razmnožavanje ruža predstavlja proces primenjiv prilikom izbora vaših biljaka. Ovakav postupak omogućuju profesionalni uzgajivači koji stvaraju nekoliko vrsta i ukrštaju ih kako bi ispunili sve zahteve svojih klijenata.

U vrtlarskim uslovima, najčešće je razmnožavanje ruža uz pomoć reznica, a okuliranje, predstavlja proces kalemljenja pod korom biljke, a definitivno jeste jedan od najbržih i najbezbednijih načina za razmnožavanje ovih biljaka.

Call Now ButtonPozovite nas!