Orlovi nokti

500 RSD

Orlovi nokti – Lonicera Japonica Aureoreticulata

  • Poluzimzelena penjačica;
  • List je žuto-zeleni;
  • Cvet je prijatnog mirisa, beličasto-žut;
  • Dostiže visinu do 2 metra i širinu do 1 metar;
  • Biljka je pogodna za niske pergole;
  • Cveta od maja do jula;
  • Može se saditi u zemlju, duboke saksije ili žardinjere;
  • Sadnice oko 40 cm.
  • 7 na zalihama

Opis

Orlovi nokti je posebno omiljena zbog prelepih filigrantskih mirisnih cvetova koji prelaze u dekorativne crvene bobice. Od nje se mogu napraviti lepe zelene zavese i odlično podnose sadnju u žardinjere ili saksije.

Lonicera caprifolium- orlovi nokti

Grmolika penjačica, dostižući visinu do 7(10)m. Korenov sistem horizontalno usmeren, površinski. Listovi naspramni, elipsoidni, gornji listovi medjusobno srasli. Cvetovi ŽUTOBELI, mirisni, cveta tokom maja-juna, podsećaju na orlove kandže. Uspešno se koriste za obrastanje zidova, ograda, pergola. Vrlo je otporna i podnosi i osunčane prostore. Sadi se na razmaku od 50-100cm u zavisnosti koliko gustu ogradu želimo.

Slične su joj: L. acuminata heckrottii Rehd, henrii Hemsl, tellmanniana Magyar. njihovi cvetovi su raznih nijansi žute, bele i ružičaste boje.
U sadnji se može kombinovati sa zelenim ili šarenim bršljenom tako da će i tokom zime biti lisna pokrivka ograde.

Orlovi nokti su višegodišnja biljka. Stabljika raste vijugavo u smjeru kazaljke oko drugih biljaka i može da naraste od 5 do 10 m visine. Kora vremenom dobija svijetlosmeđu do tamnosmeđu boju i ljušti se u tankim trakama. Listovi su jednostavni, dugi od 3-10 cm, a široki 2-6 cm. Lice listova je tamnozeleno i golo, dok se naličje odlikuje sivkastom do plavozelenom bojom. Donji listovi su elipsoidnog oblika, dok gornji srastaju međusobno. Grančice su svijetlozelene ili nekih ljubičastih nijansi, šuplje, čekinjasto dlakave ili gole. Od ranog proljeća do kasne jeseni moguće je uočiti cvjetove koji mogu biti pojedinačni, raspoređeni duž stabljike, ali su češće grupisani u grozdove. Postoje različite boje cvjetova, ali miris je prijatan i slatkast zbog čega privlači pčele. Po završetku cvjetanja, na biljci se obrazuju sitne, jajolike crvene bobice. One su duge oko 8 milimetara i sadrže nekoliko žutosmeđih sjemenki, a dozrijevaju u julu i avgustu i česta su hrana pticama.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Pozovite nas!