Luk vlašac Velta

50 RSD

Vrsta povrća Lukovičasto
Sorta Velta
Način pakovanja Kesica
Vrsta proizvoda Luk vlašac
Norma setve kg/ha 5-7
Razmak između redova 25 cm
Razmak u redu 10 cm
Temperatura za klijanje u C 12-25
Vreme berbe Avgust-septembar
Vreme setve direktno na otvoreno Jun, Mart, April, Maj
Dubina setve 2-3 cm
Broj semenki u gramu 250-300
Težina pakovanja 0,3 gr
  • 3 na zalihama

1081

,

, , ,

Opis

Luk vlašac ima listove koji su cevasti, šuplji, dugi 20 – 25 cm koji formiraju više ili manje kompaktni busen na zajedničkom rizomu, koji može imati do 80 izdanaka. U prvoj godini takva biljka ne cveta, a u drugoj godini nakon mirovanja i jarovizacije (poticajno delovanje hladnoće na stvaranje cvetova) iz svih starijih izdanaka izbije cvetna biljka visoka oko 30 cm, koja na vrhu nosi cvet (s ružičastim ili ljubičastim cvetovima). Seme brzo gubi klijavost, pa se koristi samo jednogodišnje seme.

Vrlo je otporan na niske temperature i može podneti u zemljištu i vrlo oštre kontinentalne zime. Kada se dužina dana smanji ispod 14 sati, a temperatura padne ispod 16 °C, asimilati iz lišća premeštaju se u lukovice, a lišće žuti i odumire što je znak prelaska u mirovanje.

Budući da se kod vlasca troši lišće, preporučuje se 180 – 200 azota kg/ha (u 3 – 4 prihrane), 55 kg fosfora, 200 – 220 kg kalijuma, 70 kg CaO (kalcijum oksida) kao i 24 kg/ha MgO (magnezijum oksida).

Vlasac za tržište može se uzgajati:

  • Za potrošnju svežih listova – Direktna setva na otvorenom u proleće krajem marta ili početkom aprila ili u drugoj polovini septembra. Prikladniji je gajenje iz rasada proizvedenih u kontejnerima. Za jesenju sadnju sredinom oktobra koriste se oko 60 dana stari rasad proizveden na otvorenom na isti način. Kada listovi narastu 15 do 20 cm, režu se malo iznad nivoa zemljišta i slažu u vezice po 20 g. U prvoj godini bere se 2 – 3 puta, u zavisnosti od vremena setve ili sadnje. U drugoj i trećoj godini bere se 3 – 4 puta, a može se postiči prinos do 30 t/ha. Posle svake berbe prihranjuje se azotom uz navodnjavanje i međurednu obradu.
  • Proizvodnja za preradu – Obično se bere kombajnom za spanać. Za tu proizvodnju prednost imaju kultivari bujnijeg i većeg lišća.
  • Priprema vlasca za presađivanje – počinje setvom u proleće ili krajem leta direktnom setvom na otvorenom ili proizvodnjom rasada. Tokom leta i jeseni taj se vlasac ne bere. U jesen lišće požuti i odumre, a buseni se po suvom vremenu izvade, očiste od suvog lišća i uskladište u podrumu. Pre presađivanja busenju se mora prekinuti mirovanje uranjanjem u vodu temperature 40 – 42 °C uz postepeno hlađenje 12 – 16 sati. Za kasnije presađivanje uranjaju se u vodu od 18 °C kroz najmanje 16 sati, a mogu se i izlagati toplom vazduhu od 30 – 33 °C kroz 2 – 5 dana.

Dodatne informacije

Težina 0.0005 kg
Pozovite nas!