Lepa Kata Astro Piuma di Struzzo

50 RSD

Sorta Lepa Kata Astro Piuma di Struzzo
Vrsta proizvoda Lepa Kata
Boja proizvoda Mešavina boja
Optimalan rok setve April, Mart
Razmak između redova 60 cm
Razmak u redu 20 cm
Vreme cvetanja Od jula do septembra
Dubina setve 2 cm
Visina stabla 90 cm
  • 3 na zalihama

Opis

Pomalo je tužan prizor na kraju leta kada mnoge biljke izgube sjaj, cveće izbledi i lišće izgleda pomalo spaljeno, kao da je zaboravilo svoju kremu za sunčanje. Ali, kasno leto i rana jesen su vreme kada višegodišnje lepe kate mogu da spasu vrt svojom lepotom.

Lepa kata ili aster se sadi u proleće, a cveta u kasno leto i jesen. Iako ima cvetove različitih formi najprepoznatljivija je po cvetu zvezdastog oblika.

Lepa kata ima duboku istoriju u grčkoj mitologiji. Legenda kaže da je boginja nevinosti i čistote Astreja stvorila ovaj cvet svojim suzama. Po toj priči, boginja je bila mnogo uznemirena i kada se na tamnom nebu odjednom pojavilo nekoliko zvezda briznula je u plač. Svaka suza koja je pala na zemlju pretvarila se u jedan cvet. Otud i ime ovog cveta – aster, što znači zvezda, a moglo bi se reći da cveće sa pravom nosi to ime jer je prava vrtna zvezda u kasno leto.

Lepa kata ili aster dolazi u raznim bojama, uključujući ružičastu, ljubičastu, crvenu i belu. U vreme kada se druge trajnice usporavaju i lagano spremaju za zimski san, lepa kata kao da se baš tada budi i užurbano ulepšava, dodajući lepotu potrebnih boja u vrtu.

Sa preko 600 vrsta, lepa kata pripada istoj familiji kao i bela rada. Samonikle se mogu naći u južnoj Evropi i Severnoj Americi, a reč je uglavnom o višegodišnjim biljkama, mada ima nekoliko vrsta koje su jednogodišnje i dvogodišnje.

Kod lepe kate visina se dramatično razlikuje, a kreće se od sorti od 20 centimetara do onih od 1,5 metra. Cvetovi se dosta razlikuju i zavise od vrste, a mogu biti zvezdasti, dugmasti, loptasti, rasperjani, itd. Postoji lepa kata za svaki stil bašte. Različite vrste lepe kate možete savršeno da kombinujete i nikada se nećete prevariti jer ćete vrtu obezbediti zadivljujući jesenji ukras.

Lepa kata je pravi lepak za leptire jer je nektar, koji se nalazi u središnjem jastučiću, poslednja prilika za dolivanje goriva. Pčele, takođe, mnogo cene ovaj cvet, a cvet zavisi od ovih stvorenja jer ga oni oprašuju.

Kao i svaka biljka, i lepa kata ima svoje specifičnosti.

Loša strana je što može da bude osetljiva kada je u pitanju voda. Ukoliko se ne zaliva dovoljno u vrelim letnjim mesecima ima tendenciju da joj otpada donje lišće. Takođe, navika joj je da odumire u centru, što je odličan trenutak za podmlađivanje deljenjem bokora na svake 2 do 3 godine.

Kako se sadi i neguje lepa kata?

Lepa kata voli osunčana mesta, mada može lepo da raste i u delimičnoj senci. Voli ilovačasto tlo (u prevodu: dobro drenirano tlo, ali vlažno).

Za varijante koje treba da procvetaju u kasno leto ili jesen, seme se sadi u aprilu, na 2 cm dubine.

Pre sadnje, u tlo treba da se doda organsko đubrivo ili mineralno sporootapajuće, a nakon sadnje treba malčirati kompostom da se zemlja ohladi. Ovo je važan postupak jer je kod lepe kate koren plitak i bolje se razvija na nižim temperaturama.

Neophodno je redovno zalivanje, a posebno leti. Takođe, može da se primeni sistem period vlage – period suše, što će joj stimulisati rast.

Prihrana se obavlja na dve nedelje, sve do avgusta.

Dodatne informacije

Težina 0.0005 kg
Pozovite nas!