Kivi sorta Hayward (2+1 kom)

1,500 RSD

Kivi jednogodišnje sadnice 2 ženske + 1 muška biljka, kontejner.

Kivi je dvodoma biljka, odnosno postoje ženske biljke koje daju plod i muške koje ih oprašuju. Stoga na svakih 3-4 posađenih ženskih biljaka moramo posaditi jednu mušku biljku. Od ženskih biljaka najčešće se sade sorte Hayward (vrlo krupnih plodova).

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

VIŠE O KIVIJU:

  • 7 na zalihama

Opis

Kivi najviše poznata sorta Hevard. Ženska biljka, plod je krupan, duguljast, sadnica je bujnog rasta, velikih listova, bogatog uroda. Plodovi se beru prije jakoga mraza, dozrijevaju i omekšaju u podrumu (skladištu). Rasadnik Rast – Baznik nudi za sadnju novu sortu Kivi Gold – Zlatni kivi sa krupnim plodovima bez dlačica i Sortu kivija za crvenim plodovima vani i iznutra i sa korom bez dlačica. Za ove sorte KIWIJA kažu – da je depiliran kivi što je danas moderno. kivi sadnica 

Kivi Hayward paket 2+1 – u ponudi paket dve plodonosne sadnice (ženske) i jedan oprašivač (muška sadnica). kivi sadnica cena

Od ženskih biljaka najčešće se sade sorta Kivi Hayward (vrlo krupnih plodova) i ranija, rodnija ali nešto sitnija sorta Abbot, dok se kao oprašivači tj. muške sadnice koriste sorte Matua i Tomura.

Kivi Hayward voli Ph neutralna i plodna zemljišta, čestu prihranu u toku intezivne vegetacije i umereno zalivanje. Da bi doneo plodove (da bi kivi rodio) neophodno je imati mušku sadnicu (oprašivač) i ženske sadnice koje daju rod – plod. Neki odnos između sadnica je jedna muška sadnica i do četiri ženske.

Kivi (aktinidija) je višegodišnja listopadna biljka puzavica, dugih letorasta na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi. Relativno je mlada voćna vrsta. Počela se gajiti u Novom Zelandu pre 50-ak godina, pre 20-ak u Francuskoj, a nakon toga u Italiji i Grčkoj. U Srbiji seuglavnom  gaji na okućnicama. Podaci ukazuju da u intenzivnim zasadima ova voćna vrsta u punom donosi oko 20 t/ha.

Agroekološki uslovi za gajenje kivija

Temperatura

Tokom zime, u periodu zimskog mirovanja, on može kraće vreme podneti i temperaturu od -10 °C. Ali s početkom vege­tacije otpornost na hladnoću naglo pada, pa temperature od -1,5°C za vrlo kratko vreme mogu prouzrokovati štete. Mladi izdanci u proleće vrlo su osetljivi na hladnoću, pa kasni prolećni mrazevi nanose pri­lične štete. Neobrani plod može takođe stradati od jesenjeg ili ranog zimskog mraza.

Voda

Kivi traži mnogo vlage tokom sezone rasta, pa je nužno na­vodnjavanje u područjima s neravnomernim raspore­dom padavina uz nisku relativnu vlagu vazduha i visoke letnje temperature.

Zemljište

Zemljište mora biti dobro drenirano, neutralne reakcije. Za gajenje su nepo­godna teška zemljišta, koja nisu ocedita ili pak imaju povišen pH i visoki sadržaj aktivnog kreča. Budući da se koren kivija uglavnom rasprostire plitko, u dubini ukorenjavanja zemljište treba biti dobro obezbeđeno hranivima.

Dodatne informacije

Težina 3 kg
Pozovite nas!