Japanski javor Beni Maiko

1,750 RSD

Japanski Javor – Beni Maiko
Najcenjenija vrsta Javora u Japanu;
Rasne žbunasto ili kao nisko drvo;
Odlikuje ga boja lista svetlo crvena u proleće, sazrevanjem postaje roza a na jesen zeleno-crvenkasta;
Voli blago kisela zemljišta, polusenku ali dobro podnosi i sunce;
Za oblik biljke moguće je orezivati biljku i tako je držati u željenom obliku i veličini;

Sadnica u saksiji fi15 preko 60cm visine.

  • 9 na zalihama

Opis

Acer palmatum Beni Maiko je posebno interesantan zato što menja boju lista tokom cele sezone listanja. U proleće kada olista on je jarko crven, onda se boja lista polako menja u ružičasto-crvenu. Tokom leta dobija zelenu boju, a na jesen zablista u živim nijansama narandžaste i vatrene crvene boje. Raste sporo i kompaktno. Za 20 godina može dostići visinu od 3 metra. Najbolje će napredovati u blagoj senci, mada je tolerantan i prema suncu. Nezamenljiva vrsta za male vrtove i baštice. U prodaji su sadnice visine  30-tak cm.

Održavanje i nega japanskog javora

Japanskom javoru prijaju svetle pozicije, ali zaštićene od direktnih sunčevih zraka, plodno zemljište i veća vlažnost vazduha. Može podneti temperature i do 30 stepeni a u zimskim uslovima mora biti zaklonjen od jačih vetrova. Ukoliko ga gajimo u saksiji neophodno je redovno zalivanje, ali morate biti oprezni da ne preterate. Posle zalivanja ili kiše koja ga je zahvatila, ispraznite vodu iz podmetača. Orošavanje po vrelim danima ostaviće smeđe tačke po listovima vašeg javora. Zimi je preporučljivo gajiti javor u termoplastičnoj saksiji i zalivati ga na temperaturama iznad 0 stepeni.

Sadnja

Japanski javor se sadi pojedinačno. Može zauzimati centralnu poziciju u bašti ali će njegova lepota biti zapažena i ako ga kombinujete sa drugim biljkama (žbunjem ili patuljastim drvenastim biljkama). Vodite računa da javor ne sadite na vrlo toplim i suvim mestima jer se kao posledica mogu pojaviti bolesti, uvrtanje lista, opadanje lista, smeđe fleke po listovima i slično.

Presađivanje i orezivanje

Preporuka je da se japanski javor presađuje na 3 godine za primerke koje gajite u dvorištu, odnosno svake godine za biljke gajene u saksijama. Takođe je poželjno prihranjivati javor u aprilu sporootapajućim đubrivom.

Ukoliko ste se opredelili da zasadite japanski javor u dvorište nećete imati puno obaveza oko orezivanja – potrebno je samo skloniti grane koje su oštećene zbog mraza. Ukoliko je pak vaš javor gajen u saksiji onda ga morate orezati u periodu maj – septembar.

Dodatne informacije

Težina 2 kg
Pozovite nas!