Gasteria

700 RSD

U narodu poznata kao biljka „Otvorena knjiga“

 • vrsta sukulentne biljke mesnatih listova
 • zahvalna za gajenje, najbolje podnosi svetla mesta bez direktne svetlosti
 • izdrži i blage niske temperature, do -5°C
 • ukoliko se prihranjuje cveta bogatije
 • minimalno zalivanje
 • koristi se za dekoraciju prostora, stambenih i poslovnih objekata

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje!

 • 2 na zalihama

858

,

Opis

Gasteria je jedinstvena biljka koja privlači pažnju uzgajivača cveća i pejzažnih dizajnera. Domovina cveta je Južna Afrika, porodica sukulenta – Asfodel. Biljka je dobila ime zbog sličnosti sa stomakom u donjem delu perianth cevi. Vredi razmotriti glavne karakteristike, sorte, kao i metode uzgoja i nege useva.

Gasterija je danas ispunila skoro celu planetu, sastaju se iu Africi iu Centralnoj Aziji, pa čak iu severnim regionima. Sočna biljka pokazuje odličnu otpornost na temperaturne ekstreme, ističe se po svojoj nepretencioznoj nezi, zbog čega je cene uzgajivači cveća.

Izgled kulture podseća na havortiju i aloju, sa kojima se ova biljka često zbunjuje. I to nije iznenađujuće, jer obe vrste takođe pripadaju porodici Asfodelika. Među glavnim karakteristikama biljke:

 • skraćena stabljika;
 • tvrdo lišće srednje veličine, spiralnog oblika i tamnozelene boje sa karakterističnim šarom mrlja ili pruga;
 • duge pedunke (do 40-100 cm);
 • pupoljci žutih, zelenih ili narandžastih nijansi.

Listovi standardnih sorti gasterije imaju blago grubu površinu, maksimalna dužina jedne ploče dostiže 25 cm Sukulentno cveta uglavnom u prolećno-letnjem periodu.

Vrste i sorte

Trenutno je poznato više od 70 sorti gastrije, a to je zbog uzgoja ili nezavisnog formiranja hibrida. Za uzgoj kod kuće postoji oko 20 vrsta koje ne zahtevaju posebnu negu. Uobičajene podvrste popularne biljke uključuju sledeće opcije.

 • Gasteria Armstrong… To je prilično kompaktan sukulent sa naboranim listovima. Ploče imaju močvarnu boju i postavljene su u dva reda, maksimalna dužina svake ne prelazi 10 cm Tokom perioda cvetanja, cvet proizvodi pupoljke srednje veličine bogate narandžaste ili crvenkaste boje.
 • Bradavičasto… Cvet je dobio ime po neobičnom izgledu grubih listova, blago zašiljenih prema kraju. Svaka ploča je prekrivena malim belim bradavicama, što izgleda neobično. Cvetovi su ružičasti i crveni, latice su prekrivene zelenim mrljama.
 • Keeled… Posebnost biljke leži u nestandardnom rasporedu lišća. Ploče idu u spiralu, a svaka je opremljena oštrom kobilicom, po kojoj je sukulent dobio ime. Površina listova gasterije je ukrašena malim bradavicama, a po ivicama je lagana ivica.
 • Spotted… Nije teško pogoditi kako je skovan naziv za cvet. Karakteristična karakteristika vrste je šareni uzorak na površini zelenih listova, glatki i mesnati na dodir. Kultura cvetanja je praćena oslobađanjem crvenih cvetova.
 • Patuljak… To je najkompaktnija podvrsta, koja je spolja potpuno identična vrsti pegaste gastrije, samo u obliku smanjene kopije. Odrasla biljka proizvodi tamnozelene lisnate ploče sa karakterističnim mrljama na površini. Cvetovi sorte su ružičasti.
 • Gasteria Batesiana… Posebna vrsta sa tamnozelenim listovima, čija dužina dostiže 18 cm.Među karakteristikama ploča vredi istaći lanceolatni oblik sa blagim zaoštravanjem prema kraju i glatkom površinom.Izbočine svetle boje na površini daju kulturi privlačan izgled. Do proleća sorta formira narandžaste i ružičaste pupoljke dužine do 4 cm.
 • Sabljasti. Razlika između ove vrste i drugih leži u odsustvu stabljike. Listovi formiraju rozetu odmah nakon sočnih izdanaka, dužina svake ploče prelazi 30 cm, a širina dostiže 7 cm Period cvetanja je praćen oslobađanjem dugih strelica, unutar kojih su crveni pupoljci.
 • Bicolor… Jedan od najvećih predstavnika vrste, koji se odlikuje velikim listovima i rozetama. Biljka formira ovalne lisne ploče, čija je površina ukrašena belim mrljama.
 • Soddy. Ova vrsta takođe nema stabljiku, a listovi, koji se nalaze skoro kod korena, imaju tamnozelenu nijansu i male svetle mrlje na površini. Pupoljci podvrste su pretežno crvene boje.
 • Beličasto… „Vrhunac“ kulture leži u širokim listovima, koji svojim oblikom izazivaju asocijacije na mač. Maksimalna dužina lisne ploče je 30 cm, a širina dostiže 7 cm.Cveće kulture je zasićeno grimizno.
 • Mermer… Biljka sa listovima koji se kreću duž stabljike u spiralu i formiraju prilično veliku rozetu. Među karakteristikama su srebrnaste mrlje kojima je prošarana lisna ploča, što izgleda prilično neobično.

Kod kuće je važno pratiti klimu u zatvorenom prostoru. Sočna biljka će se osećati ugodno na 25 stepeni Celzijusa i standardnoj vlažnosti. Zimi se temperatura može spustiti na 10-15 stepeni, pošto cvet miruje, a takav pad je potreban da bi položio cvetne pupoljke za sledeću sezonu.

Periodično, prostorija u kojoj stoji lonac sa Gasterijom treba da bude provetravatitako da trulež ne počne da se pojavljuje u korenu ili na elementima sukulenta, što može dovesti do odumiranja kulture. Takođe, redovno provetravanje prostorije će ubrzati rast i obezbediti bujniju kulturu cvetanja.

Gasterija raste uglavnom u pustinjama, tako da ne zahteva previše zalivanja. Obično se biljka zaliva 3-4 puta mesečno, dodajući malu količinu vode i vodeći računa da tlo nije suvo. Ako preterate sa zapreminom tečnosti, postoji velika verovatnoća truljenja korena, što će dovesti do smrti cveta.

Zimi uzgajivači cveća preporučuju smanjenje zalivanja na 1-2 puta mesečno. Ovaj cvet će biti dovoljan da se osećate prijatno. Bolje je nanositi vodu ispod korena, a ne odozgo, kao što to rade neiskusni ljubitelji biljaka.

Mnogi su zainteresovani da li je potrebno prskati lišće. Ovo nije neophodno, posebno tokom grejne sezone. Oko saksija je dovoljno postaviti nekoliko posuda sa vodom ili koristiti ovlaživač.

Gasterija se hrani uglavnom neorganskim đubrivima. Zbog toga koriste formulacije koje sadrže azot ili fosfor. Međutim, pri izboru kompleksa, vredi razmotriti kvalitet supstanci uključenih u sastav, jer od toga zavisi dobrobit kulture.

 

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Pozovite nas!