Fotinija Pink Marble

1,100 RSD

Fotinija Ružičasti Mermer – ime je dobila jer svojim izgledom podseća na ružičasti mermer

  • zimzeleni žbun srednje veličine;
  • mladi i sjajni izdanci u proleće su crvene boje sa ružičastim flekama;
  • starenjem listovi postaju tamnozeleni sa krem-belim flekama;
  • Stariji listovi su kožasti, krupni;
  • cvetovi su sitni, mirisni, krem boje skupljeni u štitaste cvasti 10-15 cm u prečniku;
  • žbun je prirodno zaobljen visine do 3 metra i širine do 2 metra;
  • može se saditi u grupi, formirati živa ograda ili pojedinacno;
  • voli sunce ili polusenku;
  • nije probirljiva prema tipu zemljišta, ali je poželjno da su dobro drenirana i umereno vlažna;

Cena je za kupovinu u rasadniku dostava kurirskom službom se dodatno naplaćuje!

  • 10 na zalihama

264

, ,

Opis

Fotinija je izuzetno dekorativno zimzeleno šiblje. Posebno je pogodna i preporučljiva za žive ograde kada treba napraviti gustu i upadljivu zaštitu. Photinia-fotinia jako brzo raste i formira gust žbun.

Spektakularna „evergrin“ biljka sa sjajnim, tamno zelenim, kožastim zimzelenim listovima. Novi rast sa briljantim crvenim mladim listovima daje divan kontrast, posebno u proleće. Fotinija ‘Red Robin’ je izdržljivo zimzeleno šiblje koje dobro reaguje na orezivanje i formira gustu krošnju. Izuzetna je za žive ograde ili kao pojedinačna biljka orezana u željeni oblik.

Fotinia je izuzetno dekorativno zimzeleno šiblje. Photinia Red Robin ima sjajne crvene mlade izdanke koji posebno u proleće izgledaju zapanjujuće. Photinia jako brzo raste i formira gust žbun. Posebno je pogodna i preporučljiva za žive ograde kada treba napraviti gustu i upadljivu zaštitu. Nije zahtevna biljka i lako se gaji. Ako želimo da podspešimo njen rast treba je obilnije zalivati. Orezuje se krajem marta i od nje se mogu formirati jako zanimljive topijarne forme. U poslednje vreme je vrlo popularna biljka i može se sresti u svim elitno opremljenim vrtovima.

Privlači pažnju i dosta je interesovanja za ovu biljku koja je pravi hit. Kod nas se nije gajila i njeno vreme tek dolazi. Ovo su naša iskustva sa ovom „crvenokosom“ lepoticom koju gajimo i proizvodimo nekoliko godina. Fotinija je vrlo prilagodljiva uslovima. Biljke koje smo zalivali i prihranjivali imale su prirast i preko jednog metra, listovi su bili jedri i jarko crveni. Biljke u saksijama pokazale su da vole veću posudu, dobru zemlju i dosta vode.

Deo biljaka koji je bio u rasadniku na manje osunčanoj strani, samo smo jednom zalili tokom leta i one su manje napredovale, vrhovi nisu bili toliko crveni i upadljivi ali je biljka izgledala dobro s obzirom na visoku temperaturu i uslove.

Mogu jako lepo i lako da se oblikuju i predlažemo da je formirate na štapu. Izaberete mladu ravnu granu koju pustite da raste i formirate željeni oblik. Kada su tako oblikovane a ne kalemljenjem, mnogo su otpornije.

Dodatne informacije

Težina 2.5 kg
Dimenzije 60 cm
Pozovite nas!