Cinija Lepi čovek – Mini

50 RSD

Sorta Cinija, mix
Vrsta proizvoda Cinija
Boja proizvoda Mešavina boja
Optimalan rok setve April, Maj
Razmak između redova 35 cm
Razmak u redu 35 cm
Vreme cvetanja Od jula do oktobra
Visina stabla 60-80 cm
Presađivanje na otvoreno polje April, Maj
  • 5 na zalihama

1756

, , ,

Opis

Cinija je jednogodišnja baštenska biljka, koja je u narodu više poznata pod nazivom lepi čovek. Podseća na hrizanteme ili loptaste dalije, i cveta u nežnim pastelnim i jarkim bojama. Od leta do prvih mrazeva unese mnogo boja u vrtove, na terase, balkone i prozore. Zbog raznovrsnih boja, formi i trajnosti cveta, kao i lakog gajenja cinije su veoma popularne ukrasne biljke.

Rod cinija sadrži oko dvadeset vrsta i postoji preko stotinu kultivara. Razlikuju se po visini, izgledu i boji cveta. Dele se u tri grupe: patuljaste, srednje visoke i visoke. Visina varira od patuljastih koje narastu do visine od 15 santimetara do onih visine 90 santimetara.

Cinija ima uspravnu tvrdu i čvrstu stabljiku na kojoj se nalaze jedan nasuprot drugome uski listovi jajolikog oblika. Listovi, kao i stabljika su presvučeni sitnim dlačicama.

Cvetovi cinije mogu da budu jednostavni, dupli i da podsećaju na hrizanteme ili dalije. U promeru cvet može da bude i do 7 santimetara, a postoje i vrste sa veoma sitnim cvetovima. Cvetovi su u raznim nijansama crvene, ružičaste, smeđe, narandžaste boje, pa čak i dvobojni. Veoma su izdržljivi i dugo ostaju na stabljici.

Cinija se gaji na otvorenom i voli puno sunca, a samo poneki kultivari uspevaju u polusenci. Odgovara joj mesto zaštićeno od vetra, bogato hranljivo i umereno vlažno zemljište. Podnosi i siromašnija zemljišta, ali dobro drenirana.

Cinija dobro podnosi sušu, i ne voli preterano zalivanje. Međutim, duga suša je može oslabiti i povremeno je treba zaliti odstajalom vodom ili kišnicom. U uslovima visoke vlage, ako je pri tome i nasad gust može doći do pojave pepelnice. Može se i prihranjivati svakih 14 dana sa tekućim đubrivom, iako nije nužno.

Seme cinije se sakuplja kada se cvet potpuno osuši. U proleće se sadi seme na otvoreno, ili u saksije, a kasnije se rasadi, iako značajan broj mladih biljaka prilikom presađivanja ugine. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedelja mlade biljke cvetaju.

Da bi se produžilo cvetanje cinije, precvetale cvetove treba redovno uklanjati. Tako biljka ne troši svoju energiju za stvaranje semena, nego za cvetanje.

Cinije se sade u gredice, leje, kamenjare u vrtu. Lepo izgledaju posađene uz ivičnjake same, ili u kombinaciji sa drugim vrstama cveća. Niske sorte cinija koje rastu do visine od 15-ak santimetara mogu da budu zanimljive bordure u vrtu punom cveća.

Visoke vrste cinije se mogu saditi u pozadini gredica sa drugim cvećem ili u lejama u vrtu. Mogu da se gaje i blizu ograde ili nekog zanimljivog detalja u vrtu.

Mogućnosti kombinovanja cinija sa drugim cvećem su mnogobrojne. Kombinacije raznih sorti cinija u maloj leji, ili sa drugim jednogodišnjim ili višegodišnjim cvetnicama stvaraju zanimljive kolorističke oblike.

Patuljasti kultivari cinija mogu da se sade u saksije, žardinjere, prozorske sandučiće. Tada postaju zaista interesantni detalji na terasama, balkonima i prozorima.

Zbog zanimljivih formi, a posebno trajnosti cveta cinija se mnogo koristi kao rezano cveće za razne cvetne aranžmane. Dugo ostaje sveža u vazi, a najbolje je da se bere u vreme otvaranja cveta, u ranim jutarnjim satima. Da bi cvet koji se koristi za rez bio što veći potrebno je da se bočni izbojci na biljci uklone.

Cvetovi cinije veoma mnogo privlače leptire i bubamare, koji uništavaju biljne vaši. Zato je dobro da se cinije posade u bašti sa povrćem.

Dodatne informacije

Težina 0.001 kg
Pozovite nas!