„Cvet magnolije – Najstariji cvet na planeti zemlji!

 

Cvet Magnolije je, po dosadašnjim podacima kojima raspolaže nauka, prvi cvet koji je ikada procvetao na planeti Zemlji. Na teritoriji Evrope, Severne Amerike i Azije, nalaženi su fosili magnolija stari više od 100 miliona godina. To znači da je cvetala još u doba dinosaurusa. S obzirom na to da je postojala pre pojave pčela i drugih letećih oprašivača, cvetovi magnolije nemaju prašnike, a oprašuju ih bube opnokrilci privučeni njenim intenzivnim mirisom.

U rod Magnolia spada oko 75 prirodnih vrsta listopadnog zimzelenog drveća ili žbunja. Zbog bogatih i raskošnih cvetova raznovrsnih boja koji se među prvima pojavljuju u proleće, nazivaju je kraljicom prolećnog cveća. Sve vrste magnolije uglavnom rastu kao visoko žbunje koje se može oblikovati u nisko drvo visine do 5 m. Cvet magnolije u zavisnosti od vrste može biti različitog oblika – čašast, peharast, zdeličast, zvezdast… i različitih boja – od čisto bele, preko raznih varijanti ružičaste i ljubičaste, pa sve do žute boje. Listovi su krupni, sjajni i kožasti, a plodovi su slični šišarkama sa kojih posle pucanja vise semena na dugačkim nitima.

U Kini je cvet magnolije simbol snage i vernosti u ljubavi, dok je u Evropi ovaj cvet nosio simboliku vraćanja staroj ljubavi. Po feng šui-ju, magnolijino stablo u dvorištu donosi zadovoljstvo i mir u kuću.

U svakom slučaju ova prelepa biljka zaslužuje divljenje ako ni zbog čega drugog, ono zbog impozantne činjenice da već milionima godina na ovoj planeti jednako odiše mladošću i lepotom.“….

Podelite na:

Kako posaditi drvo – Savet

Najčešće greške pri sadnji sadnice voća

Pozovite nas!