Borovnica za vid, noćno slepilo, protiv glaukoma

Borovnica (latinski naziv: Vaccinium myrtillus) spada u šumsko voće. Ova biljka ima bobičaste plodove tamno ljubičaste boje, koji sazrevaju tokom leta. Nekada se verovalo da je borovnica odlična za lečenje malokrvnosti ali prema nekim istraživanjima, uprkos tome sto sadrži visok nivo gvoždja, u velikoj koncentraciji može čak i ometati apsorpciju gvoždja u organizmu. Tako da, ukoliko vam je potrebna nadoknada ovog minerala, bolje odaberite neku drugu, po tome poznatu biljku kao sto je na primer, cvekla. Medjutim, plodovi borovnice su bogat izvor raznih minerala, vitamina, biljnih pigmenata i flavonoida, tako da se u njima ipak kriju i mnoge lekovite moći.

Danas se borovnica ipak najviše ističe kao prirodno sredstvo za poboljšanje vida, naročito kada je u pitanju noćno slepilo. Tako nešto prvi put je primećeno u doba Drugog svetskog rata kod britanskih pilota koji su tada, igrom slučaja upotrebljavali velike količine borovnica koje su imali u zalihama. Nakon toga pa sve do danas, vršena su mnoga naučna istraživanja na osnovu kojih je borovnica potpuno zaslužno stekla reputaciju najpopularnijeg prirodnog leka za vid i druge očne bolesti.

Dakle, borovnica podstiče vaskularnu cirkulaciju i protok kiseonika u sicusnim krvnim sudova u očima. Tako ovo voće direktno utiče na poboljšanje vida. Pored toga, supstanca antocijanozid u borovnici povoljno deluje na pigment mrežnjače što čini da oči lakše podnose svetlost i da se lakše prilagodjavaju na promenu jačine svetlosti. To može biti od velike koristi osobama koje pate od noćnog slepila.

Karotenoidi, iz porodice beta-karotena, štite oči od prekomerne sunčeve svetlosti koja potencijalno uzrokuje oštećenje vida.

Na slišan nacin, borovnica je korisno sredstvo za prevenciju i lečenje raznih degenerativnih bolesti mrežnjače, kao što je mrena.

Borovnica je korisna preventiva i lek protiv glaukoma, jos jedne očne bolesti koja nastaje kao posledica povišenog očnog pritiska.

Ekstrakt borovnice takodje, može sprečiti oštećenje očiju kod osoba koje boluju od dijabetesa.

Redovna upotreba borovnica u ishrani, u svežem obliku ili u vidu nutritivnih suplemenata pruža očima vredne materije i definitivno sprečava nastanak mnogih ozbiljnih očnih bolesti, pogotovo onih koje su karakteristične za starije osobe, pa da pomenemo kataraktu i retinopatiju.

Izvor. www.odprirodesljubavlju.com

Podelite na:

Pečena jabuka kao lek

Izbor mesta i zemljišta za podizanje višegodišnjih zasada

Pozovite nas!