Zelena stubasta jabuka

500 RSD

  • Stubasta jabuka dobro rađa u našim krajevima, dobro podnosi niske temperature;
  • Plod je krupan u odnosu na stablo, ima prijatnu aromu i lepu boju;
  • Voćne sadnice stubaste jabuke mogu se saditi u saksiji usled nedostatka prostora ali i oko okućnice;
  • Vreme zrenja: Kraj oktobra;
  • Spada u kisele sorte.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

 

VIŠE O STUBASTOM VOĆU:

  • 9 na zalihama

Opis

Stubasta jabuka – Kordunica je srednje bujna, široka i visokoprinosna. stubasta jabuka

Plod
Plodovi su atraktivni, zelene boje. Okruglo-spljoštenog su oblika i veoma krupni (220 g). Meso ploda je belo, kiselog ukusa.

Vreme zrenja i sposobnost skladištenja
Stubasta jabuka sazreva veoma kasno, krajem oktobra.

Stubasto voće, odnosno stubaste sadnice su novonastale voćne vrste koje se odlikuju veoma lepe stubaste forme krune. Plodovi su odličnog ukusa i krupnoće. Ne zahtevaju veliko održavanje u pogledu orezivanja i zaštite. Sade se na rastojanju od 0,5m u redu pa naviše. Mnogi od njih naprave zeleni zid. Mogu narasti i preko 6m visine ali svako ih može pustiti da narastu do željene visine tako što će ih posle par godina orezati na željenu visinu (obično oko 2m). Mogu se saditi na otvorenom (napolju) ili u saksijama.

U zadnjih nekoliko godina od kako se pojavilo stubasto i mini voce potraznja za njim je sve veca. Trenutno je najveca potraznja za vocne sadnice stubaste jabuke jer se najvise konzumira i ima je u najvise sorti (8 sorti). Posle stubaste jabuke najvise se sadi stubasta kruska. Povecava se i potraznja za stubastom tresnjom,stubastom visnjom,stubastom kajsijom i stubastom sljivom.

Stubaste jabuke su bez sekundarnih grana – cvast i plodovi se nalaze na rodnim “kolačima” duž cele kordunice (vođice). Odrasle voćke visine su do tri metra i podesne su za berbu plodova sa zemlje, bez upotrebe merdevina. Na hektaru može da se posadi 10.000 voćki, ali se uglavnom sade na malim parcelama okućnice i neposredno uz kuće i vikendice.

Gajenje jabuka u gustom sklopu posebno dolazi do izražaja kod stubastog tipa rasta – vertikalna kordunica. Kod jabuka ovog tipa na centralnoj vođici direktno se razvija veliki broj kratkih rodnih grančica, a na starijim stablima na vrlo kratkom rodnom drvetu. Internodije, rastojanja između nodusa, kolenaca, kod ovih tipova veoma su kratke, a iz bočnih pupoljaka se razvija kratko rodno drvo.

Dodatne informacije

Težina 2 kg
Pozovite nas!