Akcija!

Patuljasti bor na štapu

3,500 RSD

Kalemljeni kuglasti bor na štapu;

Kompaktan, guste krošnje i pravilnog oblika;

Sadi se uglavnom pojedinačno ili u kombinaciji sa niskim četinarima, niskim žbunjem ili cvećem;

Može se saditi u posudama određene veličine usklađene sa veličinom i starošću bora.

visina kalema na 50 cm.

  • 4 na zalihama

Opis

Bor (lat. Pinus) je rod zimzelenog četinarskog drveća, ređe žbunja iz porodice Pinaceae. Rod obuhvata oko 115 vrsta, oni mogu biti od 3-80 metara visoki. Krošnja može biti otvorena i zaobljena, nekada podseća na lizalicu a može biti i trouglasta. Stablo je kod mladog drveća glatko ali kasnije kora postaje hrapava i izbrazdana.

Grane su takođe uspravne, grančica bez iglica je hrapava. Iglice se nalaze združene u čuperku. Može ih biti 2 do 8 u čuperku. Iglice su tanke, nitaste i glatke.

Šišarke su postavljene horizontalno ili okrenute prema dole.

Borovi žive pod vrlo različitim ekološkim uslovima. Otporni su prema mrazu i izrazito su svetloljubive vrste. Dobro uspevaju i na slabijim, kamenitim, peščanim i suvim zemljištima. Razmnožavaju se generativno i vegetativno.

Četine se razvijaju na kratkorastima, po 2, 3 ili 5 u zajedničkom prozračnom rukavcu.

Muške cvasti su viseće i razvijaju se u skupinama na vrhu ovogodišnjih izdanaka. Polenova zrnca imaju dva vazdušna mehurića. Oprašivanje se vrši vetrom, ali proces oplodnje obavlja se tek godinu dana kasnije, a za to vreme u semenom zametku razvija embrionska vrećica i primarni endosperm sa jajnim ćelijama.

Ženske cvasti, koje uobičajeno zovemo šišarke, obično se razvijaju pod vršnim pupoljkom. Sterilne ljuspe su vrlo male i sitne, a kasnije zakržljale. Fertilne ljuspe pri vrhu imaju zadebljali deo – apofizu, na kojoj je grbica – umbo. Šišarke su zrele u drugoj ili trećoj godini. Seme je sa kriocetom

 

Dodatne informacije

Težina 10 kg
Pozovite nas!