Krupnocvetna Magnolija Grandiflora veća

3,000 RSD

 • Zimzelena magnolija;
 • Kontejnerske sadnice, visina preko 100 cm;
 • Veliki beli cvetovi od preko 20 cm prečnika;
 • Kožasti veliki zimzeleni listovi;
 • Od cvetova se u jesen formiraju krupne rumeno crvene šišarke koje lepo izgledaju uz zeleno lisce;
 • cveza u periodu mart-april;
 • Dobro raste na svežim, bogatim i hranjivim zemljištima, umereno vlažno;
 • Loše podnosi suva krečna zemljišta.
 • Najbolje uspeva ako je zemljište blago kiselo (4,5 pH), ali neće joj smetati niti neutralno od 7,5 pH;
 • U zemlju gde sadite biljku dodajte zemlju za rododendrone ili kiseli treset za borovnice.
 • Voli dosta vode pa je preporuka da se zaliva svaki ili svaki drugi dan leti kada su visoke temperature;
 • Sadi se kao parkovska biljka ili pojedinačno u dvorištima;
 • Preporučujemo sadnju u zavetrini, zaštićenu sa severne strane.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava kurirskom službom u Srbiji se dodatno naplaćuje!

 • 3 na zalihama

206-1

Opis

Predstavlja zimzeleno drvo poreklom iz Severne Amerike, čarobne je lepote i finog diskretnog mirisa, pripada familiji Magnolicea. krupnocvetna magnolija

U Evropu je stigla po nalogu francuskih kraljeva (Luj XIV), koji su slali svoje botaničare po belom svetu da odaberu i donesu najlepše biljke sveta za svoje rajske vrtove (Versajski vrt). Zapisana je 1737. godina kada je magnolija stigla trgovačkim brodom u Nant iz Severne Amerike, a smatra se da su njeni preci postojali na zemlji i pre oko 100 miliona godina.

Krupnocvetna magnolija može dostići visinu do 25 metara, a prečnik stabla do 1,5 metar. Krošnja je široko piramidalna. Stablo je pravo i sivkasto-smeđe boje. Listovi su veliki, eliptičnog oblika sjajno zeleni sa lica, a sa naličja riđkasto smeđi i dlakavi. Biljka cveta od maja do septembra, cvetovi se pojavljuju isključivo na magnolijama koje su starije od deset godina. Plodovi predstavljaju šišaričastu izduženu skupinu, koju čine brojni pojedinačni plodići. Zreo plod ima žućkasto-ružičastu boju. Jarko crvene semenke su smeštene u šišaričastim plodovima i sazrevaju od kraja septembra do kraja novembra.

Biljka je veoma atraktivna, kako zbog čvstih, sjajnih, kožastih jarko zelenih listova, tako i zbog prelepih cvetova.

Cvetovi su bele boje, pojedinačni, krupni, veličine od 12 do 30 centimetara, na šta upućuje i ime grandiflora (veliki, krupan cvet), a prezime Magnolia je dobila po Pjeru Magnolu (direktoru botaničke bašte u Monpeljeu).

Dobro raste na svežim i bogatim zemljištima. Loše podnosi suva krečna zemljišta. Oštećuje je severni vetar, ali i topli južni koji donosi sušu. Grane su joj veoma krte, pa ih vetar lako lomi. Voli sunčane položaje, ali i delimičnu senku. Tokom cele godine sa nje opadaju stari, odnosno osušeni listovi, koji osim što redovno moraju da se uklanjaju ne dozvoljavaju drugom rastinju da opstane ispod ove biljke.

Krupnocvetna magnolija predstavlja jednu od najlepših zimzelenih vrsta drveća. Kao parkovska vrsta gaji se široko u subtropskim oblastima. Najčešće se sadi sama na travnjacima ili pored objekata, kao detalj na ulazima i prilazima a može se primeniti i za alejnu sadnju.

Mnogi podaci govore i o njenoj otpornosti na mraz, na dim i na prašinu. U okolini Beograda zabeležena su stabla i do 40 godina stara, a koja su u tom periodu izdržala 11 godina sa temperaturom od – 15°C.

Magnolija je bila omiljena biljka engleske književnice Vite Sakvil-Vest (1892-1962), koja je tokom putovanja u Ameriku između ostalog napisala:

„Unutrašnjost svakog cveta kao da je od nekakvog gustog beličastog krema. Ne bi ih trebalo nazivati belim cvetovima, budući da su cvetovi magnolije boje slonove kosti… A boja slonovače i mekoća krema uz miris limuna koji se širi naokolo, čini je neodoljivom…”

Magnolija označava dostojanstvo i otmenost. Ukoliko je njen cvet beo, ona je znak nevinosti. Međutim, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi.

Postoje i legende koje govore nešto sasvim drugačije. Pripoveda se kako magnolije devojkama poklanjaju samo neverni i lakomisleni mladići koji ovim cvetom šalju poruku da im zapravo ne treba verovati.

U filozofiji feng shuija, magnolija ima simbolično značenje. Bela magnolija svojim mirisnim cvetovima simbolizuje čistoću, lepotu i ženstvenost. Posađena ispred kuće privlači energiju zadovoljstva i spokoja, a ukoliko je posađena iza kuće, simbolizuje akumulaciju bogatstva.

Dodatne informacije

Težina 2 kg
Dimenzije 30 × 100 cm
Pozovite nas!