Jasmin Trachelospermum jasminoides

1,500 RSD

Zvezdasti mirisni Jasmin – zimzelena puzavica

  • biljka je zimzelena, listovi su sjajni izdušeni, u jesen dobijaju bronzanu nijansu;
  • cvetivi su zvezdasti, cveta od kraja proleća do jeseni;
  • biljka posađena u zemlju naraste i do 6 metara;
  • voli rastresitu, plodnu zemlju i sunčani teren;
  • biljku saditi tako da bude zaštićena od hladnih vetrova;
  • u našem području ne može da prezimi nezaštićena napolju;
  • za rast joj je potreban naslon i oslonac;
  • u ponudi sadnice oko 40-50 cm;

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava kurirskom službom se dodatno naplaćuje!

  • 5 na zalihama

Opis

JasminTrachelospermum jasminoides – ovo je drvenasta mirisna penjačica, tj. puzavica. Veoma je cenjenja zato što je zimzelena biljka. Listovi su sjajni, duguljasti tamno zelene boje, a u jesen poprimaju bronzano-bordo nijanse. Cvetovi su zvezdasti, bele boje i pojavljuju se krajem proleća. Cveta obilno  sve do jeseni. U prirodi može dostići visinu i do 6m (na područjima koja nemaju hladne zime). Zvezdastom jasminu odgovara  plodno i dobro drenirano zemljište, a što se tiče pozicije, sadite biljku na suncu ili u blagoj senci. Najvažnije je da je zaštićena od udara hladnih vetrova. U našim klimatskim uslovima biljka ne može da preživi na otvorenom, pa se najčešće sadi u žardinjerama i većim saksijama. Potreban joj je oslonac za penjanje. Preko zime biljku unesite u zaštićen prostor. Cvetovi su belii zvezdasti, vrlo mirisni. Kako bi se biljka pravilno razvijala potrebno je obezbediti potporu njenim granama.

Jasmin (Trachelospermum jasminoides), poznat i kao kineski jasmin ili vinski jasmin, je prelepa penjačica čiji cvetovi i lišće unose osvežavajući miris i estetsku lepotu u svaki vrt ili prostoriju. Poreklom iz Kine i Japana, ova biljka pripada porodici Apocynaceae i često se uzgaja zbog svojih izuzetno mirisnih belih cvetova i gustog zelenog lišća.

Jasmin je penjačica koja može doseći visinu od oko 3 do 6 metara. Njegovi listovi su sjajni, tamnozeleni i ovalnog oblika, stvarajući bujni zeleni zid kada se uzgaja kao pokrivač tla ili penjačica na zidovima, ogradama ili rešetkama. Cvetovi su mali, beli, zvezdolikog oblika i vrlo mirisni, te se obično pojavljuju u proleće i leto, privlačeći leptire i pčele svojim slatkim mirisom.

Osim svoje estetske vrednosti, jasmin takođe ima i terapeutske i simboličke značajke. Njegov miris se često koristi u aromaterapiji zbog svojih umirujućih svojstava, dok se u nekim kulturama smatra simbolom ljubavi, sreće i čistoće.

Uzgajanje jasmina može biti relativno jednostavno uz pravilnu negu. Voli sunčane ili polusenovite položaje i dobro drenirano tlo. Redovno zalivanje je važno tokom sušnih perioda, posebno tokom prve godine nakon sadnje, kako bi se biljka dobro ukorenjila. Takođe je važno osigurati mu potporu za penjanje kako bi se razvijao u željenom pravcu.

Ukratko, jasmin je biljka koja osvaja svojom lepotom i mirisom, čineći je popularnim izborom za uređenje vrtova, terasa i balkona, kao i za unutrašnje prostore gde se može uživati u njegovom opojnom mirisu.

Zvezdasti jasmin nema posebnih zahteva prema zemljištu. Voli dobro propusni supstrat i redovno zalivanje. Poželjno je prihranjivati ga u toku vegetacijske sezone od proleća do jeseni. Voli suncana do polusenovita mesta.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Dimenzije 40 cm
Pozovite nas!