Hortenzija puzavica

900 RSD

Hydrangea anomale ssp. Petiolaris

 • Hortenzija koja se penje (puzi);
 • ukoliko biljci obezbedimo uslove za penjanje i naslon, takođe na početku biljku usmerimo na penjanje, može da naraste do 10 m;
 • ukoliko nema naslona biljka raste kao žbun do 1,5 m visine;
 • odlično se regeneriše i odlično podnosi zimu;
 • ima krupne listove, olistava početkom proleća;
 • krajem proleća kreće da cveta krupnim cvetovima;
 • kao i sve druge hortenzije dobro podnosi hlad i uspeva gde retko koja druga biljka može da raste;
 • najviše joj odgovaraju istočna i severna strana sa malo sunca u toku dana;
 • za bujan i zdrav žbun treba joj dosta vode i prihrana, preporučujemo prihranu za hortenzije;
 • sadnica je preko pola metra u saksiji.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava kurirskom službom se dodatno naplaćuje!

 • 8 na zalihama

Opis

Hortenzija puzavica (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) je prelepa penjačica koja svojim obiljem cvetova i zelenih listova unosi šarm u svaki vrt ili prostor. Ova biljka, poreklom iz istočne Azije, spada u porodicu hortenzija (Hydrangeaceae) i često je odabrani izbor za ukrašavanje fasada, ograda ili zidova.

Hortenzija puzavica je dugovečna biljka koja može da dostigne visinu od oko 10 metara. Njena karakteristična svojstva su duguljasti listovi tamnozelene boje koji su upečatljivi tokom cele godine, kao i bujni cvetovi koji se pojavljuju u proleće i letnje mesece. Cvetovi mogu biti beli, rozi ili plavi, u zavisnosti od sorte i kiselosti zemljišta u kojem se gaji.

Osim svoje lepote, hortenzija puzavica je i veoma prilagodljiva biljka koja uspeva u različitim uslovima. Voli polusenovite ili senovite položaje i dobro drenirano, vlažno zemljište. Redovno zalivanje je važno tokom suvih perioda, posebno tokom prvih godina nakon sadnje, kako bi se biljka dobro ukorenjila. Takođe je važno obezbediti joj potporu za penjanje kako bi se razvijala u željenom pravcu.

Ukratko, hortenzija puzavica je izuzetno dekorativna biljka koja svojom lepotom i obiljem cvetova osvaja srca vrtlara širom sveta. Sa pravilnom negom i pažnjom, može postati istinski dragulj u bilo kom vrtu ili okućnici.

Za sve ljubitelje hortenzija ova cvetna lepotica može biti i korisna i dekorativna. Kod ove hortenzije postoje dva načina gajenja. Jedan je formiranje u vidu penjačice gde se usmerava njen rast uz potporu. Kod ovog tipa gajenja Hydrangea anomale ssp. Petiolaris može da poraste i do 10 m visine. Poželjno je da se u početku potpomogne njeno vezivanje za potporu, dok kasnije ona to obavlja sama svojim vazdušnim korenjem. Ukoliko se ne usmerava uz potporu ova hortenzija raste u vidu gustog žbuna do 120 cm visine ili puže po zemlji u vidu pokrivača tla.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Dimenzije 50 cm
Pozovite nas!