Kineska urma (žižula) – koristi za zdravlje, uzgoj, sadnja

 • Voće
 • 15/12/2019
 • 0

Kineska urma ili žižula je jako zanimljivo voće sa još zanimljivijom istorijom.Uzgoj ovog voća je bio razvijen u kini još pre 4.000 godina. Postoji najmanje 400 vrsta žužule, koje se uspešno uzgajaju zbog svojih jedinstvenih karakteristika – uglavnom vrste koje su najbolje da se jedu i sveže i suve, koje imaju meso nalik urminom. Iako kineska urma ima vrlo jako stablo  i može rađati čak i na ekstremnim temperaturama i sa malo vode, ipak im najviše prija sunčana i blaga klima.

Ponekad ih nazivaju crvene urme, kineske urme, korejske urme ili indijske urme.Žižula je listopadno drvo i relativno je malo.Kineska urma može narasti i do 12 metara i ima sjajno zeleno lišće, lepo cveće i plodove veličine zrna grožđa ili manje jagode, sa jednom košticom u plodu.

Kineske urme su crvene i unutra i spolja, hrskave su teksture, ljuska im je jestiva i imaju sladak ukus, nalik jabukama. Kada se oljušte, mogu se držati na sobnoj temperaturi oko nedelju dana.

Najbolje sorte žižula uključuju šećernulišervudčiko i „teglu meda“ (koja se smatra najsočnijom i najmanja je). Za sušenje su najbolje sorte lang i šansi li.

Sušene žižule se mogu koristiti kao zamena za urme ili jabuke u kolačima. Samo oljuštite voće i uklonite košticu. kineske urme možete jesti i sveže ili od njih praviti čaj.


 Naručite sadnicu: Kineska urma


Zašto su kineske urme dobre za zdravlje?

Iako u njima ne dominira nijedan nutrijent, žižule sadrže mnogo različitih nutrijenata, uključujući magnezijum, kalijum, bakar, niacina, kalcijum, mangan, fosfor i gvožđe. Sadrže više vitamina C nego bilo koje drugo citrusno voće, ojačavaju imunitet i pomažu u borbi protiv infekcija, zbog čega se milenijumima koriste u mnogim tradicionalnim medicinama.

Medicinska istraživanja su pokazala da ovo voće i njegov ekstrakt pomažu u snižavanju pritiska, kod oboljenja jetre, anemije i sprečavaju rast ćelija tumora koje mogu dovesti do leukemije. Ekstrakt žižule se koristi i za zaštitu kože i u komercijalnim proizvodima za kožu protiv bora, za suvu kožu i lečenje opekotina od sunca.

Sve što nam žižula daje nije samo zbog kombinacije, već i zbog kompleksnosti fitonutrijenata koje sadrži. Naučnici su potvrdili da kineska urma sadrži osam flavonoida, uključujući spinozin i svertiš, koji ima sedativno dejstvo i zbog čega se seme kineske urme koristilo za lečenje nesanice i anksioznosti u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Kineska urma sadrži i fenol puerarin koji uništava slobodne radikale i održava holesterol u normalnim granicama i tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Flavonoid apigenin (koji se nalazi i u kamilici, majčinoj dušici i crvenom vinu) sadrži antioksidanse i ima antiupalna i antikancerogena dejstva i tako pomaže u snižavanju rizika od dobijanja raka i ima dobar uticaj na jetru, varenje i alergije.

Kineska urma sadrži i 18 najvažnijih aminokiselina, koje pomažu u stvaranju više od 50.000 različitih proteina u organizmu, a neki od njih podstičuz zaceljivanje rana.

Ipak, kineske urme treba jesti u umerenim količinama jer sadrže fruktozu, koja može biti štetna ako se uzima u prekomernim količinama.

Istraživanja o žižuli

Istraživanja o deproteiniziranim polisaharidima izolovanim iz jujube su pokazala da je ovaj sastojak verovatno odličan agens protiv karcinoma kože, što bi trebalo dalje ispitati. Esencijalna ulja jedne vrste jujube podstiču rast kose, a ekstrakt je odličan i bezbedan tretman za hroničan zatvor i slične bolesti.

Zdrav recept sa žižulom

Sastojci:

 • 30 jujuba bez koštica
 • 4 šolje vode
 • Jedno jaje

Postupak:

 • Dobro operite i osušite jujube
 • Stavite jujube u vodu i stavite da se kuva. Sdačekajte da se prokuva i ostavite da se krčka dok se količina vode ne smanji na otprilike jednu šolju
 • Stavite jaje da se obari. Neka bude tvrdo po želji
 • Kada se jaje obari, odmah ga prebacite u hladnu vodu i oljuštite
 • Ubacite obareno jaje u skuvan čaj od jujube i tako servirajte

Uzgoj žižule (kineske urme)

Za uzgoj žužule nije od presudne važnosti klima, ovo drveće voli sunčana leta ali može da podnese i hladne zime. Kineske urme mogu da prežive temperaturu do -30 C.

Mnogi se opredeljuju za uzgoj žižulejer pored ukusnog voća one su i atraktivan ukras.Njihovi listovi su izduženo ovalnog oblika i sjajni, voštano zelene boje. Većina vrsta žižula drveća ima trnje, iako postoje i beztrne sorte.

Sadnja žižula

Sadnja žižula se obavlja u proleće kada prestanu opsnosti od poznih mrazeva. Izaberite mesto koje dobija puno sunčeve svetlosti i prostor za drvo od minimum 5 metara prečnika.Razmak za sadnju bi trebalo da bude najmabje 5 metara.Kineska urama je zahvalna za uzgoj i tolerantna prema skoro svakoj vrsti zemljišta, uključujući alkalna, kisela,  i glinena zemljišta. Potrebna im je dosta dobra drenaža i neće uspevati na mestima gde ima previše vode.

Mogu da izdrže i veliku sušu a za uspešan uzgoj i što krupnije plodove biće potrebno da ih povremeno zalivate.

Kineska urma nije komplikovana za orezivanje a cilj je pre svega da se kontroliše veličina ili poboljša zdravlje drveta. Orezivanje treba obaviti zimi da se uklone mrtve grane, kao i grane koje rastu vertikalno ili trljaju se jedne od drugih. Bolest i problemi sa insektima su veoma retki.

Zanimljive činjenice o žižuli

Azijati tvrde da zbog slatkog mirisa koji širi, drveće žižule utiče na ljude da se zabljube.

Zaključak

Do pretprošle deceniježižula je bila gotovo nepoznata u zapadnom svetu. Međutim, ovo egzotično voće je zbog svog uticaja na zdravlje i dobrog ukusa postalo naširoko popularno.

Puno vitamina i minerala, aminokiselina i flavonoida, kineska urma ili žižula pomaže u održavanju stabilnog krvnog pritiska i podstiče zdravlje kostiju, mišića, kože, kose, enzima, hormona i neurotransmitera. Sprovodi se dosta istraživanja kako bi se potvrdilo da je žižula dobar antialergen i da dobro deluje protiv nekoliko vrsta karcinoma.

žižula ima i sedativno dejstvo, dobar je izvor prirodnih antioksidanasa i pomaže u opuštanju, podsticanju rada jetre, uništava slobodne radikale, održava nivo holesterola stabilnim i pomaže kod opadanja kose.

Podelite na:

Koje voćne vrste mogu da rastu u senci?

Lovorov list – Kako se i za šta sve koristi, za mršavljenje, čaj, iskustva

Pozovite nas!