Kako negovati ruže u proleće

  • Ruže
  • 24/05/2020
  • 0

Proleće je vreme kada ruže, kraljice bašte, traže pažnju. Posle jesenjeg orezivanja i hladnih zimskih dana proleće je vreme za odgrtanje, orezivanje i zaštitu od biljnih vaši. Ako želite bujne, zdrave i cvetne ruže, morate im pružiti prolećnu obaveznu negu.

Prvi koraci nege

Ledeni zimski dani su odradili svoje – verovatno su napravili promrzline na vrhovima orezanih grana na ružama. Upravo zato se ruže u jesen orezuju na nešto veću visinu. Sada, čim temperature pređu 5oC možete početi sa odgrtanjem (manji mrazevi su i sada mogući ali neće biti opasni jer je ruža dovoljno otporna na niske temperature). Dakle, treba da skinete humku zemlje koju ste navukli preko žbuna u jesen što je prvi korak osnovne prolećne nege.

Pravilno orezivanje

  • Ruže treba dodatno orezati i to tako da se uvek ostavlja pupoljak sa spoljne strane žbuna, odnosno grane, a sve grane koje rastu u unutrašnjost žbuna treba uklanjati na čep. Na dobro orezanom žbunu ruže nema ukrštanja i preplitanja grana.
  • Visina rezidbe je na 5 do 6 okaca. Ne bojte se da ruže orežete nešto dublje jer se upravo najkvalitetniji cvetovi razvijaju sa jakih donjih izbojaka.
  • Kada režete, uvek pravite kosi rez suprotno od strane na kojoj je okce. Na ovaj način sprečavate da se biljni sok ili vlaga od rose i kiše slivaju preko pupa i izazovu eventualnu infekciju.

POGLEDAJTE VELIKI IZBOR RUŽA (KLIKNITE OVDE)


Hrana je neophodna

Nakon orezivanja ružama je važno obezbediti ishranu u narednom periodu kada počinje intenzivan rast. Jedna od mogućnosti je dodavanje sporootpuštajućih đubriva prilikom okopavanja. Unesite oko 5 g po jednoj jače razvijenoj sadnici ili oko 50 g/m2 ukoliko su ruže u rozarijumu ili većim cvetnim lejama. Jedan od efikasnih i potpunih načina da ruže obezbedite hranom jeste i dodavanje stajnjaka prilikom riljanja oko sadnica. Kada koristite stajnjak, trebalo bi da bude potpuno zgoreli, jer nećete doći u opasnost da biljke spalite đubrivom, a i zgorevanjem se uništavaju semena korova, biljne bolesti i štetočine.

Prihrana za ruže – NARUČI

Podmladite stare ruže

Ukoliko imate ruže koje su stare nekoliko godina, sada ih možete podmladiti. Kada poteraju debeli izbojci (vodopije), pojedine stare grane možete zameniti ovim novim vodopijama i na taj način podmladiti ružu. Vodopije ćete lako prepoznati po tome što su izuzetno snažni i debeli izbojci koji rastu velikom brzinom. Jednostavno ih prekratite na 5 okaca i iz njih će poterati novi izbojci koji će doneti cvetove. Ukoliko ne obnavljate ružu, ove vodopije slobodno orežite na čep jer oni samo troše vodu i hranu, a ne donose kvalitetne cvetove.

Ne zaboravite na zaštitu

  • Čim se pojave izbojci novih grana treba početi sa zaštitom protiv biljnih vaši koje se na ruži prve pojavljuju. Zalivanje rastvorom Actare i paralelno prskanje biljaka biće sasvim dovoljno.
  • Jedna od najopasnijih bolesti ruža je zvezdasta pegavost ili Diplocarpon rose. Zaštita protiv ove bolesti sprovodi se od samog početka vegetacije. Dakle, čim izbojci napupe potrebno je izvršiti prvo prskanje preparatom Quadris, a zatim isto ponoviti kada se otvore prvi listovi.
  • Pod ružama se često razvija i mišjakinja. Ovo je poznati korov Stelaria media, koji se veoma brzo širi. Njegova vegetacija počinje već na 2oC, izuzetno se intenzivno širi korenom, delovima korena, ali i semenom koje proizvodi u velikim količinama. Period pre listanja je pogodan trenutak da se ovaj korov isprska herbicidima. Prilikom prskanja vodite računa da ne zahvatite i grane ruže jer će i one stradati.
Podelite na:

Kupina i sva njena lekovita svojstva

Limun i njegove brojne primene: od mršavljenja do nege kože

Pozovite nas!