Zimzelena Azalea White

900 RSD

Azalee Bloom Champion White

Zimzelena bela Azelea

  • prelepa zimzelena biljka koja cveta u dva navrata u dugim intervalima;
  • pogoduje joj polusenovito i senovito mesto;
  • voli rastresito i dobro bogato zemljište;
  • odlikuje je jako spori rast, 3-5 cm godišnje;
  • dobro podnosi niske temperature;
  • raste kao žbun do visine 70-80 cm loptastog oblika;
  • sadnice su visine 30-40 cm;

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava kurirskom službom u Srbiji se dodatno naplaćuje!

  • Nema na zalihama

Opis

Kultivisana azaleja poznata je u Evropi više od 150 godina. Najpoznatiji predstavnik roda Azalea je Azalea indica (Rhododendron indicum). Predstavlja polimorfnu vrstu. Poreklom je iz Kine, mada bi se prema imenu moglo pogrešno zaključiti da je iz Indije. Ovo ime je nastalo u vremenu kada se ceo Daleki Istok nazivao Indijom.
Ova vrsta predstavlja zimzeleni žbun. Mlade grančice i listovi su prekriveni gustim, finim braonkasto crnim dlačicama. Listovi su linearno lancetasti do eliptični, blago nazubljeni, dužine 2-2,5 cm,oni su tamno zelene boje, sjajni, dlakavi, naročito duž nerava. Krunica cveta u bojama bele, roze, intenzivno crvene, ljubičaste; može biti višebojna.  Cvet je širok i levkast i nalazi se na vrhu mladara. Prema izgledu i boji cveta nastali su brojni varijeteti ove vrste, tako da ih danas ima oko 2.000.

Živa ograda se može napraviti od azaleja. Lepša je i lakša za održavanje naspram žive ograde na koju smo navikli. Više o pravljenju žive ograde od azaleja možete pročitati ovde.

Prema vremenu cvetanja mogu se podeliti na:

Karakteristika Vreme cvetanja Kultivar
Rano cvetajuće Septembar- Decembar Madame Patrick – tamno crvena, Pax – čisto beli cvetovi, Paul Schämme – žućkasto rozi cvetovi, Madame Mestagh – roza boja cveta, Perle Nosy – belo rozi cvetovi
Srednje rano cvetajuće Decembar-Mart Vervaeneana roza sa belom ivicom, Vervaeneana rubra crvene boje,Vervaeneana alba bele boje. Hollandia sa krupnim violet rozim cvetovima, Pink sa jedrim nežno rozim cvetovima
kasno cvetajuće Februar-Maj Professeur Walters koja ima crvene cvetove sa žućkastim linijama i belim mrljama, Nicbo koja ima čisto bele cvetove, Hexe koja ima dosta trajne cvetove tamno crvene boje.

Supstrat, gajenje i zalivanje

Supstrat za gajenje azaleja bez obzira  kojim načinom su proizvedene, treba da ispuni sledeće uslove:

  • da ima kiselu reakciju pH 4,5-5
  • po fizičkim osobinama da je rastresit i lako propustan

Poštujući ove uslove supstrat za gajenje Azaleja sastoji se iz smeše treseta, vresovine, četinjače i peska. Često se azaleje gaje u čistoj vresovini uz dodatak peska. Važno je imati na umu da smeša zemlje koja se brzo sleže i lako sabije nije pogodna za gajenje azaleja.
Mlada azaleja sadi se u saksije ili direktno u leje na odgovarajući substrat. U toku leta zahtevaju redovno zalivanje, orošavanje, zaštitu od direktnog jakog sunca i pinciranje.
Zalivanje azaleja vrši se samo mekom vodom (najbolje je kišnicom). Substrat treba da je uvek vlažan, ali ne i mokar, jer to dovodi do propadanja biljke. Isto tako, ne sme se dozvoliti da se biljke zasuše i da voda protiče kroz saksije ne vlažeći zemlju. U ovakvim slučajevima biljke zajedno sa saksijom treba staviti u veću posudu sa mlakom vodom ( oko 16°c) i ostaviti da stoji 3-4 sata.

NAPOMENA: Ako se azaleja ne zaliva pravilno ili se to redovno čini sa tvrdom vodom lišće sa biljke opada i biljka ugine.

Nastupanjem hladnog proleća mlade biljke treba smestiti u svetle prostorije sa temperaturom 3-6°c i zalivanje svesti na najmanju meru.
Pinciranjem (zakidanjem vrhova lastara) azalejama se daje željena forma žbuna. Prvo pinciranje se vrši čim se na biljci razviju 5-6 listova. Vrhovi se zakidaju tako da ostaju 3-4 lista. U toku godine se 2-3 puta vrši pinciranje. Za biljke koje će cvetati u toku zime pinciranje treba završiti do kraja maja.

Dodatne informacije

Težina 2 kg
Dimenzije 50 cm
Pozovite nas!