Žalfija

200 RSD

Salvia officinalis

  • prirodni antiseptik i antibiotik;
  • od svih biljaka skoro da ne postoji vrednija biljka;
  • lek bogatih i siromašnih;
  • lekovita svojstva žalfije prepoznali su Rimljani i Egipćani;
  • kupujete rasad žalfije u saksiji.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava kurirskom službom se dodatno naplaćuje!

  • 11 na zalihama

Opis

Žalfija (Salvia officinalis) je mediteranska biljka izrazitog mirisa i specifičnog gorkog ukusa koja se već stotinama godina koristi u tradicionalnoj medicini kao prirodni antiseptik, antibiotik i anitimikotik. Savremena nauka još ispituje lekovitost ove biljke. Žalfija se upotrebljava uglavnom kao čaj, s tim da je najdelotvornija ako se kuva na tačno određeni način. Komisija E potvrđuje da može da reguliše znojenje kod žena u menopauzi. Veruje se i da ova biljka jača imunitet, utiče na pravilan rad žlezda. Čaj od žalfije odličan je narodni lek za stomak, reguliše nadimanje, gasove i proces varenja.

„Od svih biljaka, jedva da postoji biljka vrednija od žalfije, jer ona služi kao lek siromašnima i bogatima“…. tako je žalfiju okarakterisao Hijeronimus Bok, nemački lekar i botaničar u svojoj „Knjizi o biljkama“ štampanoj 1539. godine, u kojoj je klasifikovao oko 700 poznatih biljaka. Njen latinski naziv takođe govori o dejstvu koje joj se pripisuje od davnina: „ona koja donosi spasenje“*. Rimljani, a pre njih i Egipćani, već su poznavali lekovita svojstva žalfije; pri berbi se poštovao poseban ritual i obavljala se bez upotrebe alata, a koristili su je za lečenje neplodnosti. U severnije predele Evrope preneta je zaslugom monaha koji su je uzgajali u manastirskim vrtovima lekovitog bilja tokom ranog Srednjeg veka, a potom je našla put do mnogih kućnih bašti.

O poverenju u njena lekovito svojstva najbolje govori francuska izreka iz XIII veka:

„Zašto bi čovek umirao kad mu u bašti raste žalfija?“

Samonikla, žalfija koja priprada porodici Lamiaceae, raste kao višegodišnji grm na kamenitim priobalnim podlogama Mediterana, u području sušne klime koju veoma dobro podnosi, a uspešno se uzgaja u čitavoj Evropi, Aziji, Severnoj Americi i Južnoj Africi.  Koren joj je jak i drvenast kao i donji delovi stabljike, dok su gornji delovi stabljike zeljasti, i nose mnoštvo izbrazdanih, eliptičnih listova srebrnasto-sivo-zelene boje, postavljenih naspramno jedan drugom. Listovi, kao i čitava biljka pokriveni su gustim maljama. Period cvetanja počinje u maju i traje do jula meseca, a cvetovi su ljubišasti i složeni u pseudo-klasove. Čitava biljka širi prijatan, karakterističan i aromatičan miris.

Kao lekoviti deo biljke koristi se list (Salviae folium) bogat mnoštvom aktivnih sastojaka od kojih je najznačajniji etarsko ulje (sa visokim sadržajem kamfora, cineola, salviola, salvena, tujona, pinena i borneola), zatim tanini, flavonoidi, fenolne kiseline (rozmaricinska, ursolna), diterpeni, triterpeni, fitoestrogeni, smole, gorka jedinjenja, belančevine, skrob, kalcijum oksalat, soli fosforne kiseline, kalijuma i kalcijuma i vitamin K.

Lekovita dejstva žalfije su mnogobrojna

Tradicionalno sredstvo za ublažavanje digestivnih tegoba, žalfija pokazuje mnogo blagotvornih efekata na zdravlje, počev od regulisanja znojenja do regulisanja menstrualnog ciklusa, uključujući ublažavanje upale grlaupale desni i dezinfekciju rana.

Upotreba čaja od žalfije doprinosi ublažavanju stomačnih bolova i poboljšanju varenja, olakšava tegobe usled gasova i nadutosti, zahvaljujući antispazmodičnom i karminativnom dejstvu aktivnih sastojaka. U narodnoj medicini važi za biljku koja pomaže čišćenju krvi, smatra se efikasnim sredstvom za ublažavanje upala želuca i creva, jetre i žučne bešike i mokraćnih kanala. Tradicionalno se koristi za zaustavljanje povraćanja, dijareje i otklanjanje bolova u stomaku.

Njeno protiv-upalno dejstvo je takođe dobro poznato, pre svega kada su u pitanju upale disajnih organa praćene produktivnim kašljem, jer upotreba čaja od žalfije doprinosi razređenju gustog bronhijalnog sekreta i olakšava iskašljavanje, smiruje upalu grla i pušački kašalj. Osušeni listovi se takođe tradicionalno koriste za pušenje, kao sredstvo protiv astme.

Žalfija je najefikasnija lekovita biljka za regulisanje i borbu protiv prekomernog znojenja, pa se primenjuje tokom puberteta i menopauze kao i kod tuberkuloznih bolesnika za normalizovanje preteranog znojenja.

Aktivni sastojci, fitoestrogeni, prisutni u listu žalfije, zaslužni su za povoljne efekte na regulaciju menstrualnih ciklusa, ublažavanje menstrualnih bolova, olakšanje tegoba kod naleta talasa vrućine tokom menopauze, kao i drugih tegoba vezanih za ovaj period. Upotreba čaja od žalfije se naročito preporučuje ženama u periodu završetka dojenja i odvikavanja deteta od dojke, jer aktivni sastojci žalfije zaustavljaju lučenje mleka. Primenjena spolja, za vaginalna ispiranja, provereno je sredstvo za otklanjanje leukoreje i vaginalnih infekcija.

Dodatne informacije

Težina .5 kg
Call Now ButtonPozovite nas!