Tekoma

600 RSD

Tecoma – cvetna penjačica

 • veoma bujna listopadna biljka, raste kao penjačica, puzavica;
 • ima brz porast, može da prekrije velike površine, i do 15 metara;
 • veoma je bujna već od aprila;
 • cveta celog leta narandžasto-zićkastim cvetovima grupisanim u cvasti (buketiće);
 • koren j jak i veliki, tokom cele godine daje izdanke;
 • jako je dobra za gajenje kao kontejnerska biljka jer joj je koren tada pod kontrolom;
 • posuda za gajenje ne treba da bude manja od 70 litara;
 • za rast joj je potreban naslon;
 • dobra je za brzo pokrivanje ograda, zidova, pergola i sl.
 • sadnice su kontejnerske.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava kurirskom službom u Srbiji se dodatno naplaćuje!

 • 5 na zalihama

759

, ,

Opis

Tekoma je bujna biljka koju možemo gajiti kao listopadnu penjačicu ili kao drvo. Dekorativno stablo ili cvetna penjačica potiče iz šumskih područja Severne Amerike.  Budući da je puzavica (penjačica), Campsis radicans raste entuzijastično i razvija brojne vitice koje daju sve od sebe da se prikače za bilo koju površinu u blizini, ova puzavica zbog svog agresivnog rasta se smatra invazivnom biljkom. Ima brz porast, prekriva velike površine i može dostići visinu (dužinu) i do 15 metara. Bujno lista u aprilu svojim perastim listovima a cveta tokom celog leta narandžasto-crvenim ili žutim trubastim (Anđeoska trubica) cvetovima grupisanim u Cvasti (buketiće). Plod joj je mahuna sa semenom, koren je jak i velik iz kojeg tokom cele godine rastu izdanci. U jesen joj listovi otpadaju. Seme je slično semenu mlečne trave, pri čemu je svako seme pričvršćeno za belu pahuljicu koja omogućava da se seme raznosi vetrom.Pun porast i cvetanje Tekoma dostiže oko 4 godine. Raste do 15 metara u visinu i 3 do 5 metara u širinu (zavisni od orezivanja).

Sađenje i presađivanje

Tekoma je dobra kao kontejnerska biljka, jer ovaj način uzgoja znatno olakšava obuzdavanje njenog širenja. Ali biće potreban veoma veliki, težak kontejner, kao što je pola bureta ili betonska ili keramička sadilica od 70l i više litara. Napunite posudu humusom i postavite čvrstu rešetku za penjanje ili je upletite ako je gajite kao stablo. Pri sađenju (presađivanju) biljake u baštenskoj zemlji, iskopajte rupu koja je dovoljno velika da stane kontejner bez dna u nju, tako da sprečite da Tekoma širi svoje korenje i eventualno ošteti druge biljke.

Primena: Brzo prekriva ograde, kamene zidove, pergole, senice, rešetke i druge strukture, pružajući prekrasan ukras vašeg vrta. Takođe može pokriti zemlju kako bi se sakrile gomile kamenja, panjevi, gomile otpada i slično. Veoma joj je važno obezbediti čvrstu potpornu strukturu, jer može preplaviti drveće ili zgrade. Izbegavajte da Tekomu sadite blizu temelja jer ih može oštetiti. Uklanjanje neželjenih izdanaka i uklanjanje mahuna sa semenom je mera kojom sprečavate samosejanje, to su zadaci neophodni za držanje Tekominog invazivnog širenja pod kontrolom. Preporučljivo je da koristite rukavice kada rukujete mahunama i semenkama jer kontakt sa kožom može izazvati koprivnjaču.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Dimenzije 50 cm
Pozovite nas!