Tajberi 5 sadnica

1,900 RSD

5 sadnica, saksija 1 litar.

Odlikuje se izrazito velikim plodovima i visokim prinosom. Plodovi su sočni, prijatnog, slatkastog, lagano oporog i aromatičnog ukusa. Pogodni su za konzumaciju u svežem stanju ili za preradu u pekmeze i druge proizvode, a mogu se i zamrzavati. Masa ploda je od 5 g u sušnim godinama pa do 11 g u vlažnijim godinama.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

VIŠE O TAJBERIJU:

Prodaja sadnica od oktobra do maja meseca ili dok ima na lageru.

Trenutno –

  • 5 na zalihama

416

,

Opis

Tajberi pripada jagodičastim voćnim vrstama i predstavlja hibrid nastao ukrštanjem maline i kupine. Odlikuju ga veoma krupni plodovi čija je prosečna težina od 7-11 grama, dužina 3,5-5,0 i širina 2,0-2,5 cm. Boja ploda varira od tamno crvene do tamno ljubičaste. Po izgledu ploda podseća na malinu, dok je po ukusu sličan kupini.

Po jednom hektaru može dati od 20 do 25 tona ploda. Reč je voćnoj vrsti koja je interesantna za amaterske voćnjake i proizvodnju na okućnicama. Za uspešno gajenje preporučuje se uzgoj u špaliru kao kod kupine ili maline. Dobre rezultate postiže na osunčanim i ocednim terenima, a da bi se održavao rod poželjno je unošenje stajnjaka svake druge ili treće godine.

Tajberi dobro podnosi niske temperature i cveta kasno, tako da ne postoji opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Cvetovi su beli i krupniji od plodova kupine. Samooplodna je voćna vrsta tako da nije potreban oprašivač, ali je u cvetanju poželjno u zasad uneti pčele radi boljeg zametanja, krupnijih i kvalitetnijih plodova.

Sadi se na rastojanju 2,0-2,5 m. u redu i međurednim rastojanjem od 3,0 m. Stubove je potrebno postaviti na rastojanju od 5-7 metara u zavisnosti od kojeg su materijala (drveni, betonski ili metalni). Visina stubova iznad zemlje treba da je oko 2 metra. Za naslon je potrebno postaviti 3-4 reda pocinkovane žice, s tim da se prva žica postavlja na 0,6 m. od nivoa zemlje. Žica služi za pravilno vezivanje i optimalan raspored izdanaka na špaliru, kako bi bili optimalno
osunčani i kako bi se lakše mogla obaviti berba plodova.

Rezidba u rodu i održavanje zasada je krajnje jednostavna i veoma je slična kao kod kupine. Izvodi se tako što se svi izdanci koji su doneli rod nakon berbe oštrim makazama odseku do zemlje, iznesu iz zasada i spale. Mladi izdanci iz tekuće vegetacije se u proleće razvode duž špalira i oni u narednoj godini donose rod.

Tajberi je otporan na bolesti i štetočine, tako da se može uzgajati bez upotrebe hemijskih sredstava. U zavisnosti od klimatskih prilika i nadmorske visine na kojoj se gaji, plodovi za berbu prispevaju početkom jula. Berba se obavlja u nekoliko navrata u zavisnosti od zrenja plodova i traje oko mesec dana, a ukoliko su vremenski uslovi povoljni i duže.

Plod se koristi za proizvodnju u svežem stanju, zamrznut ili kao prerađevina. Od prerađevina najčešće se proizvodi sok, pekmez, slatko, a u poslednje vreme jako kvalitetno i cenjeno vino. Pored hranljivih, dokazana su i lekovita svojstva ove voćne vrste.

Pozovite nas!