Stubasta trešnja sadnica

400 RSD

  • Plodovi su jarko crvene boje, sočnog ukusa, srednje veličine i rađaju redovno;
  • Vreme zrenja: Kraj juna;
  • Podloga: Divlja trešnja.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

 

VIŠE O STUBASTOM VOĆU:

  • Nema na zalihama

502

,

Opis

Stubasta trešnja se gaji prve dve godine uz pomoć naslona, da bi se formirala idealno prava uspravna kordunica i sprečilo krivljenje voćke usled vetra. Sve radne operacije se obavljaju sa zemlje jer visina voćaka ne prelazi 2 m u punoj rodnosti. U prvoj godini po sadnji ne prekraćivati sadnicu. Najbolje ih je posaditi u jesen jer onda sadnica ozeleni od spojnog mesta do vrha voćke i iste godine počne formiranje cvetnih pupoljaka celom dužinom uspravne kordunice. Sve izbile mladare kod trešnje prekratiti u toku leta na 5 -10 cm. Kada dostignu visinu preko 2,5 m, prekratiti vrh na visini 2,2 m. Stalno održavati tu visinu povremenim odstranjivanjem novoizbilih mladara. Kod stubaste višnje dovoljno je jedno prekraćivanje grana na dužinu od 15 cm neposredno posle berbe plodova. stubasta tresnja

Posebnu atraktivnost imaju patuljaste forme koje se uspešno mogu gajiti kao najlepši deo vrtnih kompozicija. Kvalitet njihovih plodova ne zaostaje za stubastim formama i komercijalnim sortama. Patuljaste forme u proleće posle sadnje prekratiti na 60 cm, a novo izbile lastare negovati od osnove kalemljenog mesta do vrha voćke. Gaje se u vrtovima pojedinačno ili u vidu aleje na okućnicama. Visina uspravne kordunice stubaste višnje je 1,5 m, a kod stubaste trešnje ne prelazi 2m. Patuljasta forma kod trešnje je niža od 1.0 m. Plodovi selekcija stubastih i patuljastih trešanja su krupni, vrhunskog kvaliteta.

Ova vrsta raste u visinu do 4m, kroz određeni vremenski period.Kod ove vrste ne treba rezati mnogo bočne grane, već samovršne i to kada biljka dostigne željenu visinu.Ova vrtsa se ne može porediti sa količinom ploda kao klasična vrsta i često je ljudi gaje upravo iz razloga da bi probali trešnje iz svoje bašte ako za uzgoj normalne vrste nemaju mesta.Preporuka za ovu vrstu kao i za ostalo stubasto i klasično voće je da ako nema potrebe ni za čim drugim onda obave barem dva preventivna hemijska tretiranja i to:

  • Zimska zaštita (protiv potkornjaka i buba koje prezimljavaju ispod kore drveća) sredstvima na bazi bakra, obično polovinom do kraja februara pre listanja pupoljaka (mišje uši) kako bi se sve štetočine na vreme suzbile.
  • U fazi precvetavanja (beharanja) kada barem preko 50% čašičnih listića otpadne idealno je vreme za tretiranje protiv šljivine ose i ostalih štetočina koje vrše uništavanje tučka odnosno zametanje ploda polaganjem svoji jaja direktno u tučak ili u tek zametnuti plod.

Dodatne informacije

Težina 2 kg
Call Now ButtonPozovite nas!