Šimšir lopta

500 RSD

Šimšir – ukrasno grmlje koje je jako popularno u bašti, može se saditi samostalno ali i u kombinaciji sa drugim biljkama.
Može se koristiti kao živa ograda ili kao pozadina za niže ukrasne biljke u vrtu, za obrube terasa i balkona, kao ukras oko staza…
Oblikovanje odnosno orezivanje i šišanje šimšira je prava umetnost i još jedna je od prednosti ove biljke jer je vrlo zahvalna za pravljenje najrazličitijih formi.
Buxus sempervirens je gust grm ili nisko stablo sa sjajnim zelenim listovima. Iako naješće raste u visinu do metar i po, starija biljka može da dostigne i 5 metara.  Dobro podnosi hladnoću pa je lep i zimi.
Sadnica je u saksiji od 3 lit. visine oko 40 cm.

  • 39 na zalihama

Opis

Nega i održavanje šimšira: Zimzeleni žbun sitnog lista i jako sporog rasta. Dugovečna biljka i ne mnogo zahtjevna za održavanje. Sam oblik lista i gustina daju mu mogućnost velikog spektra orezivanja samim tim i oblika. Može se koristiti kao samostalna biljka ili u kombinaciji s drugim biljkama, za deljenje pojedinih površina u vrtu, raznih otvorenih prostora i staza, za formiranje raznih oblika (topiari), nezaobilazan je za niske ograde i bordure, kao živa ograda. simsir

Tlo i sadnja: Iako je prilagodljiv raznim uslovima staništa, najbolje je saditi ga u dobro drenirana tla. Velika vlaga može prouzrokovati oštećenja, pa čak i uvenuće biljaka. Nikada ga nemojte saditi na mestima gde je tlo stalno vlažno. Dobro uspijeva na sunčanim, ali i na sjenovitim položajima. Rupa bi trebala biti dva puta veća od samog korena, ali ne i preduboka. Biljke sadimo do one dubine do koje su bile posađene u rasadniku ili u posudi. Šimsir se kod sadnje za živu ogradu sadi na razmaku od pola metra. Preduboka sadnja može uzrokovati propadanje biljke.

 Orezivanje: U prvih nekoliko godina poželjno je sprovoditi redovnu rezidbu kako bi se postigla dobra razgranatost. Odrasla biljka se orezuje nekoliko puta godišnje. Zavisno od složenosti oblika zavisi i broj orezivanja. Idealno vrijeme za orezivanje je april-maj, kada počne vegetacija. Veoma dobro podnosi orezivanje, ali nemojte pretjerivati. Dozvoljeno je orezivanje i u jesen, ali oprezno, i obavezno tokom oblačnog dana, jer šimšir ne voli previše sunca.

Prihrana: Da bi biljke bile punije i zelenije, redovno održavanje rezidbom, zalivanje i prihrana su neophodni. Tokom godine šimšir treba jednom do dva puta prihraniti. Prvi put se prihranjuje u proljeće, a drugi put krajem juna ili u julu. Čestim orezivanjem odstranjujemo veliki deo lisne mase i stoga je prihrana obavezna. Mogu se koristiti različite prihrane, od kojih iz našeg asortimana izdvajamo: specijalno đubrivo za ukrasne biljke – Plantella,Osmocote, ferticare.

Bolesti : Šimšir napadaju razni insekti, prije svega biljne vaši. Preporučuje se da se zbog lišća osjetljivog na hemiju, paraziti uklanjaju fizički-prskanjem vodom. Mogu se koristiti i neki blaži insekticidi, kao što su: Confidor), Appache, Calypso, Mospilan,, Actara, Despot. U slučaju gljivičnih oboljenja preporučuje se prskanje blažim rastvorom plavog kamena. Preventivno pregledati biljku da li postoje larve šimširovog moljca i prskati je 2-3x godišnje i to u toku vegetacije.

Call Now ButtonPozovite nas!