Sibirski kivi 2+1 sadnica

2,000 RSD

SIBIRSKI KIVI (Actinidia arguta) – vrsta kivija, tj. aktinidije, koja izuzetno dobro podnosi niske temperature i do -34°C. Plodovi kod ove sorte su sitniji i slađi. Meso ploda je kao kod ostalih sorti. Preporučuje se na terenima gde su zimske teperature niže, kao i na nešto višim terenima.

Kupujete 2 ženske i 1 mušku biljku.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

VIŠE O KIVIJU:

  • 5 na zalihama

322

, , , ,

Opis

Kivi sibirski Arguta za koju još koriste i naziv mini kivi, je biljka koja izdržava i do -34 ° C. Osnovna razlika na običan kivi je sitniji plod, bez dlačica, koj nije potrebno guliti pre konzumiranja. Plod je  sladak i vrlo ukusan. Plodovi se beru tokom oktobra i početkom novembra. Arguta je, kao i ostale biljke iz porodice Actinidiaceae, vrlo snažnog i bujnog rasta, izbojci u jednoj godini mogu izrasti i do 4-5 metara. Poželjno je da već pre sadnje postoji neka potpora na koju će se vezati budući porast. Kao najpraktičniji se pokazao uzgoj na pergolama.

Sibirski kivi naziva se često i mini kivi ili bavarski kivi. Mnogi ga nazivaju još i Issai, po najpoznatijoj sorti ovog kiwia.

Od običnog kivia razlikuje se po tome šta je otporan na hladnoću i moguće ga je uzgajati u oštrim kontinentalnim uslovima. Osim toga ima manji plod i nije ga potrebno guliti. Kao šta je rečeno najvažnija osobina je otpornost na niske zimske temperature. Izdrži ovisno o sorti i do -30°C u mirovanju. Iako dobro podnosi kasne mrazeve, ipak nužno je da za vrijeme porasta mladica ne bude mraza jer bi moglo doći do smrzavanja mladica i pupoljaka.

Plodovi sibirskog kiwia su sitniji u odnosu na obični kivi (težine oko 25 g) , ali za razliku od njega, slađeg su ukusa. Po veličini odgovaraju plodovima klasičnih sorti šljive. Plodovi su zelenkaste boje s nekada crvenkastim nijansama (bavarski kivi), bez dlačica na pokožici tako da se ne trebaju guliti i mogu se cijeli konzumirati. Plodovi se beru tokom novembra i početkom decembra.

Meso ploda sibirskog kivija je poput onog kod uobičajenog kivija, s tim da je slađe, sa sadržajem šećera koji se kreće od 15-30%, naravno u zavisnosti od sorte. Jedna biljka može dati u prosjeku oko 30 kg plodova.

Rodi 3 do 4 godine nakon sadnje, ali neki ozbiljniji rod može se očekivati tek nakon 6 do 8 godina.
Bitno je da biljke budu zaštićene od jakog vetra. Đubrenje treba da je umereno. Natapanje je vrlo važno, jer nedostatak vode uzrokuje opadanje lišća i gubitak plodova. Zahteva velike količine vode tokom sezone, ali ne i stagnirajuće vode, jer može doći do gušenja korena, a time i do propadanja cele biljke.

Sibirski kivi je, kao i ostale biljke iz porodice aktinidija, vrlo snažnog i bujnog rasta. Izdanci u jednoj godini mogu izrasti i do pet metara. Poželjno je da već pje sadnje postoji neka potpora na koju će se vezati budući porast.

Vrlo je bitno da su u uzgoju zastupljene i ženske i muške biljke iako postoje i samooplodne ženske biljke. Jedna muška biljka može uspješno oprašiti šest ženskih biljaka. Kao oprašivač može se koristiti i muška biljka običnog kivija. Isai je dvopolna sorta.

Kao i kod drugih kivika, sibirski kivi plod rodi na izdancima, koji se razvijaju iz jednogodišnjih izbojaka. Zbog toga je, kako bi se podstaklo zametanje rodnih pupoljaka, potrebno jednogodišnim izdancima prekratiti vrh. U uzgoju nema nekih razlika u odnosu na obične kivije.

Važno je napomenuti da je većina sorata ženska, a tek nekoliko ženskih i muških (meader, weiki i samooplodni Issai).

Call Now ButtonPozovite nas!