Šareni Bendžamin

500 RSD

Ficus Benjamin

 • veoma popularna, dekorativna sobna biljka;
 • list je zeleno-žute boje;
 • dobro uspeva u zatvorenim prostorijama i kancelarijama;
 • lak za održavanje;
 • povremeno zalivanje, svako drugo sa prihranom;
 • dva puta godišnje ga orezati;
 • simbol vedrine i raspoloženja, poznat i kao veselo drvo.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

 • Nema na zalihama

828

,

Opis

Fikus bendžamin, takođe poznat i kao “uplakana smokva” je idealna dekorativna biljka koja će učiniti Vaš dom otmenijim i istaćiće prefinjen ukus. Fikus bendžamin je jedno od najpopularnijeg sobnog cveća, zahvaljujući elegantnom tamnozelenom lišću, različitih oblika i veličina. Veoma je lak za održavanje, što predstavlja jednu od njegovih najboljih karakteristika. Mnogi ga ne koriste samo kao dekorativnu kućnu biljku, već ga imaju u svojim domovima kao simbol nečega u šta čvrsto veruju.

Fikus je bogat simbolikom mnogih kultura širom sveta.

 • Simbol mira i izobilja – na Bliskom Istoku, region koji je pod neprekidnim ratnim stanjima, fikus bendžamin simbolizuje mir i izobilje.
 • Simbol jedinstva i univerzalnosti – u mnogim kulturama fikus bendžamin, posebno njegovo seme, simbol je jedinstva, univerzalnog razumevanja i znanja. Ukazuje na jasno razumevanje i jedinstvo unutar porodice, pa mnogi veruju da će prisustvo ove biljke doprineti miru i porodičnoj harmoniji.
 • Simbol svetosti – u istočnoj Aziji, fikus bendžamin se smatra svetom biljkom koja ima moć prosvetljenja. U Indoneziji se posmatra kao veza između ljudskog i duhovnog sveta.
 • Simbol vedrine i raspoloženja – fikus bendžamin je poznat kao veselo drvo, biljka koja će prostoru dati posebnu vedrinu i sjajno raspoloženje.

Fikus bendžamin je biljka koja nije komplikovana za održavanje. Fikus je izbirljiv samo po pitanju zalivanja i mora se čuvati od naglih promena temperature. Kada održavate fikus bendžamin u zatvorenom prostoru, najbitnije je održavanje vlažnosti oko biljke. Osim toga, fikus bendžamin zahteva đubrenje hranljivim materijama, optimalno đubrenje je jednom mesečno tokom proleća i leta, odnosno jednom u dva meseca u periodu jeseni i zime.

Pravilna sadnja

Najkomplikovaniji deo održavanja jeste sama sadnja. Fikus bendžamin, što se sadnje tiče, ne zahteva puno napora već samo poštovanje određenih pravila. Pre svega, treba znati da fikus bendžamin jako brzo raste pa iz tog razloga tlo treba biti hranjivo. Optimalna smeša je mešavina treseta i humusa. Fikus bendžamin je najbolje saditi u periodu od marta do avgusta. Sledeća važna stvar nege fikus bendžamina je presađivanje. Ne bi trebalo presađivati fikus bendžamin u posudu koja je mnogo veća od njegovog korena. Veoma je često pitanje, kada je najbolje presaditi fikus bendžamin, najidealnije vreme za to je proleće..

Pravilno zalivanje

Fikus , što se zalivanja tiče, ne predstavlja zahtevnu obavezu. Najidealnije je zalivati ga jednom nedeljno. Poželjno je sačekati da se zemlja osuši pre narednog zalivanja. Ukoliko je fikus  u zatvorenom prostoru, sa izrazito suvim vazduhom, potrebno je zalivati ga dva puta nedeljno, ali obavezno pričekati da se zemlja pre zalivanja prosuši. U periodu velikih vlaga ili u zimskim danima, moguće je odložiti zalivanje fikus bendžamina.

Pravilno orezivanje

Fikus  lako podnosi orezivanje. Ukoliko je biljka prerasla i gubi svoj oblik, bez posebnih tehnika i predznanja možete orezati Vašu biljku. Dovoljno je orezati jednom godišnje i to će pomoći da lišće izgleda bujnije i lepše.

Šta raditi kad počnu da opadaju listovi?

Fikus je veoma podložan opadanju listova. Iako je njegovo održavanje jednostavno i ne zahteva mnogo ulaganja i truda, ovaj problem može biti itekako frustrirajuć. Neki od mogućih uzroka opadanja listova fikusa su:

 • Promene u okruženju – fikus bendžamin na promene okruženja može reagovati odbacivanjem listova. Najčešće se to dešava usled promena godišnjih doba. Takođe, fikus  može izgubiti svoje lišće usled promene vlažnosti i temperature sobe u kojoj biljka boravi. Ovu biljku treba držati dalje od prozora i vrata, kao i klima uređaja. U periodu kada je unutrašnji vazduh suv, koristite ovlaživač vazduha, na taj način će Vaše cveće biti spašeno.
 • Nepravilno zalivanje – prekomerno ili nedovoljno zalivanje može uticati da Vaš fikus bendžamin odbaci svoje lišće. Održavajte vlažno tlo oko biljke. Ukoliko pak fikus  dobije prekomernu količiu vode, može doći do truljenja korena. O najoptimalnijim količinama vode za Vaš fikus bendžamin, možete pročitati na gore.
 • Premalo svetlosti – fikus bendžamin, takođe, može odbaciti svoje lišće usled premale količine svetlosti. Za rešavanje ovog problema, možete prebaciti fikus na neko osvetljenije mesto Vašeg doma.
 • Štetočine – fikus bendžamin je osetljiv na nekoliko vrsta štetočina. Prvi pokazatelji da je vaša biljka napadnuta jesu lepljivi listovi, što potom uslovljava opadanje listova. Da se rešite štetočina, koristite univerzalni insekticid.
 • Gljivice – pokazatelj gljivica na lišću fikus bendžamina su žute ili braon mrlje. Koristite fungicid i izbegnite opadanje lišća.

Dodatne informacije

Dimenzije 35 cm
Call Now ButtonPozovite nas!