Orlovi nokti – Tellmanniana

1,000 RSD

Lonicera x tellmanniana – Orlovi nokti

  • Izuzetno mirisna puzavica žute boje!
  • Cveta od ranog proleća do kasne jeseni;
  • Dostiže visinu do 4 metra i širinu do 1,5 metara;
  • Voli sunce do polusenku, koren bi trebao biti u hladovini;
  • Za rast joj je potreban oslonac;
  • Može se saditi u zemlju, duboke saksije ili žardinjere;
  • Za dobro cvetanje naredne godine biljku temeljno orezati pred zimu;
  • Sadnice oko 50 cm.
  • 3 na zalihama

Opis

Orlovi nokti – Lonicera x tellmanniana je dekorativna penjačica koja brzo napreduje. Ima izuzetno mirisne cvetove žute boje. Cveta od ranog proleća do kasne jeseni. Cvetovi su najčešće grupisani u grozdove. Dostiže visinu do 4 m, a širinu do 1,5 m. Voli sunce i polusenku, ali bi bilo poželjno da joj je koren u hladovini. Potreban joj je oslonac za penjanje. Može da se sadi i u dublje saksije ili žardinjere. Pred zimu bi je trebalo temeljno orezati kako bi cvetala i sledeće godine obilno. Više o lonicerama pročitajte u našem blogu lonicera – živahna puzavica.
Ako tražite živahnu puzavicu koja će vam brzo ukrasiti luk iznad kapije ili prekriti ostatak starog, sasušenog debla, orlovi nokti (lonicera) pravi je izbor za vas, a lepo će se slagati i sa ružama.
Raste kao listopadni žbun do deset metara visine, cvetovi su narandžastožuti, sa pet režnjeva i cevastog oblika. Karakterističan im je opojan, slatkast miris, zbog čega privlače mnoštvo pčela koje ih oprašuju.

Ova živahna puzavica ima malo zahteva, podnosi visoke temperature, a samo tokom dugotrajnih suša potrebno joj je dodatno zalivanje. Ako je mesto gde sadite orlove nokte dobro pripremljeno, treba dodati đubrivo samo na početku sezone (možete upotrebiti uravnotežen odnos 10-10-10) i, eventualno, još jednom tokom cvetanja.

Pošto su orlovi nokti šumska biljka, koren mora uvek biti u hladu. Odgovara im zemlja bogata humusom. Iskusni ljubitelji kažu da je lonicera skoro neuništiva i zato je preporučuju i onima koji su tek početnici u gajenju biljaka. Sadi se u veće betonske ili plastične žardinjere, dubine najmanje 50 centimetara i širine od 40 do 50 centimetara, ili u vrtu i vrlo je pogodna za gajenje u velikim saksijama na terasama ili balkonima. Može se posaditi uz zid, ogradu, pergolu, luk iznad kapije ili oko starog sasušenog stabla. Ako im se ne obezbedi oslonac, postaju interesantni pokrivači tla u vrtu. Mogu se ožiliti i u čaši sa vodom.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Dimenzije 50 cm
Call Now ButtonPozovite nas!