Akcija!

Orlovi nokti – Henryi

1,000 RSD

Lonicera Henrui – Zimzeleni orlovi nokti

  • Zimzelena biljka sa duguljastim listovima;
  • Izuzetno otporna biljka, nije podložna obolevanjima;
  • Veoma brzo se širi i lako se zakači za potporu;
  • Cveta jako dugo od jula do septembra;
  • Cvet je crven sa žutim okom;
  • Raste do 5 metara;

Sadnice su oko 50 cm.

  • 3 na zalihama

Opis

Orlovi nokti Lonicera halliana je zimzelena penjačica i po tome se razlikuje od svih ostalih penjačica koje imaju cvet (klematisi, visterija, tecoma – to su sve listopadne biljke). List joj je dugačak i uzak, tamno zelene boje, pa je ukras tokom cele godine. Idealna biljka za ozelenjavanje fasada, zidova, starih šupa… Dostiže visinu od 5-8 m, a širi se do 2m. Odgovara joj polusenka, mada će i na suncu lepo da raste. Ako je u totalnom hladu, njen donji deo neće imati lista. Cvetanje počinje krajem proleća, otvaraju se beli mirisni cvetovi koji postepeno prelaze u bledo-žutu boju. Povremeno je orezujte krajem zime ili u rano proleće da bi se podstaklo grananje biljke. Bez dovoljno vode i hranjivih materija ova biljka neće razviti bujnu lisnu masu, pa vodite računa o tome.

Ako tražite živahnu puzavicu koja će vam brzo ukrasiti luk iznad kapije ili prekriti ostatak starog, sasušenog debla, orlovi nokti (lonicera) pravi je izbor za vas, a lepo će se slagati i sa ružama.

Raste kao listopadni žbun do deset metara visine, cvetovi su narandžastožuti, sa pet režnjeva i cevastog oblika. Karakterističan im je opojan, slatkast miris, zbog čega privlače mnoštvo pčela koje ih oprašuju.

Ova živahna puzavica ima malo zahteva, podnosi visoke temperature, a samo tokom dugotrajnih suša potrebno joj je dodatno zalivanje. Ako je mesto gde sadite orlove nokte dobro pripremljeno, treba dodati đubrivo samo na početku sezone (možete upotrebiti uravnotežen odnos 10-10-10) i, eventualno, još jednom tokom cvetanja.

Pošto su orlovi nokti šumska biljka, koren mora uvek biti u hladu. Odgovara im zemlja bogata humusom. Iskusni ljubitelji kažu da je lonicera skoro neuništiva i zato je preporučuju i onima koji su tek početnici u gajenju biljaka. Sadi se u veće betonske ili plastične žardinjere, dubine najmanje 50 centimetara i širine od 40 do 50 centimetara, ili u vrtu i vrlo je pogodna za gajenje u velikim saksijama na terasama ili balkonima. Može se posaditi uz zid, ogradu, pergolu, luk iznad kapije ili oko starog sasušenog stabla. Ako im se ne obezbedi oslonac, postaju interesantni pokrivači tla u vrtu. Mogu se ožiliti i u čaši sa vodom.

Preporučuje se redovno orezivanje, jedino ne treba orezivati u junu, kada najviše cveta. Često se dešava da grane koje vise i dodiruju zemlju puste korenje. Takve grane treba odseći od matične biljke i posaditi posebno.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Dimenzije 50 cm
Call Now ButtonPozovite nas!