Origano

50 RSD

  • 5 na zalihama

1068

,

Opis

Origano je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae /Labiaceae). Radi o kulturi toplog podneblja, pa je najzastupljenija u području Mediterana. Naročito je zatupljena u Grčkoj, Italiji, Izraelu i drugim mediteranskim zemljama. Prvenstveno se origano koristi kao cenjeni začin u kulinarstvu i mesnoj industriji, ali poznati su njegovi blagotvorni učinci za tegobe sistema za varenje.

Morfološke osobine origana

Origano karakteriše nadzemni deo, odnosno žbunić, čije brojne stabljike odrvene u svom donjem delu i poležu po zemlji. Na takvim se mestima koja dodiruju zemlju razvijaju adventivne žilice. Stabljika origana može dostići visinu od 60 do 80 cm. Cvetovi origana su bele do žutozelene boje i čine cvet štitastog oblika. Listovi su sitni i zeleni.

Agroekološki uslovi gajenja origana

Temperatura

Radi se o biljci prilagođenoj toplijim podnebljima i prema tome origano ima velike zahteve prema toploti i svetlosti. Pogoduju joj naročito osunčani prostori.

Voda

Budući da je origano mediteranska kultura koja nema prevelike zahteve prema vodi, potrebno je voditi računa da se u zemljištu ne nalazi prevelika količina vlage.

Zemljište

Origano uspeva na svim tipovima zemljišta. Najbolji rezultati u gajenju postižu se na plodnim, dubokim i rastresitim zemljištima. Prevelika količina vlage u zemljištu negativno će uticati na ovu kulturu.

Tehnologija gajenja origana

Plodored

Kod gajenja origana preporučuje se povratak na istu površinu nakon 3 do 5 godina odmora. Kao predusev najpovoljnije su kulture koje zemljište ostavljaju rastresitim i imaju herbicidno delovanje.

Priprema zemljišta

Zemljište se za setvu origana priprema na način da se površina dobro poore, obično na dubinu od 40 cm. Neposredno pre setve preporučuje se ravnanje i usitnjavanje površinskog sloja zemljišta.

Ishrana

Origano povoljnije reaguje na plodnije uslove zemljišta. Pri osnovnoj obradi je potrebno uneti stajnjak u količini 20 do 30 t/ha. Ukoliko se koristi mineralno đubrivo preporuka je koristiti kombinovano NPK đubrivo 15:15:15 u količini od 300 do 400 kg/ha. Ovo se đubrivo može koristiti i prilikom prihranjivanja tokom godine.

Setva/sadnja origana

Direktna setva origana iz semena se ne preporučuje ukoliko u gajenju nije osigurano navodnjavanje (prilikom navodnjavanja kapi moraju biti maksimalno sitne). Obično se iz semena proizvodi rasad. Setva semena za proizvodnju sadnica obično se obavlja tokom leta pri čemu je važno voditi računa da ima dovoljno vlage. Obavlja se u leje s jamicama dubokim do 0,5 cm. Razmak između redova trebao bi iznositi 20 cm. Preporuka je da se, kada biljke origana dostignu visinu 10 -15 cm, skrate na visinu 3- 5 cm. Na ovaj način se sprečava prekomerno bujanje i podstiče se razvoj bočnih izdanaka.

Sadnice ostaju u lejama sve to trenutka sadnje/presađivanja u jesen ili u proleće. Za 1 m2 leje koristi se 2 kg semena, odnosno za 1 ha potrebno je 0,3 – 0,4 ha semena. Sadnja origana se može obavljati u jesen i u proleće. U jesen je sadnju najbolje obaviti sredinom oktobra. Biljke je potrebno saditi nešto dublje kako ne bi došlo do izmrzavanja od mrazeva. Origano se sadi na razmaku 60 – 70 cm između redova kao i 25 cm između biljaka u redu. Prema tome, potrebno je od 57.100 – 66.600 biljaka po hektaru.

Košenje i prinos origana

Iako se radi o kulturi rasprostranjenoj na suvim prostorima, navodnjavanjem u proleće i leto osiguraće se dobar prinos u drugom otkosu. Najčešće se u godini može postići do dva otkosa, a u uslovima navodnjavanja čak i treći. Otkos se obavlja na visini na kojoj se nalaze zdravi i zeleni listovi, a najniže 4 – 5 cm iznad zemlje. U prvoj godini se može očekivati jedan otkos origana krajem jula i početkom avgusta. U drugoj godini je prva žetva krajem juna i početkom jula, a druga krajem septembra.

Obično se u prvoj godini gajenja može dobiti oko 1.000 do 2.000 kg/ha suvog nadzemnog dela. Prinos se potom povećava kao i u drugoj i narednim godinama količina dobijenog nadzemnog dela iznosi 3.000 – 4.000 kg. Prinos ulja proizvedenog od origana kreće se od 30 do 40 kg/ha.

Preporuka je da se žetva obavlja po lepom i suvom vremenu. Od 4 – 5 kg sirove mase dobija se 1 kg suvog nadzemnog dela.

Upotreba origana

Za ljudsku upotrebu koriste se listovi i stabljike origana. Deluje protiv glavobolje, kašlja, tegoba s varenjem, umora i menstrualnih tegoba.

Dodatne informacije

Težina 0.0003 kg
Pozovite nas!