Nebeska raketa – Skyrocket 40-50 cm

350 RSD

Naziv proizvoda …… Nebeska raketa

Stručni naziv …………….. Juniperus Virginiana Skyrocket

Ukupna starost ………….. 2

Visina kod isporuke ……. 40-50 cm

Težina kod isporuke …… 2 kg

Kratak opis proizvoda:

  • Vrsta kleke koja ima usko piramidalan oblik krošnje, visine do 5 m;
  • Širine do 1,5 m;
  • Grančice su joj usmerene prema vrhu koji je izuzetno zašiljen, te odatle i takvo ime;
  • Voli svetla mesta ili polusenku;

Upotreba:

  • Dekorativno;
  • Samostalna sadnja;
  • Za saksije.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 20 na zalihama

115

,

Opis

Nebeska raketa (Skyrocket) vodi poreklo sa zapada Severne Amerike. Raste na visinama od 500-2500m na suvim zemljištima i često sa drugim vrstama kleke. Vrsta ’Nebeska Raketa’ je veoma popularna ukrasna biljka u baštama, raste usko kupasto sa granama koje se pružaju vertikalno i dostiže visinu do 5m. Četine su plave do zeleno-plave boje. Dobro raste u većini situacija kao i sto je to slučaj i sa podnebljima odakle vrsta i potiče,odnosno suvlji uslovi gajenja.Odgovaraju mu osunčane lokacije i skoro da neće tolerisati senke te ih treba izbegavati. Ima srednje zahteve za vodom. Zemljišta moraju biti dobro isušena i drenirana jer biljka ne podnosi zabarena i stalno vlažna zemljišta. Kao i većina četinara odgovara mu kisela ph reakcija zemljišta dok će biti tolerantan i na neutralna. Sadi se kao pojedinačni detalj ili u gropacijama za formiranje živih ograda.

Juniperus virginiana ‘Skyrocket’

Nebeska raketa ili Kleka iz Virdžinije dostiže visinu do 3m, a širina joj ne prelazi 60cm. Svetlo plave boje, otporna na visoke temperature i sušu. Dobro podnosi slabo nađubrena zemljišta.

Temperaturna zona 3-7.

Sadnja u saksijama!!!

Mogu se koristiti i glinene i plastične saksije, veoma je bitan supstrat, tj. ono u šta je biljka posađena. Četinari uglavnom vole blago kiseli supstrat, ali sađenje četinara u saksije zahteva veću pažnju. Sud u kojem će četinar biti zasađen mora biti prostran da bi on u njemu mogao da raste i provede što više vremena do sledećeg presađivanja. Takođe, posuda mora imati rupu i biti malo odignuta od tla ili podmetača da bi voda mogla nesmetano da otiče.

Bitna je i drenaža, koja se stavlja na dno (sitniji kamen, pesak) debljine 5-8 cm, zbog nesmetanog oticanja vode. Treba da stavite zemlju što boljeg kvaliteta, najbolje je da koristite humus. Biljku postavite tako da bude ukopana do prvih grana, oko biljke treba dobro da sabijete zemlju i obilno zalijete. Ako se vremenom zemlja u posudi slegne, kasnije dodajte novu i dopunite sud, ali nikako ga nemojte prepuniti. Redovno zalivajte, plevite i đubrite sadnicu. Najbolji efekat se postiže kada sadnicu svake 2-3 godine presađujete u veći sud, počevši od kontejnera, pa sve do onih najvećih saksija (žardinjera).

Prilikom presađivanja sadnicu vadite s busenom iz suda, a sve deblje žile na busenu koje su dodirnule zidove suda treba da odrežete oštrim makazama (poravnate), pa tek onda presadite sadnicu u veći sud. Na taj način sprečavate razvijanje velikih žila koje bi kasnije mogle da oštete i same sudove. Presadjivanje je najbolje da obavite u jesen.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Pozovite nas!