Mimoza sobna

450 RSD

Stidljiva, sobma Mimoza – Mimosa Pudica

  • tropski žbun iz porodice mahunarki;
  • tamnozeleni listovi imaju mogućnost brzog sklapanja pod uticajem dodira;
  • cvast je roze boje, javlja se u pazuhu lista, loptastog oblika;
  • prodaju se biljke sa slika!

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje!

  • Nema na zalihama

853

, ,

Opis

Mimoze su cvet koji se vezuje za dolazak proleća. Februar je njihov mesec, a generalno se mogu videti od januara do marta. Prvi sunčani dani slažu se sa izrazito žutom bojom ovog cveća grozdastog oblika. Vezuju se za primorske krajeve, a u našu zemlju najčešće dolaze iz Herceg Novog.

  • Poreko poznatog žutog cveta

Mimoza ili acacia dealbata na latinskom je zimzelena, drvenasta biljka. Ova biljka ima preko preko 350 vrsta, a najpoznatija je ona koja potiče iz Brazila – mimosa pudica. Smatra se da je nakon dolaska iz Australije u Evropu prvenstveno bila biljka koja je krasila bašte bogatih Francuza, da bi se kasnije proširila na čitavo Sredozemlje.

  • Legenda i simbolika mimoza

Legenda kaže da su mimoze nastale iz nesrećne ljubavi. Naime, kada se pre mnogo godina devojka iz plemićke australijske porodice zaljubila u ribarevog sina, porodica ne prihvativši njen izbor udaje je nasilno za vojvodu. Nesrećni mladić je pobegao je zbog toga u obližnju šumu gde je usled požara i umro. Devojka kad je to čula, odlazi u šumu i pored tela svog dragog, umire od tuge. Na mestu njihove smrti izrasta prelepo, žuto cveće – mimoze. Baš iz tog razloga one do današnjeg dana nose simbol ljubavi i besmrtnosti.

Zanimljivo je da se, pored ove legende, razvilo još jedno obeležje žutog cveća. Naime, mimoze su i simbol emancipacije žena. U Italiji, Rusiji, one su cveće koje se tradicionalno poklanjaju ženama za 8. mart, takođe su i zaštitni znak Nacionalnog dana borbe protiv grlića materice.

  • Kako se ophoditi prema mimozama

Kada dobijete buket mimoza na dar, iz neke od prethodno nabrojanih simbolika, ili prosto odlučite da obradujete sami sebe, znajte da je mimoza nežan cvet.

Obezbedite joj dovoljno svetlosti, udaljite je od izvora toplote (peći, šporeta, radijatora), odstranite joj uvele grančice i, za što dužu svežinu cveta, nakapajte nekoliko kapi limunovog soka u vodu.

  • „Praznik mimoze“

Jedna od najznačajnijih manifestacija na našim prostorima je „Praznik mimoze“.

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Dimenzije 20 cm
Pozovite nas!