Mapo Tandželo “NOVO”

2,500 RSD

Mapo ili Tangelo (Tandželo) je cirus hibrid Mandarina x Grejp (MANDARIN X GRAPEFRUIT HYBRID)

Listovi su eliptični sa šiljastim vrhom, isti ili nešto veći od lista klementine.

Plod je zaobljenog, ako potiče od kasnog cvetanja bude kruškastog oblika, srednje krupan 150-220 grama. Plod se lako ljušti, uglavnom je zelene boje. Meso ploda ima veoma tanku membranu koja se topi u ustima. Moze imati i do 20 semenki u plodu što je rezultat unakrsnog oprašivanja. Plod je sterilan i bez unakrsnog oprašivanja daje plod bez semenki ili sa maximalno 3-6 semenki.

Sazreva u prirodi početkom oktobra.

Plod kada sazri dobija svetlo narandzastu boju.

U ponudi dvogodišnja sadnica, kontejnerska, kalemljena.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • Nema na zalihama

332

, , ,

Opis

Mapo tandzelo – Drvo je prilično živahno, sa zaobljenim navikama i pravilnim deblom i granama. Na gorkoj narandži je manje razvijen od podloge. Listovi su eliptični sa šiljastim vrhom i iste veličine kao (ili nešto veći od) klementine. Plod je zaobljenog i ponekad kruškastog oblika, naročito ako potiče od kasnog cvetanja; srednje velike (150-220g), lako se ljušte i narandžaste su boje. Meso je divno s vrlo tankom membranom koja se topi u ustima, i vrlo je sočno (preko 50% soka). Sazreva početkom oktobra. Može imati i do 20 semenki po plodu u skladu sa efektima unakrsnog oprašivanja. Sam je sterilan i bez unakrsnog oprašivanja daje plod bez semena ili sa najviše 3-6 semenki. mapo tandzalo

Kada govorimo o agrumima, limun, narandže i mandarine odmah padaju na pamet. U ovom svetu citrusnih nota, postoji nekoliko plodova definisanih kao hibridi koji stvaraju neodoljivo aromatizirane citrusne plodove zahvaljujući spajanju dve različite vrste. Ovo je slučaj mapoa, malog hibridnog voća dobivenog od Citrus Ks tangelo.

NIJE MANDARINA, NIJE GRAPEFRUIT

Karakteristike mapo-a variraju između karakteristika klementina i grejpa. Mapo je rani agrum koji sazreva, a već se može videti na štandovima tržišta u oktobru, čime je otpočela sezona narandže i mandarina. Njegova vrlo tanka kore imaju tendenciju da ostanu jarko zelene boje, čak i kada postigne zrelost. Celuloza mapo-a je narandžasto-žute boje, a ukus joj je prijatno kiseo. Oštrina i gorčina grejpa kombinuje se sa slađim notama mandarine, kako bi mapo dobio jedinstveni ukus koji ceni najsofisticiranije nepce.

MAPO U KUHINJI

Što se tiče ostalih agruma, mapo se želi jesti za stolom i koristiti aromatične likere. Njegov sok savršen je za začinjenje kiselih jela, poput salata i karpačosa od ribe i mesa.

Dodatne informacije

Težina 4 kg
Dimenzije 25 × 80 cm
Pozovite nas!