Limun niski

4,000 RSD

Kontejnerska sadnica limuna.

U ponudi sorta limuna meyer (sorta koja cveta i donosi plodove tokom cele godine).

Limun – suptropska zimzelena biljka, može se gajiti i u našim krajevima uz posebnu brigu u pažnju.

Nega limuna u saksiji u stanu:

Limun traži dosta svetlosti, u sobi se postavlja na mesto koje gleda na jug ili jugoistok. Ukoliko nema dovoljno svetlosti, može se  iskoristiti fluorescentna sijalica od 40 vati.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

Više o Limunu:

  • Nema na zalihama

301-1

, , ,

Opis

Limun je lepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 – 6 m u visinu, sa sjajnim listovima, belim cvetovima jakog mirisa i osvežavajućim plodovima. U odgovarajućem podneblju limunovo drvo cveta i do 3 puta godišnje, od maja do septembra, a nakon svakog cvetanja daje plodove koji se koriste za jelo, sok i preradu.

Listovi su svetlo zelene boje, jajoliki ili nešto produženiji, slabo nazubljeni, mirišljavi, peteljka je gola bez krilaca. Plodovi limuna mogu biti elipsoidnog ili okruglog oblika, žute su boje, a unutrašnjost je ispunjena sokom. Plodovi limuna su opšte poznata, zdrava prehrambena namirnica. Meso je razdeljeno na 8 – 12 režnjeva u kojima se nalaze semenke. Kora može biti hrapava ili glatka, a sa unutrašnje strane obložena sunđerastim omotačem koja se zove albedo i nije jestiva. Sočna je i kiselog ukusa.

Temperatura

Limun ne podnosi niske temperature. Temperature od -5 °C mogu prouzrokovati znatna oštećenja, pa i uginuće cele biljke. Krošnju voćke treba pokriti zaštitnom folijom tokom zimskih meseci. Limun je jedan od najosetljivijih vrsta agruma na zimsku hladnoću. Za limun je kritična temperatura oko -5 °C. Ta granica može biti nešto niža, ako je limun kalemljen na podlozi Poncirus trifoliata, pa je ta granica oko -6,5 °C.

Voda

U septembru bi trebalo prekinuti s đubrenjem i biljke zalivati umereno. Dakle, trebalo bi da se zemlja osuši između dva zalivanja. Tokom letnjih vrućina zalivamo ih češće. Limuni traže dovoljne količine vode, naročito u vegetacionom periodu od aprila do kraja septembra.

Zemljište

Limunu odgovaraju dobro drenirana zemljišta lakše teksture. Najprikladnija su ilovasta ili peskovito-ilovasta plodna zemljišta kao i osunčani položaji, zaštićeni od vetra.

Dodatne informacije

Težina 12 kg
Dimenzije 80 cm
Pozovite nas!