Korijander

50 RSD

 • Vrsta proizvoda:    Korijander
 • Optimalno vreme setve u polju:    Mart, April
 • Razmak između redova:    40 cm
 • Razmak u redu:    30 cm
 • Jednogodišnja egzotična, začinska biljka
 • Kod biljke koristimo lišće i pre svega zrelo seme braon boje
 • Koristi se u varivima, pre svega sa paradajzom, pirinčom, mesom i u pecivina
 • Sastavni je deo mešavine začina Kari
 • Suvo seme se dodaju kandiranom voću i likerima
 • Daje apetit i jača želudac
 • U bašti njegov cvet privlači korisne insekte
 • Dubina setve:    3 cm
 • 6 na zalihama

Opis

Korijander se kao začin koristi od davnina, a ujedno je izuzetno lekovit. Najčešće se koriste njegov list i seme. Za setvu je potrebno plodno zemljište, a vegetacija traje četiri meseca.

Korijander (Coriandrum sativum ) je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma. Ovo je jednogodišnja biljka iz porodice štitara. Miriše na zelene, sveže listove, a iako je miris u početku neugodan, vremenom nestaje. Vodi poreklo sa područja istočnog Mediterana. Kao začin se od davnina koristi u gastronomiji, ali se odlikuje i izuzenom lekovitošću.

Izgled pitomog korijandera

U žitnim poljima sreće se divlji korijander, ali se kao začin i lekovita biljka koristi samo pitomi korijander. Dostiže visinu od 50 cm do 80 cm. Koren je vretenast, razgranat i prodire duboko u tlo od jednog metra do 1,5 m. Stabljika je razgranata. Donji listovi su okrugli, a gornji listovi su manjih dimenzija.

Cvetni štitovi sačinjenu su od sitnih belih ili ružičastih cvetova. Cveta tokom leta. Plod je okruglastog oblika i ugodnog mirisa. Seme je veoma prijatnog mirisa, a najbolje ga je pre upotrebe samleti, jer tek tada dolazi do izražaja slatkasti ukus.

Korijander kao začin

Korijander može da se koristi svež, kao i njegov osušen list i seme, tokom cele godine. Izuzetno je cenjen začin koji se dodaje mnogim jelima. U Evropi i Americi se više koristi seme, a u Aziji i Africi se koristi i list. Dodaje se u salate, supe, variva, rižota, jela od povrća, mesa, ribe, sosove. Izuzetno je popularan začin u kuhinjama Egipta, Maroka, Meksika, Kavkaza, Indije.

Suvo seme se dosta koristi u pekarstvu, konditorskoj proizvodnji, kod izrade kobasica i sireva, konzervisanja maslina, zimnice. Često se kombinuje sa drugim začinima poput kima, belog luka, majorana, čilija i anisa. Korijander se dosta koristi i pri izradi parfema.

Niz lekovitih svojstava

List i seme korijandera koriste se za poboljšanje varenja, kod problema sa gastritisom i čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, kod upale bešike i mokraćnih puteva, reume i artritisa, za ublažavanje depresije, snižavanje krvnog pritiska, poboljšavanje sna. Korijander ima i ulogu u detoksikaciji organizma od nagomilanih otrova.

Jača jetru i poboljšava apetit, ali se koristi i za mršavljenje zbog svoje osobine da pomaže izlučivanje vode i otrova iz organizma, poboljšava metabolizam. Ublažava alergije, reguliše šećer u krvi i ublažava menstrualne tegobe, deluje i kao afrodizijak.

Ulje korijandera ima antibakterijsko dejstvo. Dobija se destilacijom nezrelih plodova, a u većoj količini je otrovno i izaziva opijenost i dubok san. Da bi pozitivan efekt korijandera došao do izražaja, trebalo bi ga koristiti tokom tri sedmice. Kapi korijandra sadrže gorke materije, kojepodstiču varenje i izlučivanje otpadnih materija. Uzimaju se u količini od 25 kapi pre jela. Kod problema sa gastritisom uzimaju se, na tašte, 40 kapi u čaši vode

Korijander sadrži minerale (kalcijum, selen, magnezijum, cink, gvožđe, fosfor, kalijum, jod), vitamine (A, B1, B2, C, PP), organske kiseline i oko 1% eteričnih ulja.

Setva korijandera

Za setvu korijadera potrebna su rahla, plodna zemljišta sa blagokiselom reakcijom. Najčešće se seje tokom aprila, ali može i ranije i kasnije, u zavisnosti od vremenskih uslova. U baštama može da se seje u intervalima od 15 dana, kako biste stalno imali svež korijander. Ukoliko ga posejemo u poslednjoj dekadi aprila, cvetaće početkom jula, a seme će dozreti krajem avgusta. Vegetacija korijandera traje četiri meseca.

Dubina setve semena kreće se od 1 cm do 2 cm u zavisnosti od karakteristika tla. Razmak u redu je 15 cm, a međuredni razmak je oko 30 cm.

Tokom vegetacije, korijander je potrebno zalivati. Potrebe za vodom se menjaju tokom rasta. Kada su biljke male, zalivaju se dva puta u toku sedmice sa 3 l/m² do 5 l/m². U periodu intenzivnog rasta potrebno je povećati količinu vode od 5 l/m² do 8l /m². U periodu sazrevanja, količina vode se smanjuje na 2 l/m² do 3 l/m². Količina vode se određuje i u skladu sa vremenskim prilikama.

Korijander može da se gaji u saksijama. Dobro je seme pre setve potopiti u vodu na nekoliko sati. To će ubrzati nicanje. Korijander niče za 10 do 15 dana.

Dodatne informacije

Težina 0.002 kg
Call Now ButtonPozovite nas!