Kamelija

2,900 RSD

Camellia – zimzelena biljka

  • Baštenska i sobna biljka koja nikada ne izlazi iz mode;
  • Kraljica cveća – kažu da ima eleganciju ruže, lepotu anemone i prefinjenost orhideje;
  • Cvetovi su joj ovalni, listovi kožasti i tamno zeleni;
  • Voli polusenovita i senovita mesta u vrtu, zaštićena od sunca i vetra, sa dovoljno vlage;
  • Dobro podnosi hladnoću, pa čak može i procvetati ispod snega;
  • Voli blago kisela zemljišta dobro drenirana;
  • Kamelija ima plitak koren pa je ne treba duboko saditi;
  • Cveta u trećoj godini života i to u periodu kada u vrtu ima malo cvetova, jesen, zima i rano proleće;
  • Visina biljke oko 50 cm.

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 4 na zalihama

Opis

Kameliju smatraju za najstarijom kultivisanom biljkom na svetu. Potiče iz istočne Azije, a u Evropu je stigla pre 300 godina iz Japana. Reč je o žbunu koji sporo raste ali jako dugo živi i ima predivne cvetove.

Kamelija voli polusenku i senku, toplu i vlažnu zelju i da je zaštićena od sunca i vetra. Jako dobro podnosi hladnoću.

Od nekoliko stotina divljih vrsta kamelije, baštovani su napravili nekoliko hiljada kultivara. Među njima je najpoznatija Camellia japonica. Uzgaja se lako kako u bašti, tako i u saksiji. Za nju je karakterističan veliki cvet, koji može biti jednobojan (od bele do crvene boje) ili šaren.

Kamelija cveta u trećoj godini  i zato je najbolje da kupite sadnicu iz rasadnika.

Izbor prave vrste

Kada birate koju ćete vrstu kamelije da posadite najbolje je prvo da gledate kada je vreme cvetanja. Na primer, sasanquas cveta od sredine jeseni do rane zime, japonica od sredine zime do proleća, a hibridi zavisno od sorte. Najbolje je da odaberete biljke sa različitim vremenom cvetanja kako biste duže uživali u njihovoj lepoti.

Zemlja: kamelija traži blago kiselo zemljište  (pH 5,5-6,5); ne raste dobro na tlu sa visokim pH i pokazivaće znakove stresa, što uključuje žuto lišće.

Vlaga: kamelija ima osetljiv koren na previše vode koja će uzrokovati njegovo truljenje. Zato je neophodno da zemljište bude dobro drenirano.

Svetlost: najbolje uspeva u delimičnoj senci, odnosno jutarnje sunce i popodnevna hladovina su idealni uslovi. Ovo se posebno odnosi na mlade biljke, koje uspevaju u hladu visokog drveća ili ako se uzgajaju na sevenoj strani kuće. Kako biljka raste i postaje veća, njen žbun će da hladi koren, pa će postepeno i da prihvata više sunca.

Sadnja kamelije

Najbolje vreme za sadnju je između oktobra i marta. Pre presađivanja biljku treba dobro zaliti. Jama treba da bude dva puta šira od korena i isto toliko duboka. Vodite računa da krošnja bude bar 10 cm iznad zemlje. Napunite rupu sa zemljom, nežno pritisnite rukama i zatim zalijte vodom.

Zalivanje

Potrebno je zalivanje kada je tek posađena i kada su ekstremne suše. Biljke nakon 3 godine starosti ne traže puno vode, ali svakako kada ih zalivate proverite da li je zemljište dobro drenirano.

Prihrana

Koristite đubrivo za kamelije u proleće, nakon što cveće opade, zatim još jednom u leto, posebno ako primetite da raste sporo ili da lišće izgleda retko i počne da gubi svoju tamno zelenu boju. Važno je da biljke leti ne zalivate dan pre prihrane. Ne treba preterivati ako je biljka već u plodnoj zemlji jer tada joj je potrebno malo đubriva. Takođe, ne treba da se prihranjuje ako je bolesna. Posle avgusta nije potrebno đubriti jer biljka ulazi u period mirovanja.

Orezivanje

Orezivanje se obavlja nakon cvetanja. Potrebno je ukloniti mrtve i slabe grane, a možete da je i oblikujete da raste na gore tako što ćete uklanjati bočne grane ili da je usmeravate da raste žbunasto.

Dodatne informacije

Težina 2 kg
Dimenzije 50 cm
Pozovite nas!