Japanski Javor Sango-Kaku

1,750 RSD

Koralni Japanski Javor
Veoma dekorativan javor i u toku zime jer ima jako crvene grane;
Listovi su režnjeviti, zelene boje, a u jesen postaju jako zuti;
Voli dobro drenirana humusna zemljišta;
Može se gajiti u žardinjeri, vrtu, parku;
Raste u visinu 3-4 metara i u žirinu oko 2 metara;
podnosi temperature do -24 stepeni;
Pogodan za orezivanje;

Sadnica u saksiji fi15, visine preko 60 cm.

  • 10 na zalihama

Opis

Sango-Kaku je japanski javor koji ima toliko boja da nismo sigurni da imamo dovoljno reči kako bi ga opisali. Njegova glavna karakteristika je boja kore koja je leti narandžasto-crvena dok zimi dobija fantastičnu svetlu koralno-crvenu nijansu. Listovi ove vrste imaju 5 režnjeva, i kreću od narandžasto-žute boje sa losos-ružičastim nijansama u proleće, prelazeći na svetlo zelenu tokom leta, da bi na jesen završili sa zlatno-žutom nijansom. Raste polako u visoki, uspravni grm. Zahvaljujući živopisnim bojama tokom leta i zime preporučujemo postavljanje na mestima gdje će se razlikovati od drugim biljka sa tamnije obojenim listovima. ‘Sango-Kaku’ ne voli direktno letnje sunce, ali sa redovnim zalivanjem odlično se ponaša na polusenovitim mestima. Japanski javori preferiraju kiselo u neutralno tlo, vlažno ali dobro drenirano. Podnosi temperature do -24 ° C, a biljke starije od 5 godina do -27 ° C.

Koralni japanski javor, izuzetno dekorativan zimi zboj jarko crvenih grana. Listovi režnjeviti zeleni, na jesen žlatni žuti. Biljka je izuzetno dekorativna i efektna, pogodna za oblikovanje. Često se može naći u vrtovima, posudama. Voli dobro drenirana zemljišta, bogata humusom.

Održavanje i nega japanskog javora

Japanskom javoru prijaju svetle pozicije, ali zaštićene od direktnih sunčevih zraka, plodno zemljište i veća vlažnost vazduha. Može podneti temperature i do 30 stepeni a u zimskim uslovima mora biti zaklonjen od jačih vetrova. Ukoliko ga gajimo u saksiji neophodno je redovno zalivanje, ali morate biti oprezni da ne preterate. Posle zalivanja ili kiše koja ga je zahvatila, ispraznite vodu iz podmetača. Orošavanje po vrelim danima ostaviće smeđe tačke po listovima vašeg javora. Zimi je preporučljivo gajiti javor u termoplastičnoj saksiji i zalivati ga na temperaturama iznad 0 stepeni.

Sadnja

Japanski javor se sadi pojedinačno. Može zauzimati centralnu poziciju u bašti ali će njegova lepota biti zapažena i ako ga kombinujete sa drugim biljkama (žbunjem ili patuljastim drvenastim biljkama). Vodite računa da javor ne sadite na vrlo toplim i suvim mestima jer se kao posledica mogu pojaviti bolesti, uvrtanje lista, opadanje lista, smeđe fleke po listovima i slično.

Presađivanje i orezivanje

Preporuka je da se japanski javor presađuje na 3 godine za primerke koje gajite u dvorištu, odnosno svake godine za biljke gajene u saksijama. Takođe je poželjno prihranjivati javor u aprilu sporootapajućim đubrivom.

Ukoliko ste se opredelili da zasadite japanski javor u dvorište nećete imati puno obaveza oko orezivanja – potrebno je samo skloniti grane koje su oštećene zbog mraza. Ukoliko je pak vaš javor gajen u saksiji onda ga morate orezati u periodu maj – septembar.

Call Now ButtonPozovite nas!