Japanski javor Antropurpureum

1,750 RSD

Crvenolisni Japanski Javor
Raste kao snažan grm i prelazi u drvo;
Veoma sporo raste;
Voli polusenku, ali dobro podnosi i sunčane strane;
Dobro reaguje na blago kisela zemljišta;
Drvo se grana od zemlje;
Raste 3-4 metara u visinu i širinu;
Listovi imaju uglavnom 5 ali i do 7 režnjeva sa fino narezanim ivicama;
Dobro podnosi kontinentalnu klimu;
Sadi se u žardinjerama, vrtovima, baštama, parkovima;

Sadnica u saksiji fi15, visine preko 60 cm.

  • 9 na zalihama

216

Opis

Acer palmatum atropurpureum – Japanski javor, predstavlja niski lišćar ili žbun visine od dva do tri metra, ovalne krošnje  Nežan, elegantan sa interesantnim režnjevitim listovima koji u proleće budu tamno crvene do bordo boje idealni je ukras malih bašta. Boja tokom godine gubi na intezitetu. Dobro izdržava hladnoću. Raste do visine od tri metra. Zahteva hladna, svetla, vlažna i dobro drenirana zemljišta.

Izbegavati krečnjačka zemljišta. Mesto sadnje je polusenka.

Zalivanje umereno, poželjno je malčiranje.

Održavanje i nega japanskog javora

Japanskom javoru prijaju svetle pozicije, ali zaštićene od direktnih sunčevih zraka, plodno zemljište i veća vlažnost vazduha. Može podneti temperature i do 30 stepeni a u zimskim uslovima mora biti zaklonjen od jačih vetrova. Ukoliko ga gajimo u saksiji neophodno je redovno zalivanje, ali morate biti oprezni da ne preterate. Posle zalivanja ili kiše koja ga je zahvatila, ispraznite vodu iz podmetača. Orošavanje po vrelim danima ostaviće smeđe tačke po listovima vašeg javora. Zimi je preporučljivo gajiti javor u termoplastičnoj saksiji i zalivati ga na temperaturama iznad 0 stepeni.

Sadnja

Japanski javor se sadi pojedinačno. Može zauzimati centralnu poziciju u bašti ali će njegova lepota biti zapažena i ako ga kombinujete sa drugim biljkama (žbunjem ili patuljastim drvenastim biljkama). Vodite računa da javor ne sadite na vrlo toplim i suvim mestima jer se kao posledica mogu pojaviti bolesti, uvrtanje lista, opadanje lista, smeđe fleke po listovima i slično.

Presađivanje i orezivanje

Preporuka je da se japanski javor presađuje na 3 godine za primerke koje gajite u dvorištu, odnosno svake godine za biljke gajene u saksijama. Takođe je poželjno prihranjivati javor u aprilu sporootapajućim đubrivom.

Ukoliko ste se opredelili da zasadite japanski javor u dvorište nećete imati puno obaveza oko orezivanja – potrebno je samo skloniti grane koje su oštećene zbog mraza. Ukoliko je pak vaš javor gajen u saksiji onda ga morate orezati u periodu maj – septembar.

Dodatne informacije

Težina 2.5 kg
Call Now ButtonPozovite nas!