Božikovina – Ilex

1,000 RSD

Božikovina – Božićno drvo

 • Zimzeleni grm, dostiže visinu u prirodi do 10m, kod nas do 3m;
 • Raste veoma sporo, živi do 300 godina;
 • Krošnja je piramidalna prečnika i do 3m;
 • Listovi su sjajni, kožasti, po obodu bodljikavi, lepi tokom čitave godine;
 • Cvetovi su skupljeni u cvasti;
 • Plod je crvena bobica, sazreva u novembru;
 • Plod ostaje na granama do proleća što tokom zime vrtu daje izuzetnu lepotu, naročito kada ima i snega;
 • U prirodi rastu u vlažnim šumama na visini 1200-1500 i više metara;
 • Odgovaraju joj sva staništa (sunčano, polusenovito, senovito), na sunčanom mestu ima više listova koji su kompaktni;
 • Dobro podnosi i gradska zagađena, veoma otporna i zahvalna biljka;
 • Sadnica visine oko 30 cm.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

 • 5 na zalihama

252-1

,

, ,

Opis

Zimzelena božikovina (lat. Ilex aquifolium), takođe poznata i kao zelenika, a predstavlja zimzeleni grm ili manje drvo iz porodice Aquifoliales, koje raste pretežno u grupama, u bukovim i jelovim šumama, na umereno vlažnim i osunčanim mestima, budući da suša i niske temperature predstavljaju prilično nepovoljne uslove za razvoj ove biljke.

Karakteristike

Može se pronaći prevashodno u planinskim krajevima, na nadmorskim visinama od oko 1200 m. Rasprostranjena je u predelima zapadne i srednje Evrope, Male Azije, Persije, ali i severozapadne Afrike. U Srbiji je najbrojnija na području zapadne Srbije.

Božikovina može dostići visinu 5 – 10 m, a njen rast se odvija izuzetno sporo, u proseku oko 15 cm godišnje. Izuzetno je dugovečna, zbog čega može rasti i razvijati se u periodu dužem od 100 godina. Odlikuju je tamnozeleni, sjajni i nazubljeni listovi, cvetovi bledožute boje i koštunjavi bobičasti plod crvene boje, koji se nalazi na peteljci i sadrži četiri ili pet semenki, sa kojima se hrane uglavnom ptice ili neke divlje životinje, dok se za ljudski rod smatra štetnim.

Cvetovi božikovine su jednopolni i dvodomni, što znači da biljka može sadržati isključivo ženske ili muške plodove, koji se mogu odrediti između 4. i 12. godine starosti, odnosno pre cvetanja biljke. Za razliku od muških cvetova, ženski cvetovi božikovine su uglavnom izolovani ili smešteni u male grupe od po tri cveta, bele ili blago ružičaste boje, sa četiri latice. Cvetanje božikovine odvija se krajem marta i početkom aprila.

Plodovi božikovine sazrevaju u novembru i zadržavaju se na granama sve do proleća, kada nestaju prilikom procesa oprašivanja od strane insekata.

Poreklo

Božikovina se prvi put pominje u zapisima starih Rimljana, kada se upotrebljavala kao simbol zaštite od munja, gromova i uroka za vreme njihovih Saturnalija (zimskih svečanosti) koje su se održavale u decembru.

Nakon toga, počela je da se upotrebljava i kao zaštita od zlih sila u svakodnevnom životu,

Stavljanjem venca božikovine na ulazna vrata, nakon čega je našla svoje mesto i u Hrišćanstvu.

Zbog činjenice da daje plod zimi, u vreme kada sve ostale biljke miruju, u narodu se smatra izuzetno moćnim i lekovitim sredstvom u borbi protiv mnogih bolesti.

Sadnja

Ako božikovinu želimo da sadimo u obliku živice, to treba da uradimo na razmaku od 50 do 60 centimetara (jednoredno), u zavisnosti od očekivane veličine biljke, a ako želimo da je ostavimo kao slobodnorastuću biljku, možete ju saditi na razmaku od 80 do 100 centimetara u nepravilnom nizu. Tako će božikovina da raste brže, a neće biti gusta kao ona posađena jednoredno i koju redovito obrezujete.

Iskopajte rupu toliko duboku kao njena korijenska kugla i 2 do 3 puta širinu. Ako je vaše tlo u vrlo lošem stanju, popravite tlo koje ste uklonili iz rupe s malom količinom komposta. Inače je nemojte uopće menjati. Pažljivo izvadite biljku iz spremnika i stavite je u rupu. Rupu napunite napola s zemljom, a zatim je dobro zalivajte da bi se zemlja smirila i uklonila vazdušne džepove. Pustite vodu da se ocedi, a ostatak rupe temeljito napunite vodom i vodom.

Tlo

Božikovina treba vlažno, ali dobro drenirano, humusno tlo umerene plodnosti. Najbolje mesto za sadnju su osunčana mesta (posebno za raznolike biljke) ili delomičnu hladovinu.

Neke su vrste, poput Ilex glabra, prilagođene za sadnju na vlažnim područjima, dok većina vrsta božikovine preferira blago kisela tla; međutim neke vrste, poput Ilex verticillata zahtevaju više kisela tla.

Vreme sadnje

Najbolje je saditi ili presađivati božikovinu u rano proleće.

Razmožavanje

Osnovni preduslov za kvalitetno razmnožavanje božikovine jesu sunčana područja, premda može da se razvije i u poluosunčanim sredinama, samo ukoliko nisu prisutne jake zime sa hladnim vetrovima, budući da to negativno utiče na njen rast i razvoj.

Božikovina se može razmnožavati putem semena ili vegetativno. Njenom razvoju takođe doprinose i ptice koje se hrane njenim plodom, raznoseći ga po različitim teritorijama, što ima izuzetno povoljan uticaj na njeno dalje širenje i razvoj.

Kada je reč o razmnožavanju putem semena, trebalo bi primenjivati kontejnirane sadnice u odnosu na one koje su balirane, a pre samog pristupanja presađivanju, trebalo bi pripremiti dobro drenirano i blago kiselkasto tlo u cilju pobošljavanja fizičkih i bioloških karakteristika određenog tla.

U te svrhe, preporuča se korištenje kiselog treseta.

Gajenje

Božikovina svoje mesto pronalazi u parkovima i vrtovima, a moguće ju je gajiti kao živicu. Ono šta je pozitivno kod ove biljke je da dobro podnosi onečišćeni, gradski zrak. Za gajenje božikovine najpogodnija je kontinentalna klima, gdje leta nisu jako vruća i suha, a zime su blaže.

Sadnice božikovine se moraju zaštititi malčem od lišća ili borovim iglicama i tako joj sačuvali vlažnost i temperaturu. Ono u čemu mnogi greše prilikom gajenja je konstantno zalivanje. Naime, božikovini je dovoljna veoma mala količina vode pa ne preterujte sa zalivanjem.

Proleće je najbolje vreme za đubrenje, ali možete to da uradite i u kasnu jesen. Najbolje je to uraditi pomoću tekućeg đubriva, a zimi tlo oko grma trebate dobro učvrstiti da bi izbegli smrzavanje.

Pošto se radi o biljki koja ima primamljivo lepe plodove, a grm je kompaktan i gust, pogodna je za gajenje za široke hortikulturne primene – manjim grupama ili kao živica. Osim u bašti, ako imate mesta, možete ju gajiti i na balkonu ili bašti u loncima. Ako presadite njene grančice u lonac, brzo će se ukoreniti i imaćete nove mlade biljke.

Održavanje

Božikovina je izuzetno zahvalna za održavanje, pre svega zbog činjenice da podnosi gradski vazduh i da joj najviše prija kontinentalna klima. Njen uzgoj moguć je kako u gradskim parkovima i javnim površinama, tako i u baštama, dvorištima, terasama i balkonima.

U svakom slučaju, ono na šta bi trebalo obratiti pažnju jeste zaštita od niskih temperatura i preterane vlažnosti. Zbog toga je neophodno učvrstiti tlo oko grma zimi, a zalivanje vršiti umereno, kako ne bi došlo do prezasićenja vlažnosti.

Orezivanje

Kao i, više manje, svaku biljku i božikovinu je potrebno orezivati, ali i ako to ne uradimo, nećete pogrešiti. Ovo je biljka koju možete da oblikujete kako god to želite, a možete i da je ostavite da se razvija u obliku piramide što joj je prirodan oblik.

Ako je potrebno i želite orezivati svoju božikovinu, uradite to u kasnu zimu ili rano proleće.

Đubrenje

Đubrenje se radi u proleće ili u jesen, a kao i kod presađivanja, gnojivo bi trebalo prilagoditi kiselkastoj sredini u kojoj se uzgaja.

Svako proleće nanesite sloj komposta ispod stabla, raširivši ga do područja ispod najudaljenijih grana. Dodajte 10 cm sloja malča za zadržavanje vlage i suzbijanje korova, držeći malč nekoliko centimetara od debla stabla.

Upotreba

Božikovina može da sadržava kofeinsku kiselinu, derivate kofeoila, kofeoilshikiminsku kiselinu, klorogensku kiselinu, feriloilkvininsku kiselinu, kvercetin, kvininsku kiselinu, kaempferol, tanine, rutin, kofein i teobromin.

Bobice mogu da uzrokuju povraćanje i proliv. Posebno su opasni u slučajevima kada deca slučajno progutaju/pojedu jarko crvene bobice. Gutanje preko 20 bobica može biti pogubno za decu.

Listovi božikovine, ako se pojedu, mogu da uzrokuju proliv, mučninu, povraćanje i probleme sa želucem i crevima. Takođe su otrovne i za kućne ljubimce i stoku.

Božikovina ima izuzetno širok spektar upotrebe u narodnoj medicini, a zbog svog specifičnog izgleda poznata je kao jedan od simbola Božića, pa se zbog toga često koristi kao dekorativni element, kod božićnih venčića, ikebana i dekorisanja domova i trpeza. U hrišćanstvu, beli cvet božikovine simbolizuje Hristovo rođenje, crveni plodovi njegov krv, a bodljikavo lišće Isusovu krunu od trnja.

Vrste

Ilex je ogroman rod s više od 400 vrsta, ali Ilex aquifolium delimo na 5 vrsta koje pretežito rastu u našim predelima.

Žutošarena božikovina

Žutošarena božikovina (lat. Ilex altaclerensis – “Golden King”) karakteristična je po trajnim, zelenim listovima, sa ivicama žute boje, belim cvetovima i jarkocrvenim, bobičastim plodovima. Gaji se na osunčanim podnebljima u kojima nema vetra, a njena visina može dostići do 300 cm.

Cvetanje žutošarene božikovine odvija se u periodu od maja do juna.

Premda izuzetno atraktivan, plod ove vrste božikovine sadrži alkaloide, kofein i teobromin, zbog čega se smatra otrovnim. Konzumiranje plodova božikovine izaziva mučninu, povraćanje i proliv, a u nekim slučajevima može dovesti i do smrtnog ishoda.

Obična vrtna božkovina „Crvena lepotica“

Obična vrsta božikovine (lat. Ilex aquifolium – „Red Beauty“) često se naziva vrtnom zbog činjenice da njeni listovi gotovo da ne sadrže trnje, zbog čega su izuzetno pogodni za dekorativne svrhe, kao na primer, zidove od živice. Za razliku od drugih vrsta, ovoj vrsti ne štete mraz i hladnoća, premda se može pronaći pretežno na sunčanim podnebljima. Karakterišu je beli cvetovi i crveni plod, koji je takođe otrovan.

Prirodno uredan, kompaktan zimzeleni grm koji izraste u usku piramidu, a zahteva malo ili nikakvo obrezivanje. Oprašen muškim vrstom “Blue prince”, ovo mini stablo prekriveno je bobicama jarko crvene boje veličine graška od jeseni i celu zimu.

Odličan je za sadnju u kuteve kuća, kod temelja kuće ispod prozora i u bilo kojoj formalnoj situaciji u kojoj trebate uspravan grm. Voli sunce do delomične hladovine.

Cveta od maja do juna, a njen rast dostiže od 150 do 300 cm u širini, budući da raste u formi grma.

Orezivanje se odvija u proleće.

Prvih nekoliko godina tlo održavajte stalno vlažno, dok se koreni ne uspostave i postanu otporni na sušu. Može se lagano obrezati u bilo koje vreme od proleća do kolovoza. U blizini posadite mušku vrstu poput “Blue prince” da biste osigurali dobro plodovanje (jedno za svakih pet „Crvenih lepotica“). Svako proleće gnojite. Nije potrebno prskanje.

* Sjajan partner: bilo koja kratka do zlatna trajnica srednje veličine, poput ljiljana ili konopljika. Posadite zlatne narcise oko „Crvene lepotice“ za lepše isticanje boja.

Božikovina „Plavi princ“

„Plavi princ“ (lat. Ilex meserveae – „Blue prince“) vrsta božikovine odlikuje se po specifičnim, prefinjenim listovima, nalik lovoru i cetovima bele boje. Raste u formi grma i može dostići od 200-300 cm u širini i otporna je na mraz, zbog čega se može orezivati u jesen.

Cvetanje je karakteristično samo za muške cvetove i odvija se u maju mesecu.

Budući da ne podnosi sušu, zahteva zalivanje.

Božikovina sa plodovima „Plava princeza“

Božikovina s plodovima ili „Plava princeza“ (lat. Ilex meserveae – „Blue Princess“) raste uspravno, od 100 do 150 cm, pretežno u sunčanim podnebljima, a budući da ne trpi sušu, tokom takvih perioda iziskuje zalivanje. Cvetanje se odvija u maju, a karakterišu je sjajni listovi plavkastih tonova, beli cvetovi i otrovni, crveni plodovi.

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Dimenzije 25 cm
Pozovite nas!