Glistenjak maki 50/1

2,300 RSD

Glistenjak je organski proizvod nastao preradom stajnjaka i drugih organskih materija radom kalifornijskih glista u specijalnim uslovima (basenima). Glistenjak je proizvod tamne boje, bez mirisa namenjem svim tipovima zemljišta. Veoma dobro utiče na popravku fizičko-hemijskih i mikrobioloških osobina zemljišta. Nezamisliva je organska proizvodnja bez upotrebe glistenjaka u savremenoj proizvodnji.

Naša preporuka je korišćenje 5 litara glistenjaka sa 5 litara humovita (supstrata) uz dodatak 500 gr peletiranog stajnjaka. Smešu dobro izmešati i koristiti za sadnju ili presađivanje voća, citrusa, cveća i drugih saksijskih biljaka.

Pakovanje glistenjaka od 50 litara.

  • 3 na zalihama

Opis

Glistenjak  je najkvalitetniji i potpuno prirodan oplemenjivač zemljišta. Idealno je stanište biljkama korisnim mikroorganizmima. U službi je korenu biljke tako što mikroorganizmi koji su nastanjeni u njemu pored široke lepeze mikroelemenata koje sam glistenjak sadrži iz okolnog zemljišta dopremaju sve ostalo što joj nedostaje. Tamno crne je boje, mrvičaste strukture i bez ikakvog neprijatnog mirisa.

Korišćenje glistenjaka ima brojne pozitivne efekte:

  • Poboljšava fizičku i hemijsku strukturu zemljišta
  • Obezbeđuje unos korisnih zemljišnih mikroorganizama
  • Daje pozitivne efekte na rast, zdravlje i kvalitet biljaka (ploda)

Glistenjak povećava poroznost i rastresitost zemljišta što direktno utiče na efikasniju aeraciju i dublje prodiranje korena biljke. Zadržava veći procenat vlage čime se smanjuje potreba za navodnjavanjem, dok u isto vreme zbog svoje tamne boje apsorbuje više sunčeve svetlosti što dodatno zagreva zemlju.

Novija istraživanja su pokazala da primena glistenjaka efikasno sprečava bolest biljaka. Bakterije iz glistenjaka vezane za koren su u stanju da luče antibiotike koji podižu otpornost same biljke. Na osnovu ovoga pesticidi se mogu isključiti iz biljne proizvodnje ili znatno redukovati.

Gljivice u glistenjaku su ključne za razgradnju organske materije, posebno celuloze i polimera. U glistenjaku gljivice stvaraju huminske kiseline koje sadrže 3-5 puta više nutrijenata od zemlje. Istovremeno ovi nutrijenti se zadržavaju pri površini oko samog korena i ne ispiraju se u dublje slojeve. Gljivice su ključne za rast biljaka jer oslobađaju azot i ugljenik. Takođe neke gljivice luče antibiotike koji eliminišu patogene bakterije – izazivače bolesti.

U jednom gramu našeg glistenjaka se nalazi najmanje 30.000.000 korisnih mikroorganizama što je najmanje 12 puta više nego li u najplodnijoj zemlji na našoj planeti.

Dodatne informacije

Težina 25 kg
Pozovite nas!