Dracaena marginata velika

2,500 RSD

Dracaena Marginatta je sobna biljka, vodi poreklo sa Magadaskara. Njeno ime u prevodu na grčki jezik glasi „žena zmaj“.

Postoji oko 40 vrsta biljaka iz ovog roda. Marginata je nisko drvo ili žbun koji sporo raste. Može da naraste do 2,5 metra. Kako joj novi listovi rastu na vrhu stabla, stari listovi stalno opadaju pa često u donjem delu nema listove.

Odlično podnosi suvo zemljište i neredovno zalivanje. Zimi je čuvati na temperaturi 15-18 stepeni, a leni 23-36 stepena. Tokom leta je čuvati napolju u hladu ili tokom cele godine u kući.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • Nema na zalihama

Opis

Dracena Marginata (dracaena marginatta) pripada porodici ljiljana, latinski naziv – Liliaceae. Ova kućna ukrasna biljka potiče sa Madagaskara, a njeno ime na grčkom jeziku u prevodu znači – žena zmaj.

Rod dracena obuhvata oko 40 vrsta drveća i sukulentnog žbunja. Marginata je nisko drvo ili žbun koji sporo raste i može da dostigne visinu od oko 2 i po metra.

Marginata je dekorativno sobno cveće  sa tankim listovima koji su sjajni i tamnozeleni, dok su ivice lišća tamnocrvene boje.

Pošto novi listovi rastu na vrhu stabla,a stalni konstantno opadaju, ova biljka je u gornjem delu gušća a u donjem delu je neretko potpuno bez listova.

Gajenje i održavanje dracene marginate

Marginata se može gajiti samostano ili u grupi, što je pogodnije za orezivanje i formiranje željenog oblika biljke. Vrlo je popularna zbog svoje lepote ali i zbog toga što je skromna biljka pa joj ne treba posebna nega.

Marginata će tako dobro podneti suvu zemlju i neredovno zalivanje. Ipak, vodite računa da koren dracene ne propadne a to se može desiti ako je zemljište stalno vlažno.

Minimalna temperatura zimi koja će joj odgovarati je od 15 do 18 stepeni, a tokom leta od 23 do 26 C.

Dracena se prihranjuje tečnim đubrivom jednom u dve nedelje tokom perioda vegetacije. Dok biljka miruje, prihrana nije potrebna a zalivanje treba smanjiti. Iako dracena traži dosta svetlosti, jaki sunčevi zraci joj mogu oštetiti listove.

Dracena je osetljiva na promenu mesta. Tokom leta može biti napolju, u hladu ili u kući tokom cele godine. Godišnje poraste u proseku oko 13 santimetara.

Kako zalivati dracenu marginatu

Draceni prija povišena vlažnost vazduha i orošavanje, a zalivanje treba obaviti odstojalom vodom ili kišnicom. Možete korisititi i destilovanu vodu, kako listovi ne bi dobili fleke od kamenca.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Pozovite nas!