Dracaena Fragnans Compacta

690 RSD

Dracena je lepa dekorativna biljka, jednostavna za održavanje, veoma otporna na temperaturne razlike, pa je zbog toga omiljena za gajenje u kući.
Draceni odgovara svetlo mesto ili polusenka. Da bi listovi sačuvali lepu zelenu boju potrebno im je mnogo svetlosti, ali biljka ne sme da bude izložena direktnom suncu. Zmajevo drvo raste prilično sporo, od 10 do 15 cm godišnje, pa uglavnom dostiže visinu od 60 centimetara. Najviše im prija visoka temperatura, od 18 do 21. stepena, mada uz smanjeno zalivanje mogu podneti i 13 stepeni.
Zalivanje – U zimskim mesecima se zaliva jedanput u 15 do 20 dana, a tokom leta umereno, jedanput ili dvaput nedeljno. Dracene su osetljive na višak vode kada dolazi do truljenja korena i propadanja biljke. Višak vode koji ostane u podmetaču obavezno prospite posle dvadeset minuta. Takođe, ne smete dozvoliti da se zemlja u potpunosti osuši. Prija im orošavanje dva puta nedeljno.
Biljka se prihranjuje tokom proleća i leta đubrivom za zelene biljke.

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 4 na zalihama

809

, , ,

Opis

Dracena je veoma popularna među ljubiteljima sobnog zelenila. Nije zahtevna za održavanje, a ubraja se u biljke čistače vazduha, što je još jedna od njenih prednosti.

Dracena je dekorativna biljka potpuno prilagodljiva životu u zatvorenom prostoru, što je čini jednom od najpopularnijih pri izboru za ukrašavanje enterijera. Uz malo pažnje i osnovno poznavanje njenih potreba, obezbedićemo joj uslove za pravilan rast i razvoj, a prostor u kome se ona nalazi biće lepši i zdraviji.

Dracena je poznata i kao ženski zmaj

Dracena vodi poreklo sa afričkog kontinenta, sa Madagaskara, a njen naziv dolazi od grčke reči drakaina i znači ženski zmaj, pa je u nekim delovima sveta poznata i kao Zmajevo drvo.

Rodu dracene pripada preko 40 vrsta biljaka, pretežno drvenastih i žbunastih, dok je kod nas najzastupljenija vrsta Dracena Marginata (lat. Dracaena Marginatta). To je manje drvo sporijeg rasta, godišnje naraste oko 10 cm, a tokom svog životnog veka dosegne do nekoliko metara visine. Odlikuju je meki, špicasti i povijeni listovi, koji mogu da se razlikuju po boji, u zavisnosti od varijeteta. Kod nas se najčešće gaje Dracena Marginata Bikolor i Dracena Marginata Trikolor.

Osnovni zahtevi nege dracene

Dracena traži dosta svetlosti, ali joj nikako ne prijaju direktni sunčevi zraci, jer mogu da izazovu opekotine na listovima i oštete biljku. Nedostatak svetla će, sa druge strane, za posledicu imati nezdravu boju listova, odnosno listovi će biti bleđi od uobičajenih.

Za dracenu se uslovno može reći da odlično podnosi suvo tlo i neredovno zalivanje, dok je stalno pisutna vlaga u tlu jedan od njenih najvećih neprijatelja i dovodi do truljenja korena. Zbog toga je potrebno izbegavati i česta i obimna orošavanja listova, kao i tuširanje, jer ako voda dospe u rozetu iz koje se lišće razvija i tu se zadrži, dolazi do oštćenja listova, čak i do propadanja biljke.

Iako ne podnosi vlažno tlo, draceni je neophodna veća vlažnost vazduha. Suv vazduh, naročito u zimskim mesecima, u prostorijama sa centralnim grejanjem, kaloriferima, TA pećima, štetiće biljci. Isto važi i za promaju, nagle promene temperature i često menjanje položaja. U takvim nepovoljnim uslovima dracena reaguje opadanjem lišća. Minimalne zimske temperature za pravilan rast i razvoj su od 15°C do 18°C, a leti od 23°C do 26 °C. Tokom leta dracena može da boravi napolju, u umerenoj hladovini.

Od štetočina i bolesti koje one mogu da prouzrokuju, dracenu najčešće napadaju štitaste vaši i crveni pauk, protiv kojih bi trebalo da se reaguje adekvatnim insekticidima.

Zbog zelenih listova neobičnog oblika, kao i lakog održavanja, Dracena je čest izbor ljubitelja zelenila u ukrašavanju enterijera doma ili radnog prostora.

Naziv Dracena dolazi od grčke reči Drakaina koja znači ženski zmaj, a u nekim delovima sveta ova biljka poznata je i pod nazivom Zmajevo drvo. Rod Dracene uključuje preko 40 vrsta žbunastih i sukulentnih biljaka, a kod nas je najrasprostranjenija vrsta Dracena Marginata koju karakteriše tanko, špicasto, zeleno lišće sa crvenkastim ivicama.

Dracena nije zahtevna biljka, ali treba imati na umu nekoliko opštih pravila kada je u pitanju njeno uzgajanje. Pre svega, Dracenu treba držati što dalje od jakih sunčevih zraka i promaje. Biljku zalivajte onda kada je zemlja suva na dubini od 5cm, a vodu sipajte dok ne počne da curi kroz rupe na saksiji. Preporuka je da se Dracena zaliva na svaka četiri dana kišnicom ili ustajalom vodom. Ipak, imajte u vidu da potrebna količina vode zavisi od visine biljke. Za Dracene koje su visine do pola metra, dovoljno je 250ml vode, dok veće primerke možete zalivati sa više tečnosti. Dracena preferira suvu zemlju, tako da će lakše podneti ako „preskočite“ jedno zalivanje, nego ako preterate sa hidratacijom. Biljku hranite tečnim đubrivom za kućne biljke na bazi algi ili minerala na svake dve nedelje u proleće i leto, a u jesen i zimu jednom mesečno. Lišće raste na vrhu stabla, zbog čega je važno da stabljika stoji uspravno. Kako biljka raste, lišće sa donjeg dela stabljike će opadati kreirajući zanimljive šare. Starijim biljkama potrebno je orezivanje.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Call Now ButtonPozovite nas!