Clematis ‘Guernsey Cream’

800 RSD

Svi clematisi su članovi porodice Ranunculaceae;

Raste u visinu 250 cm – 300 cm, i u širinu 110 cm – 140 cm;

Voli sunčanu stranu do delom zaklonjenu;

Cveta jun, jul, avgust, septembar;

Srednje zahtevan prema vodi;

Pre sadenja koren dobro natopiti stavljanjem u kantu punu mlake vode. Pripremite prikladnu rupu u dobroj, vlažnoj ali dobro zemlji.

Clematis dobro raste u dobro obezbeđenom zemljištu hranivom, na ph alkalno do neutralno. Prilikom sadnje dodati dobro zgoreli stajnjak ili drugo hranivo. Tokom vegetacije biljku prihranjivati vodotopivim đunrivom.

Koren klematisa prilikom sadnje treba da bude malo ispod nivoa zemlje. Napunite rupu zemljom i snažno pritisnite. Zaliti odmah nakon sadnje.

Ova biljka penjačica raste dobro duž ograde ili zahteva pergolu.

Može se saditi pojedinačno ili u grupi.

Prodaja i isporuka klematisa počinje od 20. marta.

  • 8 na zalihama

722

, ,

Opis

Klematis – najlepše penjačice –  mogu u velikoj meri obogatiti izgled svake kuće i dvorišta. Klematisi se ističu među svim penjačicama bogatstvom cvetova i boja. Cvetovi mogu biti u različitim nijanskama plave, ljubičaste, ružičaste, bele i crvene boje. Klematisi su najelpše penjačice zato što postoji mnogo različitih vrsta koje se ne razlikuju samo po boji cveta, već i po obliku i veličini cveta, po periodu cvetanja i po visini rasta.

Ova vrsta klematisa ima jarko žute cvetove u obliku zvona, cveta tokom leta, a zatim se pojavljuju srebrni pramenovi do zime. Brzorastuća puzavica raste do 4m. Orezuje se na proleće, može se orezivati svake godine na 15 cm, ili alternativno ukoliko na želite da smanjite celu biljku, orezujte je u fazama.

Bastovani obicno misle na krupnocvetne hibride Klematisa,ali postoje i druge veoma prilagodljive vrste. Ova vrsta ima jako zute cvetove,u obliku zvona. Cveta tokom leta,a zatim se pojavljuju srebrni pramenovi do zime. Brzorastuca puzavica,raste do 4 metra. Orezuje se na prolece,moze se orezivati svake godine na 15cm.

Klematisima je potreban oslonac za penjanje. Možete ih saditi uz zidove, uz ograde, pergole ili uz stabla koja imate u vašem dvorištu. Što je potpora za biljku gušća, lisne drške klematisa će se više uvijati i on će biti bujniji. Ako imate drvene lestvice, dodajte i malo kanapa ili damila između letvica, da mreža bude gušća. Najvažnije od svega je da izaberete pravu poziciju za ovu biljku i ona će vam uz samo malo nege uzvratiti mnoštvom predivnih i brojnih cvetova.

SADNJA KLEMATISA

Prvo i osnovno oko čega moramo voditi računa prilikom sadnje klematisa jeste odabir staništa za ovu biljku. Sadite je na mesto gde će dobijati najmanje 6 sati sunca tokom dana, ali donji deo biljke mora biti zaštićen od direktnog sunca, tj. mora biti u senci. Blagu senku korenu možete napraviti sadnjom nižih biljaka, kamenjem ili malčom. Ako se odlučite za sadnju biljaka, nemojte saditi biljke koje imaju jak koren i koje će ugrožavati koren klematisa.

ZEMLJIŠTE ZA KLEMATISE

Što se tiče zemljišta, klematisi nisu izbirljive biljke, ali ipak će najlepše biti ukoliko ih sadite na tlu koje je bogato humusom, dobro drenirano i dovoljno vlažno. Ukoliko je teren, u koji želite da sadite ovu biljku, glinovit, obavezno dodajte humusa i peska i tako ćete pospešiti kvalitet tla. Prvu godinu nakon sadnje klematis morate zalivati bar jednom nedeljno. Bolje je da biljku dobro zalijete jednom nedeljno, nego da je svaki dan zalivate po malo. To važi i za sve ostale biljke. Tokom leta, ako su visoke temperature,  možete zalivanje obavljati i svaki četvrti ili peti dan. Sami ćete videti kakvo je tlo oko biljke i zalivanje ćete prilagoditi tome.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Call Now ButtonPozovite nas!