Cikas Palma 30 cm

2,500 RSD

Palma iz doba dinosaurusa

  • Biljke iz roda Cycas sa svojim perastim listovima podsećaju na palme, a u stvari spadaju u golosemenjače;
  • Gaje se isključivo kao ukrasne biljke;
  • Veoma su dekorativne za radne prostore;
  • Sporo rastu pa su pogodne za gajenje u saksijama i žardinjerama;
  • Osetljive su na veću količinu vode;
  • Najbolje uspevaju na peskovitim i ocednim terenima;
  • Vrlo otporna biljka na sušu, voli osunčana mesta, mada podjednako dobro podnosi i zasenjena mesta;
  • Biljka visine 25-35 cm;

Cena je za kupovinu u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 4 na zalihama

253-1

,

, ,

Opis

Cikas palma – Sago palma – Cycas revoluta

Za pravilan rast i razvoj cikas palme potrebno je dosta svetla, ali ne direktnog. Od izloženosti sunčevoj svetlosti zavisiće boja i dimenzije listova. Listovi su tamnije zelene boje i mogu biti dugi i do dva metra ako nisu stalno izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, a ako su na tamnom mestu izdužuju se. Međutim, ako nije dovoljno izložena suncu biljka ne dobija novo lišće.

Cikas palma je jedna od omiljenih sobnih palmi. Ima listove skupljene u rozetu koji mogu biti dugi i do 2m i široki oko 20cm. Sastoje se od dugih, tankih listića sa zašiljenim vrhom. Stablo je uspravno i može da poraste i do 7m u visinu, na svom prirodnom staništu. Donji listovi se vremenom suše i uklanjanjem se formira stablo. Veoma sporo raste, da bi dostigla visinu oko 2m, treba joj čak oko 40 godina. Koren je plitak, skoro površinski.

Uslovi gajenja: Cikas palma najviše voli osvetljene pozicije, bez direktnog sunca. Zemlja treba da bude humusna i dobro drenirana. Ne podnosi naše hladne zime, tako da se s početkom hladnog vremena unosi u zatvoreno. Zalivanje umereno, tokom leta češće nego zimi. Preporučuje se prihranjivanje tečnim đubrivom za palme na svake dve nedelje tokom vegetacije, odnosno od marta do oktobra. Na dno saksije bi trebalo postaviti drenažni sloj kako bi oticao višak vode pri zalivanju. Povremeno brisati listove vlažnom krpom i okretati biljku kako bi sa svih strana dobijala podjednako svetlosti. Dobro podnosi suv vazduh, s tim da bolje raste ako ima regulisanu vlažnost vazduha. Leti je treba orošavati, kao i zimi ukoliko se nalazi u prostoriji koja se greje.
Upotreba: Korisiti se za biodekoraciju prostora, stambenih i poslovnih objekata. U našim uslovima se gaji u saksijama, kako bi se na zimu lako unela u zatvoreno, ukoliko letnje dane provodi napolju. Na primorju se često sadi duž staza kao drvored, na raznim reprezentativnim mestima, ili kao soliter.
Maksimalna visina rasta: U našim uslovima raste od 90cm – 3m.
Maksimalna širina krošnje: 90 – 3m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -5°C.

Omiljena palma za dekoraciju unutrašnjih prostora. Cikas palma je pogodna za sadnju u žardinjerama i veoma efektno deluje posađena u visokim saksijama na reprezentativnom mestu. Vrlo upečatljiva vrsta koja daje luksuzan pečat svakom prostoru. Odlikuje je spor rast i velika dugovečnost.

Za vreme listanja, saksiju sa cikas palmom treba svakodnevno okretati za jednu četvrtinu kruga, kako bi svi novi listovi dobijali istu količinu svetlosti. Saksiju treba okretati sve dok listovi potpuno ne otvrdnu.

Dodatne informacije

Težina 5 kg
Dimenzije 55 cm
Pozovite nas!